Eduskunnan Valtiovarainvaliokunnan budjettimietintö pettymys Hämeelle – Ei rahoitusta kansallispuistoille, ei Aulangolle, ei Heinolan Lintutarhalle eikä juurikaan liikennehankkeilekaan

Blogi, torstaina 12.12.2019

Tasan vuosi sitten sain esitellä Kokoomuksen puolesta erinomaisen Valtiovarainvaliokunnan mietinnön kuluvan vuoden 2019 valtion talousarvioon. Sain Kokoomuksen vastaavana neuvoteltua sinne tälle vuodelle ison määrän liikennehankkeita isoista asfaltointi ja peruskorjaushankkeista lukuisten pienempien sorateiden korjauksiin. Mukaan sain myös isot lisämäärärahat Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoille, Aulangon peruskorjauksiin, Evolle jne. Myös Heinolan Lintutarhan tarvitsema perusrahoitus lisättiin tälle vuodelle budjettiin. Näissä töitä pitäisi jatkaa myös ensi vuonna, mutta nyt Valtiovarainvaliokunnan hallituspuolueiden vastaavat eivät näihin lisäyksiä esitä. Linjanmuutos on karu ja toteutuessaan pysäyttää mm. luontokohteiden peruskorjaushankkeita ja vaarantaa myös monien toimintojen jatkon.

Marinin hallituksen Valtiovarainvaliokunnan vastaavien mietintöön mahtui Hämeestä vain VT2:sen pieni peruskorjausrahoitus. Tästä teimme johdollani ensi vuodelle talousarvioesityksen ja hyvä, että se johtaa myös edes pieniin toimenpiteisiin. Tarve tosin olisi noin kymmenkertainen siihen, että nyt hallitus lisää sinne rahoitus 0,4 miljoonaa. Koneet siis saadaan paikalle, mutta ei juurikaan muuta.

Uusi valtiovarainministeri Katri Kulmuni oli tänään ensimmäistä kertaa Valtiovarainvaliokunnan kuultavana. Hyviä ajatuksia uudella ministerillä.

Itse olin pettynyt tähän kokonaisuuteen. Toivoin, että hyvä viime vuonna aloittamamme linja olisi voinut jatkua myös Hämeen osalta, mutta toisin nyt näyttää käyvän. Jätimmekin tänään Kokoomuksen oman vastalauseen ensi vuoden budjettiin ja siinä esitämme Hämeeseen merkittävästi lisää rahoitusta myös liikennehankkeisiin kuten luontokohteisiin ja moneen muuhunkin. Myös Heinolan Lintutarhan perusrahoitus turvattaisiin. Tästä tai näistä eduskunta äänestää vielä ennen joulua.

Itse olisin toivonut mm. sorateille tämän vuoden tapaan lisää peruskorjausrahaa. Esille nostin mm. Jokimaantien, Vierumäen tien ja monet muut korjauksia odottavat tiet. Yritän näille vielä etsiä rahoitusta parlamentaarisen tiestön korjausvelkaohjelman rahoituksen kautta. Lupaan tehdä parhaani.

Tälle vuodelle varatuista Hämeen tiepaketin hankkeista osa edelleen kesken. Sorateiden kunnostuksia on vielä tehty ja kantatie 54:n riista-aidan rakentaminen alkaa ensi vuonna esittämälläni ja eduskunnan vuosi sitten hyväksymällä 370 000 euron määrärahalla. Hankkeen suunnittelu vei hieman pidempään aikaa sillä tiealue on kapea ja osalta maanomistajia tarvittiin suostumuksia aidan linjauksiin ja rakentamiseen. Nyt hanke on kilpailutettu ja työt alkavat mahdollisesti jo talvella talven sen salliessa. Valmista urakkasopimusten mukaan tulee olla elokuussa 2020. Määräraha oli laskettu riittämään Riihimäeltä aina Länsi-Lopelle asti. Lukuisat portit ja nielut nostavat kuitenkin kustannuksia ja saamaani tiedon mukaan aitaa saan lyhyemmälle välille. Lisäksi tielle on tulossa lisää valaistusta mm. moottorien ja Silmänkannon alueen välille. Iso juttu ja se etenee ja lupaan etsiä myös lisärahoitusta aidalle niin, että saisimme sen jatkossa yhtenäiseksi aina Länsi-Lopelle asti ja sen jälkeen myös Riihimäeltä Hausjärvelle. Nyt Marinin hallituksen aikana näyttää siltä, että tällaisille hankkeille ei lisärahoitusta ole helpolla saatavissa, mutta kun paikka tehdä maaleja tulee niin lupaan ne käyttää.

Mutta ei anneta periksi. Jatketaan työtä, että tavalla tai toisella saamme jatkossakin rahoitusta myös Hämeen tärkeille hankkeille ovatpa ne sitten liikenne, luontokohde tai esimerkiksi koulutukseen liittyviä. Työ Hämeen hyväksi siis jatkuu.

Ja valtakunnan tasolla olen erityisen huolissani siitä, että eduskunnassa ei hallituspuolueilla ollut valmiutta korjaa valtion talousarvion suuria ongelmia eli sitä, että tämä Marinin hallituksen budjetti tulee lisäämään hallituksen toimin mm. työttömyyttä ja kasvattamaan myös lisävelanottoa. Iso kuva siis pahasti vinoutunut ja viemässä maatamme väärään suuntaan.

….

Kello 21.42 ja kämpillä. Illalla vielä Lopen Viertolan lapsuuden kavereita puolisoineen ja lapsineen vieraanani eduskunnassa. Mukava ilta Erosen Samin, Kortessalmen Juhan ja kumppaneiden kanssa. Hieno lapsuuskin meillä oli Lopen Viertolassa ja hauska oli tavata tänään eduskunnassakin. Ja hyvää keskustelua myös ajankohtaisista asioista AlHolista Veikkaukseen ja moneen muuhun.

AlHol näyttää nyt kiehuvan oikein kunnolla. Keskusta haluaa jo tehdä poliittisen päätöksen palautuksista. Näyttää siltä, että SDP ja Vihreät eivät tätä halua sillä keskustan vaatimuksesta päätös olisi sellainen, että vain lapsia voitaisiin tuoda eikä enää valmistella aikuisten tuontia. Nyt onkin tilanne sellainen, että luulen, että piankin jotain tapahtuu ja nimenomaan yllättäen ja ilman Marinin hallituksen päätöstä. Ehkä jo loppuviikon tai heti alkuviikon aikana ennen tiistaita?

Kiitos myös palautteesta liittyen aamuiseen avaukseeni täällä liittyen mm. tiehankkeisiin ja muihin. Työ jatkuu.

Viertolan lapsuuden kavereita tänään eduskunnassa.

 

Kommentit