SAK:n kaataman yhteiskuntasopimuksen korvaaminen voi ottaa koville – mutta se on tehtävä

Blogi, tiistaina 25.08.2015

Hallitusohjelmaneuvotteluissa sovimme keskustan ja perussuomalaisten kanssa, että tällä hallituskaudella tavoittelemme laajempaa yhteiskuntasopimusta, jolla alennettaisiin yksikkötyökustannuksia 5 prosentilla ja vahvistetaan työntekijöiden muutosturvaa. Viime viikolla neuvottelut kuitenkin tyssäsivät jo ennen alkuaan kun SAK irtisanoutui tavoitteesta. Työnantajat ja myös työntekijöiden STTK ja AKAVA olisivat olleet valmiita jatkamaan neuvotteluja ja etsimään yhteistä ratkaisua. Yhden ison työntekijäosapuolen irtisanouduttua tavoitteesta hallitus tuli pakotetuksi ryhtymään muihin toimiin. Yhteiskuntasopimusneuvotteluiden kariuduttua hallitus onkin nyt heti kartoittanut mahdollisuuksia toteuttaa tämä tavoite hallituksen ja eduskunnan toimin.

Valtiovarainministeriö on nyt yhdessä muiden ministeriöiden kanssa kartoittanut erilaisia toimia, niihin liittyviä juridisia seikkoja sekä taloudellisia vaikutuksia. Yksittäisistä keinoista ei ole sovittu, vaan pöydällä on isompi joukko
erilaisia keinoja tavoitteeseen pyrkimiseksi. Hallituspuolueiden puheenjohtajat Sipilä, Stubb ja Soini totesivat eilen, että kaikki puolueet ovat sitoutuneet tähän 5 prosentin tavoitteeseen. Ja kaatuneen yhteiskuntasopimuksen korvaavista toimista tavoitteeseen pääsemiseksi sovitaan syyskuun loppuun. Tämän jälkeen kokonaisuus tuodaan meille eduskunnan käsiteltäväksi valtioneuvoston tiedonantona. Ja kun nyt toimet tehdään lainsäädännön kautta eli sitä muuttamalla niin vaadittavat lainsäädäntötoimet ajoitetaan siten, että niiden eduskuntakäsittely saataisiin päätökseen viimeistään kesäkuuhun 2016 mennessä.

Ja yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta huolimatta ja oikeastaan osaksi sen takiakin hallitus toivoo edelleen, että työmarkkinaosapuolet kykenevät syksyllä 2016 käynnistyvän työmarkkinakierroksen aikana sopimaan äärimaltillisista, työllisyyttä vahvistavista palkankorotuksista.

Ja sitten hallitus arvioi puoliväliriihessään 2017, ovatko hallituksen omat toimet saavuttaneet asetetun 5 prosentin tavoitteen ja onko sovittu työmarkkinaratkaisu maltillinen. Jos nämä yhdessä vahvistavat julkista taloutta vähintään 2 miljardilla eurolla vuoden 2019 tasolla, niin hallitus toteuttaa hallitusohjelmassa sovitun 1 miljardin euron veronkevennyksen. Näiden toimien nettovaikutus on tällöin hallitusohjelmassa edellytetty puoli prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon. Tällöin myöskään 1,5 miljardin euron ehdollisia säästöjä ja veronkorotuksia ei laiteta toimeksi.

Nyt siis hallituksen ”työkalupakin” valmistelu jatkuu mm. oikeudellisten selvitysten sekä taloudellisten vaikutusten arvioinnin muodossa ja hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat Juha Sipilän johdolla uudelleen vielä tämän viikon aikana arvioimaan tilannetta.

Kello 20.53 ja päivä takana. Tänään asioita hoitoon Hämeenlinnassa ja Riihimäellä ja ensi viikolla saammekin sitten koko eduskuntaryhmämme tänne meidän seudulle vieraaksemme. Ensimmäinen päivä menee Riihimäellä, Lopella ja Forssassa ja sitten toinen kokouspäivä Hämeenlinnassa. Ja mikä hienointa saan koko työpoppoon myös Lopen Marskin Majalle ja myös maatilavierailulle Lopelle. Maatalousvaliokuntaryhmämme vierailee kanssani osana kokoustamme Uudentalon Luomukanalassa. Mutta niihin tarkemmin ensi viikolla kun Kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokous koittaa.

Puhelinpalavereja myös muutama ja yksi lehtihaastattelukin päivään mahtui ja nyt vielä illalla hieman huomisen päivän työasioiden valmisteluja. Aamusta Helsinkiin ja Finlandiatalolle talousasioiden pariin. Yksi iso juttu tänään saatiin jo julki kun hallitusohjelmamme mukaisesti TEM julkisti hallituksen esityksen millä liikeaikalaki kumotaan. Tämä siis tarkoittaa sitä, että kauppojen aukiolorajoitteista luovutaan ja jatkossa kauppa saa itse päättää koska ovensa pitää auki ja koska kiinni. Turhaa byrokratiaa siis puretaan nyt eikä vain puhuta.

 

 

Kommentit