Iso kiitos Sanni Grahn-Laasoselle – ”Ensimmäinen ympäristöministeri joka kuuntelee ihmisiä”

Blogi, torstaina 18.12.2014

Tänään ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen julkisti linjauksensa haja-asutusalueiden jätevesiasiaan. Itseasiassa tähän asti ihmisten hämmennykselle ja maalaisjärjenvastaiselle jätevesiasetukselle on ministerit vain lähinnä nostelleet hartioita. No onneksi sentään viime kaudella saimme pitkän väännön jälkeen asiaan hieman korjauksia. Pahimmat virheet saimme silloin lopulta korjattua ja nyt korjataan sitten loput.

Pidän Sannin päätöstä siirtymäajan jatkamisesta vuoteen 2018 kohtuullisena. Toivon vielä kuitenkin itse pohdittavan kuitenkin mieluummin vuotta 2020 tai 2025. Siirtoviemärirahaa ei valtiolla nyt ole ja olisi typerää pakottaa talot tekemään tämän takia vain toiseksi parhaita ratkaisuja. Siksi 2020 tai jopa 2025 olisi järkevää ainakin näillä alueilla. Myös kuivanmaan talojen ja mökkien vapauttaminen vaateista on järkevää jos ne eivät sijaitse pohjavesialueilla. Myös kirjaus siitä, että remontit tulee tehdä vasta kun kiinteistöjä muutenkin remontoidaan olisi järkevä.

Mutta tämän päivän hyvä uutinen on siis tämä ja hienoa, että nyt jätevesiasetukseen tartutaan ensimmäistä kertaa tosissaan ja huolella. Aiheen parissa siis jatkamme Kokoomuksen ympäristöpolitiikan toimijoiden kanssa ensi vuoden alun aktiivisesti ja toivottavasti saamme asiat päätökseen vielä ennen vaaleja. ja olen varma, että ei kukaan tietenkään anna omien jätevesien pilata omaa juomavesikaivoa tai lähivettään. Tämä on päivän selvää ilman kohtuutonta sääntelyäkin. Tällaiset remontit tulee totta kai tehdä ensi tilassa.

Mutta nyt siis maalaisjärki voittaa! Ensimmäistä, mutta toivottavasti ei viimeistä kertaa!

Niin tai oikeastaan jo toisen kerran. Ensimmäinen oli soidensuojelu missä pakkopykälistä siirryttiin vapaaehtoisuuteen. Itse olen aina ollut vapaaehtoisuuden kannattaja. Pakolla harvoin saadaan mitään hyvää aikaan.

Nyt työvaliokuntaan ja sitten kyselytunti ja illalla vielä mm. ympäristöministeriön hallinnonala keskustelussa istunnossa. Itse nostan esille tämän jätevesiasian lisäksi myös hevosenlannanpolton sallimisen. Se työ on edennyt, mutta nyt se olisi saatava vihdoin maaliin.

….

Kello 22.17 ja nyt jo aijoissa kotona. Keskustelut tänään ensi vuoden budjetista päätökseen ja huomenna sitten enää viimeiset äänestykset aamulla kello 10. Mutta sitä ennen vielä yksi minun odotetuimpia joulunalusen juttuja kun Sibeliuslukion Kamarikuoro tulee perinteisille Joulukahveillemme eduskuntaan esiintymään. Upea kuoro ja hieno perinne.

Huomenna jatkamme. Niin ja tänään illalla vielä mukava tuokio yhden tiimini ison tekijän Derya Özgünin kanssa. Nuorisotiimini on hienossa iskussa ja valtavasti uusia nuoria tullut mukaan. Olen oikeastaan enemmän kuin otettu. Kun tässä itse kuitenkin koko ajan vanhenee kovaa vauhtia 🙂 Mutta kivoja kampanjajuttuja nuorillamme teossa ja niistä enemmän ensi vuoden puolella.

 

Kommentit