Sanna Marinin (sd.) hallituksen tulee tehdä poliittinen päätös Al-Holin tilanteesta – Aikuisia ISIS-naisia ja -miehiä ei pidä tuoda Suomeen

Blogi, keskiviikkona 11.12.2019

Sanna Marinin (sd) hallitus ei perinyt Antti Rinteen hallitukselta vain hallitusohjelmaa ja ensi vuoden budjettia vaan myös kaikki ongelmat.

Nyt kysytäänkin Marinilta nopeaa johtajuutta ja päättäväisyyttä, kun ensimmäisenä ratkaistavana on Syyrian Al-Holin jihadistileirin tilanne.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että hallitus yrittää sysätä valtavan päätöksen ja myös sen tuomat Suponkin arvioiden mukaan suuret riskit ja uhat virkamiesten harteille. Hallitus ei halua tehdä ratkaisua leirillä olevien suomalaisten kohtalosta itse eikä näin kantaa tulevaisuudessa edes kunnolla mahdollisesti tapahtuvien vastuuta.

Kokoomus on ollut alusta asti tilanteesta linjakas. Olemme todenneet, että kv-sopimusten ja muiden kautta pienten sylilasten ja taaperoiden auttaminen on välttämätöntä. Tämä kuitenkin vaatii suostumusta myös heidän vanhemmilta Al-Holissa. Esimerkiksi huostaanottolainsäädäntömme ei ulotu ulkomaille eikä virkamiehillä ole edes pakotettuna toimivaltuuksia siellä. Jos vanhemmat eivät anna lapsiaan tuotavaksi niin maallamme ei ole tilanteessa toimivaltuuksia.

Kokoomus on myös yksiselitteisesti todennut ja tuominnut suunnitelmat tuoda aikuisia naisia ja miehiä Al-Holilta Suomeen. Heitä ei Suomen pidä millään tavalla olla tänne auttamassa. Turvallisuusriski on niin korkea, että tällaista ei pidä pakottaa yhdenkään virkamiehen ottaa harteilleen.

Jos SDP, Keskusta ja Vihreät nyt haluavat sitten aikuisetkin ISIS-kalifaatin raunioilta Suomeen tuoda niin siitä tulee heidän tehdä hallituksessa virallinen poliittinenpäätös ja kantaa vastuu ja myös sen jälkeen mahdollisesti tapahtuvat seuraukset.

Suomessa ei pitäisi nyt kenenkään olla sinisilmäinen. Nämä aikuiset ovat menneet kalifaattiin vapaaehtoisesti ja osallistuakseen sen toimintaan ja tukeakseen jihadistista toimintaa. Heidän kutsuminen ISIS-äideiksi on vähintäänkin kaunistelevaa. He ovat osa Daeshia ja jihadistista kalifaattia ja monet muut fanaattisimmista päästä.

Suojelupoliisi on arvioinut, että nämä naiset jotka mahdollisesti palaavat al-Holin leiriltä verkostoituvat keskenään ja integroituvat jälleen täällä jihadistisiin verkostoihin ja jatkavat terroristista toimintaa. Supon arvion mukaan Syyriasta ja Irakista  palaavat henkilöt todennäköisesti lisäävätkin Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa. Mitä järkeä on ottaa tällainen uhka ja riski vapaaehtoisesti tänne takaisin?

Päivämäärä mikä nyt on julkisuudessa ollut on 19.12.2019.

Tätä riskiä ei Suomen pidä ottaa. Marinin hallituksen pitää nyt kantaa vastuu tilanteesta ja myös suomalaisten turvallisuudesta Suomessa.

Ja alleviivaan nyt vielä, että pieniä lapsia pitää auttaa ja heidät kansainvälisten sopimusten mukaan pitää voida tuoda Suomeen. Ei kuitenkaan yhtään aikuista – ei naista eikä miestä.

Nyt junassa jo matkalla töihin. Kello 8.09 ja vielä ulkonakin varsin pimeää.

….

Ennätysten hallitus

Eilen maamme sai historian nuorimman pääministerin. Sanna Marin ehti olla pääministerinä vain 20 tuntia, kun sille eduskunnassa esitettiin jo välikysymys ja sen kautta epäluottamusta. Al-Holin tapahtumat ja salailu ajoivat opposition siihen tilanteeseen, että olimme pakotettuja tekemään asiasta välikysymyksen. Siinä lähinnä käymme läpi prosessia ja sen päätöksiä ja päättämättömyyttä ja myös salailua. Ja kun vielä on hyvin muistissa hallitusohjelman vahvat kirjaukset avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä niin ei voi kun kysyä, ihmetellä ja äänestää epäluottamusta.

Eduskunnassa tänään aikamoinen kuhina tämän asian ympärillä. Näyttää siltä, että keskustassa on paljon väkeä jotka eivät voi hyväksyä Vihreiden toimia Al-Holin suhteen. Nyt jo supistiinkin, että monet eivät osallistuisi luottamusäänestykseen, kun eivät ole suostumassa tukea näille asioille antamaan.

Tänään eduskunta äänesti myös varapuhemiehestä. Oppositio äänesti Antti Rinteen valinnassa tyhjää. Paikka kuuluu totta kai isoimmalle puolueelle, mutta me emme voineet tukea siihen juuri eduskunnan enemmistön luottamuksen menettänyttä Rinnettä. Rinne tulikin valittua vain  101 äänellä. Yhden äänen enemmistö siis 200 kansanedustajan eduskunnassa tässä luottamusäänestyksessä. Keskustasta isoin osa näytti siis jo jälleen Rinteeseen luottavan.

Valtiovarainvaliokunnassa tänään viimeistelimme ensi vuoden budjettia ja me myös meidän vaihtoehtoa sille. Huomenna aiheesta info päivällä. Palataan siihen silloin. Nyt jo takana EduskuntaTV:n kuvaukset Elisa Hyvärisen kanssa (ulos perjantaina) ja junassa matkalla Lopelle Heidi Kyrön joulukonserttiin.

Kello 23.19.

Hieno Heidi Kyrön ja Heidin Lausustudion joulukonsertti Panssariprikaatin VMTK-bändin kanssa. Kuudes kerta Lopen kirkossa ja sovittu jo myös joululle 2020.

Nyt nukkumaan.

 

 

 

Kommentit