Tänään Riihimäellä vietettiin näinä päivinä aikalailla ainutlaatuista juhlaa. Perheyritys Joutsen Finland avasi uuden untuvapeite- ja tyynytehtaan kaupunkiin. 80 vuotta sitten Riihimäki valikoitui Joutsenen kotipaikaksi hyvän vedenlaadun ja erinomaisen sijaintinsa takia ja nämä olivat myös tärkeät tämänkin päivän investoinnille. Seutukuntamme valttikortit eivät ole huonontuneet ja oikeastaan sijainti keskellä kasvu-Suomea vain parantunut.

Joutsen Finlandin uuden tehtaan avajaisissa Riihimäellä. Perheyritys luottaa tulevaan ja investoi Suomeen. Arvostan. Kari Jordan vihki uuden untuvatyyny ja -peittotehtaan käyttöön. Ja huomatkaa, että tämä untuva on kiertotaloutta parhaimmillaan eli untsa tulee ruokateollisuuden ”jätteistä”. Ja Joutsenella myös allergia- ja astmaliiton merkit eli sopivat kaikille jotka haluavat hyviä unia.
Yrityksen perusti aikanaan tanskalainen Marius Pedersen vuonna 1936 nimellä Oy Suomen Höyhen Ab. Tänään yritystä johtaa Eero Kotkasaari poikansa Matias Kotkasaaren kanssa ja luotto tulevaisuuteen on vahva. Uuden tehdasinvestoinnin kokonaisarvo on noin kaksi miljoonaa euroa. Eero Kotkasaari totesikin, että ”Tekstiiliteollisuudessa kilpailu on kovaa, joten pienen suomalaisen toimijan on panostettava rohkeasti tulevaisuuteen pärjätäkseen globaaleilla markkinoilla. Tällä investoinnilla haluamme pitää untuvavuodevaatteiden valmistuksen kotimaassa kilpailukykyisenä jatkossakin. Uudet tilat ja niiden mahdollistamat tehokkaammat toimintatavat auttavat tavoitteen toteuttamisessa”.
Yhtiön tärkeimmät vientimarkkinat ovat Kaukoidässä sekä Venäjällä, Ruotsissa ja Baltian maissa. Yhtiön liikevaihdosta yli puolet tulee viennistä.
Tänään uuden tehtaan avasi vuorineuvos Kari Jordan, joka avauspuheessaan nosti vahvasti esille myös Joutsenen ekologisuuden. Joutsenen untuvatakkien ja peitteiden sekä tyynyjen untuva tulee elintarviketeollisuuden ”jätteistä” tai sivutuotteena. Jos sitä ei käytettäisi Riihimäellä maailman parhaimpiin untsiin niin sen kohtalona olisi kaatopaikka. Merkittävä juttu Joutsenen tuotteissa on myös se, että ainoa untuvatuotteiden valmistajana sille on myönnetty Allergia- ja astamaliiton tunnukset. Tuotteet siis eivät aiheuta allergiaa ja sen takaa korkeatasoiset ja ainutlaatuiset höyhenten käsittelyt. Joutsen Finland häviää tässä puhdistuksessa kilpailijoilleen jopa 20% höyhenistä, mutta heidän tuotteissaan ei pölyä ja hilsettä pakata tyynyihin.
Ja alleviivataan nyt vielä, että Joutsen Finland ei siis käytä käsin nypittyjen lintujen höyheniä tai untuvaa. Riihimäkeläisyritys edyllyttää kaikilta raaka-ainetoimittajiltaan todistusta, että tuotteisiin toimitettava untuva ja höyhen ei ole elävistä linnuista käsin nypittyä. Joutsen-tuotteiden eristeenä käytetty untuva siis syntyy 100% elintarviketuotannon sivutuotteena. Erinomainen esimerkki siis kiertotaloudesta.
Ja jotain aivan ainutlaatuista ovat Joutsen -untuvapeitteet harvinaisesta haahkanuntuvasta. Se kerätään käsin vastuullisesti Suomen ulkosaariston luodoilta hylätyistä pesistä.
Mutta onnea vielä Kotkasaarille ja Joutsen Finlandille uudesta tehtaasta. Teko on sellainen joita tällä hetkellä tekevät vain suomalaiset perheyritykset – yritykset joille tärkeintä on vastuullisuus, suomalainen työ ja korkea laatu. Ja olen itsekin aivan varma, että niillä pärjätään jatkossakin halpatuontituotteiden keskellä. Nyt Riihimäen tehtaalla on kasvun tilaa ja uuteen tehtaaseen mahtuu vielä lisääkin koneita. Suosikaa siis peitteissäkin suomalaista työtä ja osaamista. Se hankinta pitää kotimaan rattaita liikkeessä.
