Salille eikä padelia pelaamaan ei saa mennä – Oluelle ja biljardia pelaamaan saa mennä. Täh?

Blogi, torstaina 30.12.2021

Harvoin on tullut näin paljoa ihmetteleviä viestejä ja myös avoimia kysymyksiä? Näyttää siltä, että nyt pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen johdolla nämä koronatoimet on saatu täydellisen sekaviksi ja vaikeasti ymmärrettäviksi. Ainakaan sitä maalaisjärkeä ei näitä tehdessä ole käytetty? Eikä sitä myöskään missään enää sallita käytettävän.

En siis itsekään ymmärrä tätä lähes ”vihaa” tai vähintäänkin vihamielisyyttä liikuntaa ja urheilua kohtaan. Tennistä tai padelia ei saa mennä pelaamaan. Eikä kuntosalillekaan vaikka kyse olisi piskuisesta seuran omasta salista kuten vaikkapa omassa kotikunnassani Lopella on. Lopen Voima ja Kuntoteamin salilla käy kuulemma päivittäin kymmenkunta ehkä parikymmentä käyttäjää ja kuulemma yleensä saa treenata yksin tai ehkä jonkun toisen kanssa. No, nyt tämäkin sali sitten määrättiin kiinni. En ymmärrä? Miksi maalaisjärkeä ei sallita ja anneta saleille mahdollisuus tehdä itse vastuulliset ratkaisut ja toimet ja näin mahdollistaa ihmisille liikkuminen ja kinkun sulatus.

No tennis? Missä muussa lajissa on turvaväli tällainen ja välissä vielä verkk0? Tennissalit siis määrättiin kiinni, mutta sen sijaan pakohuoneet saavat olla avoinna jne. AVI:en mukaan sulkapallo-, padel-, squash- ja tenniskentät kuuluvat kiellettyihin lajeihin ja ne on mainittu sulkumääräyksissä erikseen. Iltalehti listasi 28.12.2021, että ” Samaisella sulkulistalla ovat näiden kenttien lisäksi seuraavat paikat:

 • Kuntosalit
 • Ryhmäliikuntatilat (esimerkiksi spinning-, aerobic- ja joogasalit)
 • Joukkueurheiluun käytettävät sisätilat (esimerkiksi jäähallit, sisäjalkapallohallit, lentopallohallit)
 • Kiipeilyhallit
 • Dojot, nyrkkeilysalit, tatamit, painisalit yms kontaktilajien harrastamiseen tarkoitetut sisätilat
 • Tanssisalit ja tanssilavat
 • Kuplahallit eli ylipainehallit, joita käytetään joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen tai muuhun vastaavaan liikuntaan
 • Kuorolauluun, harrastajateatteriin yms ryhmäharrastukseen käytettävät tilat”

No, sitten toinen listaus missä sallitut lajit. AVI on tehnyt näistä oikein oman listauksen:

 • Ratsastusmaneesit
 • Ammuntaan ja jousiammuntaan tarkoitetut tilat
 • Keilahallit
 • Sisägolfradat ja golfsimulaattorit
 • Biljardisalit
 • Karting-autoiluhallit
 • Agilityhallit
 • Pakohuonepelit
 • Skeittihallit

Itse olen iloinen, että nämä lajit ovat tällä vihreällä listalla. Ja surullien punaisesta kiellettyjen lajien listalle joutuneiden puolesta. Mutta eniten ihmettelen tätä logiikkaa lajien ja toimintojen suhteen tai oikeastaan jälleen kerran logiikan puutetta.

No onneksi päätöksessä on kuitenkin kirjaus: ”Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.” Oman perheen kanssa siis saa jatkossakin mennä liikkumaan kuntosalille tai vaikka pelaamaan tennis, jos tilan saa vain vuokrattua.

No samaan aikaan kiinni laitetaan myös ravintola-alaa. Toki ensimmäinen hulluus on se, että päiväkännit voi käydä ottamassa ja istua baarissa aamusta iltaan, mutta urheilemaan ei saa mennä. Mutta en sitä ymmärrä, että aina ratkaisu pahenevaan koronatilanteeseen on ravintoloiden sulku. Netissä levisikin meemi missä toimittaja kysyi pääministeriltä, että ”nyt korona leviää pienten lasten keskuudessa. Millaisia toimia hallitus esittää?” ja pääministeri vastasi, että ”Rajoitetaan ravintolatoimintaa”.

