Loppi on paremmassa kunnossa kuin miesmuistiin.

Blogi, lauantaina 24.03.2012

Maanantaina käsittelemme Lopen kunnanhallituksessa ensimmäistä minun kunnanhallituksen puheenjohtajakauteni tilinpäätöstä. Olen todella iloinen ja tyytyväinen siitä mitä saamme esitellä ja käsitellä. Työmme on tuottanut erinomaista tulosta.

Valtakunnallisista trendeistä poiketen olemme Lopella onnistuneet kääntämään taloustilanteemme myönteisemmälle uralle. Jos yhä useampi kunta otti viime vuonna arjen pyörittämiseen eli esimerkiksi koulujen ja terveydenhoidon pyörittämiseen ns. syömävelkaa niin samaan aikaan me Lopella olemme kääntäneet taloutemme ylijäämäiseksi ja pystymme jopa nyt vähentämään kuntamme velkataakkaa. Voisi todeta, että kuntamme taloustilanne on kehittynyt erinomaisen myönteisesti. Olemme onnistuneet nyt kääntämään kuntamme talouden positiiviselle uralle. Se on vaatinut meiltä aktiivisia talouden tervehdyttämistoimia ja yksiköiltämme ja henkilökunnaltamme tiukkaa budjettikuria ja järkeviä ja oikeita ratkaisuja. Mutta täytyy kuitenkin todeta, että samaan aikaan olemme pystyneet lisäämään myös määrärahoja moneen paikkaan ja kehittämäänkin palveluitamme. Arvovalinnat ovat siis tuottaneet tulosta.

Lopen tilinpäätöksen vuosikate on lähes 3,5 miljoonaa euroa positiivinen. Ja kuntamme tilinpäätös lähes 2,1 miljoonaa euroa ylijäämäinen. En muista koska ennen Loppi olisi tällaiseen vosikatteeseen pystynyt. Ja tällaiseen tulokseen. Nyt pystyi. Ja näin taseeseen kertynyt ylijäämä nousi lähes 6,2 miljoonaan euroon luomaan puskuria tulevaisuuteen.

Kuntamme on kehittynyt myös muillakin mittareilla mitattuna nyt positiivisesti. Väestökasvu ei ole pitkään aikaan ollut viime vuoden tasoista. Asukaslukumme kasvoi viime vuonna noin 105 uudella loppilaisella ollen nyt 8378.  Rakennuslupiakin on myönnetty tasaiseen tahtiin. Uusia omakotitalolupia myönnettiin 33kpl ja kaiken kaikkiaan rakennuslupia peräti 182kpl. Myös loma-asunnoille myönnettiin 18 uutta rakennuslupaa. Myönteistä on ollut myös kuntamme elinkeinopolitiikka. Yritystontteja on myyty ja tehty rohkeitakin ratkaisuja sen hyväksi, että kunnassamme riittää työpaikkoja tulevaisuudessakin. Nämä toimenpiteet ovat osaltaan pitäneet kuntamme työttömyysasteen koko Hämeen alhaisimpana. Jos valtakunnan tasolla työttömyysaste oli viime vuonna 9,1% ka Hämeessä 9,0% ja Riihimäen seudullakin 8,3% niin me pääsimme Lopella aivan omiin lukemiin. Meillä työttömyysaste oli vain 6.0% ja olemme edelleen pystyneet alkuvuodesta tästäkin parantamaan.

Erittäin merkittävänä pidän myös sitä, että kuntamme velkataakkaa on nyt kevennetty. Viime vuonna vähensimme kuntamme valkaa noin 3,7 miljoonalla eurolla. Se on erittäin kova tulos ja osaltaan antaa voimaa tulevaisuuteen. Asukaskohtainen lainamäärämme väheni vajaan 500 euroa jokaista loppilaista kohden. Ei sellaistakaan ole vuosikausiin koettu. En edes muista koska.

Tärkeimmässä roolissa tässä kuntamme pyörittämisessä ja elinvoimaisuudessa on kuntamme osaava henkilökunta. Haluan heistä jokaista kiittää tässä yhdessä ja jokaista erikseen. Vain osaavalla ja sitoutuneella henkilökunnalla meillä on mahdollisuus pitää Loppi elinvoimaisena ja tarjota riittävät palvelut kaikille loppilaisille. Sairauslomapäivienkin määrä saatiin kääntymään viime vuonna laskuun. Yksin sairaslomapäivien määrä väheni kahden ihmisen työvuoden verran. Se on merkittävä vähennys ja näkyy arjessa jokaisessa toimintayksikössämme. Vuonna 2011 palvelussuhdetta ohden sairauslomapäiviä oli 10,9 työpäivää kun vuotta aiemmin vastaava luku oli vielä 12,6 työpäivää. Sairauslomien määrä laski selvästi vuoteen 2010 verrattuna. Valtakunnallinen keskiarvo oli 18,4 työpäivää eli tässäkin olemme Lopella hyvällä uralla.

Mutta iso kiitos kuntamme hyvästä tilasta siis kuntamme henkilöstölle ja johtoryhmälle joiden kanssa on ollut mukava tehdä töitä nyt kunnanhallituksen puheenjohtajanakin. Ja itse uskon että erittäin suuri merkitys tässä hyvässä myönteisessä kehityksessämme on ollut uudella kunnanjohtajallamme Karoliina Viitasella. Hänen kanssaan yhteistyö on sujunut helposti ja virtaviivaisesti. Ratkaisuja on ollut helppo tehdä ja linjata yhdessä palveluittemme tulevaisuutta. Kiitos siis kunnanjohtajalle, talousjohtaja Pekka Leppäselle ja koko kuntamme johtoryhmälle kaikkien työntekijöittemme rinnalla. 

