Salpausselän henki elää ja voi hyvin – Täysi tupa todisti Krista Pärmäkosken MM-hopeaa

Blogi, lauantaina 25.02.2017

Kisamonttu tänään täynnä väkeä. Jotain sääntö Suomesta kertoo, että ennen samaan monttuun mahtui 80 000 ja enemmänkin kisakatsojaa, mutta tänä päivänä enää 35 000.

Mutta tunnelmaa ja ääntä lähti kyllä 35 000 ihan kiitettävästi.

Juha Miedon kanssa sain aikanaan tehdä kansanedustajana työtä ja reissata vähän maailmallakin. Tänään jälleen oli mukava Jussia nähdä kotikisoissa.

Huikea oli kyllä Lahden MM-hiihtojen superlauantai. Koko perheen voimalla olimme kisamontussa melkein kellon ympäri ja kunnon vanha Salppurin-henki eli ja voi hyvin. Väkeä oli monttu täynnä ja loppuunmyydyt katsomot takasivat hienon tunnelman kun Krista Pärmäkoski avasi Suomen mitalitilin naisten 15km yhdistelmähiihdossa. Loppuvedossa edelle ehti vain Maarit Björgen ja Krista hiihti upeasti MM-hopeaa. Ruotsin Charlotte Kalla jäi kauaksi taakse jo puolimatkassa ja voittotaistelu oli kahden tämän hetken parhaan naishiihtäjän kaksintaistelu. Kristasta huokui meno, että melkeinpä uskallan veikata, että tämä hopea ei jää ainoaksi mitaliksi eikä kirkkaimmaksikaan näissä kotikisoissa.

Naisten päivän hiihdossa Kyllönen oli 12. ja sitten Mononen 13. ja Matintalo 29. Naisten kisan jälkeen tauolla ehdimme nauttimaan lasten kanssa kisojen runsaasta oheisohjelmasta ja Röllimaa ja lasten hyppyrimäkikin tuli koettua. Myös Kisahallin Heuraka-näytös oli hieno ja paljon paljon muutakin oli kisa-alueelle tehty lapsiperheiden ja muiden hiihtofanien viihtyvyyden takaamiseksi. Kisoihin siis kannattaa ehdottomasti lähteä koko perheen voimalla jos vielä lippuja saatte. Suosittelen ja ymmärtääkseni ainakin viikolla lippuja on jäljellä ja taitaa huomiseksikin vielä joitain paikkoja saada.

Miesten yhdistelmäkisassa Sergei Ustjugov otti uransa ensimmäisen henkilökohtaisen MM-kullan samaa jahdanneen norjalaisen Martin J. Sundbyn nenän edestä. Itse oli iloinen venäläisvoittajasta sillä minusta Sundby pääsi kyllä kesän 2 kuukauden rangaistuksella aivan liian pienellä toistuneista doping-rikkomuksistaan. Sellaiset rangaistukset lumettomina kesähelteinä on surullisia ja kertovat miten norjalaisia käsitellään hiihdossa eri tavalla kuin muita. Sama näyttää toteutuvan Johauginkin kohdalla joka pääsee reilun vuoden rangaistuksella doping-rikkomuksesta mistä pitäisi tulla vuosien rangaistus.

Miesten 30km yhdistelmän paras suomalainen oli loistavan hiihdon hiihtänyt Lari Lehtonen. Lehtonen yllätti olemalla paras suomalainen ja vielä hienosti kympin joukossa yhdeksäs. Matti Heikkisen meno hiipui hyvän alun jälkeen ja mies vaatimattomasti 18. Muut suomalaiset Perttu Hyvärinen ja Ville Nousiainen olivat sijoilla 30. ja 38.

Ja samaa vanhaa hienoa tunnelmaa oli myös Lahden kisojen iltamäessä vaikka nykäsiä ja niemisiä ei nyt mäkitornista alas tullutkaan. Stefan Kraft hyppäsi normaalimäen maailmanmestariksi ennen Andreas Wellingeriä ja Markus Eisenbichleriä. Eilen karsinnassa säväyttänyt Janne Ahonen oli tänään lopulta 25 juuri ennen Ville Larintoa. Jarkko Määttä hyppäsi 35. ja Antti Aaltonen 38. Suomalainen mäkihyppy rämpii siis edelleen pahan kerran vaikka eilisen jälkeen hieman jo toivoin Ahosen uudentulemisen tuottavan tulostakin.

Ja tässä maimessa on jotain mikä aina sykähdyttää. Salppurin kisojen Iltamäki ja toivottavasti pian jälleen näissä tunnelmissa myös suomalaisvoittajia.

Niin ja tämä minun kisapaitani juhli tänään 51-vuotispäivää. Rakkaan isäni vanha norjalainen villapaita ja hyvä ja lämmin edelleen.

Tässä sama paita isälläni uudenuutukaisena vuonna 1966 🙂

Ikimuistoinen päivä rakkaiden kanssa Salpausselän kisoissa. Ja toivottavasti omat lapset muistavat nämä samalla tavalla kuin minä muistan lapsuuden Iltamäet Selällä. Seitsemännet Lahden MM-hiihdot etenevät hienolla tavalla ja kisaorganisaatio on tehnyt kokonaisuutena ehkä jopa kaikkien aikojen kisat. Lähtekää ihmeessä paikan päällee nauttimaan tunnelmasta ja uskallan luvata, että suomalaismenestystä tulee vielä lisää ja paljon.

Kello nyt 21.35 ja juuri hetki sitten Lahdesta kotiin. Raitista ilmaa saatu reilusti ja tuntuu siltä, että uni tulee hyvin silmään. Kiitos tästä päivästä.

 

Kommentit