Myös ammattiurheilu on ahdingossa. Jääkiekon SM-liiga otti kantaa tilanteeseen julkisella kirjeellä. Kirjeessä jääkiekkoliiga toteaa, että Marinin hallituksen ja viranomaisten poukkoileva päätöksenteko koronarajoitusten osalta ajaa liigaseurat taloudelliseen ahdinkoon. SM-liiga ilmaisi huolensa myös siitä, että maamme hallitusta ei ole kiinnostanut nyt lainkaan liikentoiminnan rajoittamisesta aiheutuvien kustannusten kompensointi. Jääkiekkoväki edellyttikin, että toimien olisi pitänyt ja pitäisi jatkossakin olla vain tarkoin kohdennettuja ja tarkoituksenmukaisia. Olen SM-liigan kanssa samaa mieltä. Nyt urheilua, kulttuuria, tapahtumia ja myös matkailu- ja ravintola-alaa laitetaan lopullisesti kyykkyyn.

SM-liiga toteaakin…

Tilanne on täysin kohtuuton, eivätkä nyt asetetut rajoitukset ole välttämättömiä eivätkä oikeasuhtaisia.

Aiemmin käytössä ollut tapahtumatakuu tuleekin nyt minusta ulottaa koskemaan myös sarjamuotoista toimintaa eli myös mm. jääkiekon SM-liigaa, lentopallon ja koripallon sekä salibandyn sarjoja ja muita vastaavia.

Kello 15.33 twitterissä kerrottiin, että Pohjois-Pohjanmaan hallinto-oikeus on käsitellyt Liikun valituksen ja välipäätöksen keskeyttää AVI:n sulkumääräys. Tietojeni mukaan muiden alueiden osalta ratkaisuja on lupa odottaa ensi viikolla.

Ja nyt kun ravintolat, juhlatilat, tapahtuma-ala on jälleen laitettu kyykkyyn ja sulkuun, niin ei kuitenkaan enää uudelleen käyttöön otettukaan lomautusten nopeutusta. Nyt siis lasku lankeaa 100% yrittäjille ja siinä muuten tulee käymään pian niin, että sitä työpaikkaa ei tämän jälkeen enää olekaan minne sulun jälkeen palaisi. Me esitimmekin eilen kollegani Arto Satosen kanssa, että aiemmin koronatoimessa käytössä ollut nopeutettu yt-menettely täytyy saada nyt käyttöön pian ja tämä siis toimena reilu niin työntekijälle kuin työnantajallekin. Työntekijä saa työttömyyskorvauksen heti ja yrittäjä saa autettua yritystä sulun yli. Nyt Marinin hallitus maksattaa tämän kaiken yrittäjillä, kun normi yt-laki on voimassa eli viisi vuorokautta kutsu, 14 vrk neuvottelut ja 14 vuorokautta ennen lomautusta. Siinä se sulkuaika sitten menikin ja lasku 100% yrittäjälle? Onko tämän jälkeen enää työpaikkaa minne palata niin sitä voi jokainen miettiä?

Logiikkaa siis tässä nyt tarvittaisiin. Yhdenvertaisuutta ja myös maalaisjärkeä. Ja itse perään kuulutan nimenomaan kohtuutta enkä siis sitä, että biljardi pitäisi nyt myös kieltää, kun padelkin on kielletty. Vaan nimenomaan päin vastoin. Annetaan pitää paikat auki vastuullisesti. Tällaiset kiellot ja sulut valitettavasti lisäävät vain ihmisten koronakiukkua ja koronakapinaa. Ja sellaiseen ei nyt olisi kyllä yhtään varaa.

Mutta se on varma, että ennen aluevaaleja koronarajoitukset puretaan. On tauti tilanne mikä tahansa. Nimittäin iso osa maamme äänestyspaikoista on koulujen liikuntasaleissa ja urheiluhalleissa ja jos ne on määrätty suljetuiksi niin ei vaalejakaan pystytä järjestämään.

….

Kello 16,.12 ja kohti uutta vuotta. Huomenna jo aatto ja siitä sitten alkaakin pian 2022. Hetki sitten tietoa, että Pohjois-Pohjanmaan hallinto-oikeus on käsitellyt Liikuntakeskus Liikun valituksen ja välipäätöksen keskeyttää AVI:n sulkumääräys. Tietojeni mukaan muiden alueiden osalta ratkaisuja on lupa odottaa ensi viikolla. Mielenkiintoista nähdä kuinka monet AVI:en sulkupäätöksistä vielä menee nurin ja mitä sen jälkeen tapahtuu.

Seurataan siis tilannetta. Ja toivottavasti ainakin lain yli menneet sulkupäätökset saadaan pian käsiteltyä ja kumottua. Toimet pitää jättää vain sinne missä lain edellytykset täyttyvät.

 

 

 

 

Kommentit