Kaiken kaikkiaa olen siis enemmän kuin tyytyväinen tekemäämme vuoteen 2011. Se antaa meille hyvän tuen tuleviin vuosiin. Jos emme olisi laittaneet omaa kotipesäämme kuntoon olisimme jo nyt hyvinkin toisenlaisessa tilanteessa. Nyt kaikki valinnat ja ratkaisut ovat meidän omissa käsissämme eivätkä muut eivätkä varsinkaan valtion virkamiehet ole meitä hätistelemässä. Vielä muutama vuosi sitten kuntaamme oltiin viemässä kovaa vauhtia kriisikuntien joukkoon. Se suunta oli vain pakko muuttaa ja sen myös muutimme.

Ja vielä aivan lopuksi haluan nostaa muutaman asian esille. Itse olen vahvasti sitoutunut nykyiseen kouluverkkoomme. Se on hyvin optimaalinen ja toimiva laajaan kuntaamme ja itse lupaa sitä jatkossakin puolustaa ja kehittää kun trendit näin jatkuvat. Ja olennaista on se, että oppilasmäärät kehittyvät ja olen varma, että ne kehittyvätkin kaikkialla myönteisesti kunhan ja kun nyt olemme antaneet kouluille ja kylille työrauhan. Tämäkin arvovalinta näkyy jo tuloksissa. Kaikkien kyläkoulujemme oppilasmäärät kasvoivat viime vuonna. Ja myös taajamakouluissa kehitys on tasaista. Olemme enemmän kuin tyytyväinen mm. siihen, että niin Kormussa, Pilpalassa kuin Länsi-Lopen koulussakin oppilasmäärät on nyt saatu kääntymään kasvuun. Ja tontteja on myyty kaikilta alueilta ja myydään tänä vuonna lisää. Itse uskon siis vahvasti siihen, että kyläkoulut ovat tulevaisuudessakin yksi vahva valttikortti kunnassamme. Ja oma lukiokin on nyt laitettu siihen kuntoon, että se kustantaa ns. itse itsensä valtionosuuksilla. Lukiossamme on nyt 78 oppilasta. Lukio on tärkeä juttu kunnallemme ja myös jokaiselle yläkoululaiselle. Se nimittäin osaltaan nostaa merkittävällä tavalla myös ylökoulumme opetuksen tasoa ja laatua.

Ja toinen sellainen minkä itse nostin keskeisen tärkeäksi tavoitteeksi oli lasten kotihoiton kuntalisän Loppi-lisän kehittäminen. Nyt viime vuonna saimme Loppi-lisän piiriin 20 uutta perhettä eli määrä nousi 34:stä nyt 54:ään. Loppi-lisä on lastenhoitomuodoista varmasti pienille lapsille se inhimillisin eli hoito omassa kodissa oman vanhemman toimesta, mutta myös kunnalle ylivoimaisesti edullisin tapa vastata subjektiivisen päivähoidon velvoitteisiin. Tätä kannattaa jatkossakin kehittää.

Mutta tässä hieman tunnelmia nyt omasta rakkaasta kotikunnastani. Kun pidämme jatkossakin kotipesämme kunnossa niin pärjäämme hyvin ja siinä lupaan itse kantaa isoa vastuuta.

Asiat siis maanantaina kunnanhallituksen käsittelyssä. Ja myös hieman uusiakin juttuja jälleen puheenjohtajistossa valmistelussa. Myöntätuulta siis luvassa.

Mutta nyt lauantain viettoon. Tänään ravit Pilvenmäellä Forssassa. Hurja-Eroa alias Eeroa kannustamaan.

Kello 22.21 ja mukava koti-ilta takana. Päiväkin aikalailla rennonlainen ja vain tuttavien kanssa raveissa ja mikäs sen parempaa vapaapäivän viettoa voisikaan olla. Forssan Pilvenmäellä ravattiin tänään Toto75-ravit ja mukana parikin loppilaishevosta ja paljon väkeä. ”Meidän tallilta” eli ystäväpariskuntani ja ratsastuksenopettajieni Minna Variksen ja Jari Nylundin Vaahteramäeltä seiskavitosen ykkösstarttiin starttasi Hurja-Ero alias Eero. Ja upeasti kovassa paineessakin Eero homman Jallun kanssa Lopelle hoiti. Taktisesti erinomainen ajo ja kilpailu Lopen pojilta ja tuloksena arvokasvoitto ja hieman voittoja meillekin.

Kaiken kaikkiaan upea päivä Forssassa ja todella kovatasoisia lähtöjä seiskavitosen tavan mukaan kaikkikin. Ja paljon myös ravituttuja mukana kilpailuja seuraamassa. Tästä tulee hyvä ravivuosi.

Mutta nyt kello jo aikalailla paljon. Huomenna vapaapäivä ja ajattelin mennä katsomaan miten vuorostaan Lopen salibandypojat avaavat Suomenmestaruustaistelun Riihimäen Urheilutalolla. 96-pojat matkalla jälleen SM-mitaleille ja nyt näyttää kovasti siltä, että pronssia voitaisiin kirkastaa kultaiseksi. Se olisikin tämän salibandyvuoden todellinen sensaatio jos piskuinen 8000 asukkaan Loppi nappaisi mestaruuden Helsingin, Tampereen ja muiden suurten kaupunkien nenän edestä. Ja nämä nuoret jätkät sen kuulkaa tekevät. Sanokaa mun sanoneen. Huomenna me kannustamme.

 

Kommentit