Painan kohta pään tyynyyn. Sekin muuten aikanaan ostettu Joutsen Finlandin tehtaanmyymälästä Riihimäeltä. Parhaita unia.
….
Jos Joutsen Finlandin sijoittumiseen Riihimäelle ainakaan vaikutti erityisesti hyvät liikenneyhteydet niin niiden parissa työtä myös tänään. On tärkeää, että pystymme jatkossakin pitämään Hämeen kilpailukykyisenä ja siinä tärkeänä on toimiva liikenne niin itä-länsi kuin etelä-pohjois-suunnissakin. Tänään aamusta olinkin tapaamassa mm. Lahden elinkeinoelämän edustajien kanssa liikenneministeri Anne Berneriä. Liikenneministeriössä pitämässämme palaverissa ratkoimme tänään itä-länsi-yhteyden eli kantatie 54:n ja valtatie 10 jatkoa VT12 läpi Hollolan ja Lahden. Paikka on tällä hetkellä koko reitin paha pullonkaula ja tavoitteenamme nyt saada aikaiseksi ohitustie Lahden eteläpuolelta. Lahden kaupunki ja Hollola ovat jo sitoutuneet hankkeeseen merkittävällä omarahoituksella ja toivottavasti saamme myös valtion tähän hankkeeseen nyt mukaan mahdollisimman pian. Tämäkin on siis todellakin hanke mikä hyödyttää koko Suomea ja tuo panostuksen moninkerroin takaisin.

Aamun palaverin tunnelmaa ministeri Anne Bernerin kanssa Liikenneministeriössä.
Liikennehankkeiden puolella myös tapahtuu nyt paljon muutenkin. Juuri saimme liikkeelle Riihimäellä uuden Herajoen risteyksen rakentamisen Riihimäen kaupungin, Valion ja valtion yhteishankkeena ja myös rataa uudistetaan kolmioraiteella ja sen jälkeen pääradan jätti-investoinnilla. Kolmioraide siis helpottaa myös pääradan ruuhkaa ja tavaraliikennettä ja sitten isona tuo Helsinki-Hämeenlinna -rataosuuden välityskyvyn parantaminen lisäraideparilla ja myös Riihimäen Rautatieaseman esteettömäksi uudistaminen. Isoja juttuja siis.
Ja onhan nyt tässäkin aivan uudenlainen tekemisenmeininkin kun ensimmäistä kertaa myös valtion koko tieverkon vuosikymmeniä kasvaneeseen korjausvelkaan tartutaan. Tiestömme ja sen siltojen korjausvelka on yli 2 miljardia euroa ja nyt laitamme tätä valtion alempaa tieverkkoa kuntoon lähes miljardilla. Tiestön korjauksiin varasimme hallitusneuvotteluissa yhteensä 600 miljoonaa euroa ja nyt lisäksi on osoitettu tähän vielä 364 miljoonaa euroa rahaa ns. kohdentamattomista liikennehankkeista. Tämä korjaustyö vie nyt siis pari seuraavaa vuotta ja senkin jälkeen työtä vielä jää. Mutta täältä toivottavasti saamme nyt lisärahaa myös mm. kantatie 54:n parantamiseen ja kymppitiellekin sekä VT24 ja VT2:lle. Puhumattakaan niistä selkeästi pienemmistä valtionteistä mitä meillä täällä maalla myös riittää. Pidetään siis Hämeen lippua reilusti esillä. Tänne laitettu valtion euro tuottaa itsensä takaisin moninkerroin.
Pitkä päivä siis näin päätökseen. Kello 21.35 ja hieman vielä mökin tuvan pöydän ääressä töitä. Huomenna sitten Riihimäelle ja Hämeenlinnaan.
Tagit: Joutsen Finland,
kantatie 54,
Lahden Eteläinen Kehätie,
Lahden ohitustie,
Liikenne- ja viestintäministeriö,
Liikenneministeri Anne Berner,
perheyritys,
Riihimäki,
teiden korjausvelka,
Untuvapeite,
Untuvatakki,
valtatie 20,
VT12,
VT2,
VT24,
Kommentit