Salibandy kasvaa kovaa vauhtia

Blogi, sunnuntaina 25.03.2012

Salibandy tuli Suomeen 70-luvulla opiskelijoiden matkassa, mutta vasta 1985 maahamme perustettiin lajille oma kattojärjestö Suomen Salibandyliitto. Ja tänään reilu 25 vuotta myögemmin laji on maamme toiseksi eniten harrastettu urheilulaji heti jalkapallon jälkeen. Salibandyliittoon kuuluu yli 800 jäsenseuraa ja säbää harrastaa jo lähes 400 000 suomalaista. Lisenssipelaajiakin on jo yli 45 000.

Itse muistan miten Lopelle salibandy rantantui joskus 80-luvulla sählyn nimellä ja monen muun pienen kunnan tapaan seurakunnan tuomana. Lajin Lopelle tietääkseni toi Juha Häsä Pitkä, joka myöhemmin tekikin upean uran myös huippusalibandyn parissa. Mutta silloin 80-luvulla se oli sählyä ja pelipaikkana piskuinen B-koulun sali. Ja hauskaa se oli.

Tänään Lopella toimii lajin erikoisseurana Lopen Floorball Team. LFT:n tietävät kaikki salibandya harrastavat ja erityisen hyvin 1996 syntyneet ja heidän lähipiirinsä. Osa varmasti tuosta ikäryhmästä toivovat, että ei olisi silloin Lopelle tarvittu yhtään poikalasta, sillä siinä määrin kova on jätkäjoukkomme tuolta vuodelta. Vuosi toisensa jälkeen 96-junnut ovat pelanneet lajin koko maamme huipulla. Viime vuonna SM-pronssia ja mestareiden turnauksen voitto ja sama tahti on jatkunut tänä vuonna ja jatkuu…

Tänään sunnuntaina poikaporukkamme avaa SM-mitalipelit kotiottelulla Riihimäen Urheilutalolla. Puolivälierissä LFT:n C1-SM-joukkue saa vastaansa Rangers Viikingit. Matsi alkaa Urheilutalolla Riihimäellä klo 16.30 ja sinne toivon todellakin kaikkia mukaan kannustamaan loppilaisia. Tänä keväänä on tarkoitus nimittäin kirkastaa pronssi kullaksi ja tehdä salibandymaailman jytky pienen ja pippurisen Lopen toimesta. Siinä on nieleskeltävää Helsingissä ja Tampereella ja lajin mahtiseuroissa kun piskuinen Loppi jälleen porskuttaa. Ja mehän kannustamme.

C1-SM-sarjan 1. puolivälieräottelu

LFT – Rangers Viikingit
Riihimäen Urheilutalossa
sunnuntaina 25.3.2012 klo 16.30

Mutta ennen viikonlopun salibandyjännäriä mukava päivä. Formuloita ja sitten vain olo ja nautiskelua. Vaikka tuo pieni takatalvi yllättikin. Mutta uusi lumihan on kuitenkin lopulta vanhan surma.

Kello 22.39 ja pikku hiljaa käännetään katsetta jo alkavaan viikkoon. Huominen kunnanhallituksen esityslista luettu nyt toiseen kertaan vielä läpi ja tsekattu tarpeelliset jutut siitä. Mutta sitä ennen vielä huomenna monenlaista. Aamusta Maanpuolustuskurssi jatkuu Helsingin Kruununhaan Maneesilla jo varhain mm. Ahvenanmaan erityiskysymyksin ja sitten iltapäivällä Lopelle ja siellä yksi tapaaminen, kunnan puheenjohtajisto, kokoomusryhmä ja sen perään kunnanhallitus. Mutta niiden asiat jo tekemistä ja päätöksiä vaille valmiina ja nehän me tehdään huomenna.

Mutta tänään mukava vapaapäivä. Aikaa perheen kanssa mitä usein tässä kansanedustajan duunissa kaipaa. Yhdessä oloa ja vain oloa. Nyt sitä saimme taas. Siihen sopi kivasti formuloiden seuraaminen ja Kimin kannustaminen ja iltapäivällä vielä tuo LFT:n SM-mitalijahdin avaus Riihimäellä. LFT:n 96-pojat tarjosivatkin jännitettävää koko rahan edestä kun vastaan puolivälierissä asettui Kirkkonummen Rangers. Kaupunkilaiset hetken aikaan jopa hallitsivat peliä, mutta sitten tahtipuikon ottivat Lopen pojat. Vaikka jatkoajalle mentiinkin niin reilu kaksi erää pelistä oli helppo kirjata loppilaisille. Mutta onhan salibandy toki sellainen peli, että hetkessä tilanteet voivat muuttua paljonkin ja niin kävi tänäänkin. Jatkoajalta 305-päiselle yleisölle odottama eli makea kotivoitto LFT:lle. Ensi viikonloppuna pelit jatkuvat sitten toisella osaottelulla Kirkkonummella ja kun se hoidetaan kotiin niin sitten edessä onkin jo mitalipelit semifinaalien kautta.

Lopen Floorball Team kyllä tekee aivan huikeaa pr-työtä kunnallemme. Niin kuin aamulla totesin niin nykyisin kaikki salibandymaailmassa tietävät mistä LFT tulee ja kaikki sitä myös ihmettelevät. Hei onhan se aika huikea juttu, että näin pienestä kunnasta tulee yksi maamme parhaista ikaryhmäjoukkueista ja näyttää, että tänä vuonna myös paras. Siis kunnasta jossa syntyy vuosittain noin 100 lasta. Jos nyt karkeasti laskee, että heistä puolet on poikia niin päästää 50 poikaa. Ja näistä 50 pojasta sitten löytyy ja kasaan kerätty maamme paras vuonna 1996 syntyneiden salibandyjoukkue. Siinä on melkein siis mukana joka toinen loppilainen tuona vuonna syntynyt poika. Niinpä. Se yhteishenki ja tekeminen ratkaisee ja tällä joukkueella on sydäntä ja kun perheet aivan mahtavalla tiiviydellä mukana jutussa niin ei enää enempää voi odottaa. Nyt me odotamme sitä SM-kultaa ja kyllä sitten kakkukahville pojat eduskuntaan kutsutaan. Se on lupaus nyt. Mutta ensin pitää hoitaa vielä muutamat pelit pois alta.

Huomenna kuitenkin hieman muuta kuin salibandya, joten nyt nukkumaan. Huomisiin.

Kommentit