Sakon tuotanto Riihimäellä uhattuna – Italialainen omistaja pettynyt Suomen vientilupapolitiikkaan.

Blogi, perjantaina 19.12.2014

Tästä aiheesta olen täälläkin kirjoittanut useamman kerran ja tässä nytkin useamman kerran. Tilanne on kuitenkin nyt kehittynyt niin, että on pakko varata yksi blogin avaus tälle asialle. Nimittäin nyt tilanne Sakon kohdalla on niin vakava, että yrityksen italialainen omistaja Beretta on ryhtynyt selvitystoimiin tuotannon ainakin osittaiseksi siirtämiseksi muualle Eurooppaan. Ongelma on siis tuttu eli maamme muista EU-maista poikkeava vientilupapolitiikkaa. Beretta konserni on hävinnyt kauppoja sen takia, että suurempiin kokonaisuuksiin sisältyvät Suomessa tehtävä aseet eivät ole saaneet vientilupaa. Näin koko kaupat ovat kaatuneet tai siis menneet muille maille Berettan ja Sakon kilpailjoille. Kyse ei siis ole ollut siitä, että aseita ei olisi kyseiset maat saaneet vaan ne on saatu muualta.

Kyse on siis yleensä maailman parhaaksikin kehutusta suomalaisesta Sako TRG -tarkkuuskivääristä. Ase on käytössä monilla asevoimilla ja myös poliisilla.

Tietojeni mukaan vientilupaa nyt vastustaa muutamat ja samalla on uhattuna korkeaosaaminen ja sen työpaikat Suomessa. Beretta on pyytänyt valmistelemaan tuotannon siirron muualle jos EU:ssa jatkuu näin erilainen politiikka. Ja itse ymmärrän sen hyvin, mutta en hyväksy.

Sako on kasvanut läpi tämänkin laman ja taantuman Suomessa. Liikevaihto on kasvanut toistakymmentä vuotta joka vuosi, aseiden määrät myös ja näin ollen myös henkilöstö. Tänäkin vuonna Riihimäelle on palkattu lisää henkilökuntaa ja palkattaneen myös ensi vuonna. Tai toivottavasti siis palkataan eikä siis esimerkiksi Italiaan.

Ja haluan alleviivata, että aseita ei tietenkään viedä sotaa käyviin maihin. Ja totta on sekin, että jostain nuokin aseet sitten ostetaan eri maiden mm. poliisille. Onko se Suomesta vai mistä niin sen ratkaisun aika on nyt.

Olen tästä tilanteesta enemmän kuin huolissani. Ei voi olla niin, että yhteisten sisämarkkinoiden EU:lla on näin erilaiset politiikan viennin suhteen. Ja sama ongelma on myös puolustusvoimien hankinnoissa joissa toiset maat vähät välittävät avoimesta kilpailutuksesta. Minusta meidänkin pitää käyttää omaa jos ja kun siihen Sakon, Patrian ja monen muun korkeanosaamisen yrityksen kautta on mahdollisuus. Se on työpaikkakysymys, se on osaamiskysymys ja huoltovarmuuskysymyskin.

Nyt äänestyksiin. Eduskunnan viimeiset äänestykset. Niin ja tosiaan sitä ennen vielä eduskunnan joulukahvit Valtiosalissa. Esiintymässä perinteen mukaan nyt jo 29. kertaa Sibelius Lukion Kamarikuoro. Upea hetki tänäänkin luvassa.

….

Kello 21.20 ja tänään jo ilta kotona. Kyllä sitä jollain tavalla tämän budjettiviikon jälkeen jo kaipasikin. Vapaapäivää en muista koska olisin pitänyt ja nytkin ensimmäinen vapaapäivä sitten vasta ensi viikolla. Huomenna Jouluglögit Hämeenlinnan Reskalla kello 11-12 ja maanantaina isommat Nuorten Tiimini järjestämät Jouluglögit Riihimäen Laurellilla kello 16-18. Mukana siellä myös mm. Janita Juvonen lauluryhmänsä kanssa ja myös joulupukki on luvannut tulla käymään. Tulkaahan tekin joko huomenna Hämeenlinnaan tai maanantaina Riihimäelle tai vaikka kumpaankin.

Sibelius Lukion aamuinen konsertti oli koskettava. Lukiolaiset lauloivat myös minun uuden joululaulusuosikkini Ketun Joululaulun ja totta kai kaikki perinteiset joulun parhaat. Sen jälkeen puhemiehet tarjosivat joulukahvit vielä Valtiosalissa ennen äänestyksiä. Äänestyksissä ei onneksi lisämenoja tullut hyväksytyksi. Merkillepantavaa oli myös se, että menoja oli kaikille eri hallinnonaloille miljardeja toisensa perään lisää, mutta tulopuolelle ei yhden yhtä esitystä. Velaksi siis olisi kaikki tehty.

Helsingistä sitten Riihimäelle ja siellä vielä asioita hoidettavana ja nyt sitten ilta jo kotona Lopella. Nautin tästä.

 

 

Kommentit