SAK:n ja STTK:n yhdistyminen kaatumassa ”vanhoihin tapoihin politikoida”

Blogi, perjantaina 18.03.2016

Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo arvosteli kovin sanoin vanhojen ammattiliittojen toimintaa. Tehyn johtajan mukaan SAK:n liitoissa ei ole päästy irti puoluepolitiikasta ja puoluepolitikoinnista. Työntekijöiden asioiden hoitoa siis haittaa se, että osa keskittyy miettimään asioita vasemmistopuolueiden kannalta. Yhteiskuntasopimusneuvottelujakin on Vesivalon mukaan haitannut se, että neuvotteluja on osassa liittoja haitannut puolue”poliittinen toiminta”. Vesivalo totesi, että ”se on näkynyt nyt yhteiskuntasopimuksen aikana, jossa on haiskahtanut joissakin liitoissa jonkin verran poliittiselta toiminnalta.” Eduskunnassakin tämä on näkynyt vahvasti kun erityisesti SDP jarrutti ja vaikeutti yhteiskuntasopimuksen syntyä. Erikoisimmillaan puolueen johto kertoi, että ”kun hallitus tekisi näin ja näin niin sitten sopimus kyllä syntyisi”. Puheillaan paljastettiin taustapeli pahimmillaan.

Vesivaloa ja tehyläisiä on häirinnyt yhteiskuntaneuvotteluissa lisäksi PAM:n toiminnassa ”tapa yrittää ulosmitata itselleen erivapauksia jälkikäteen”. Kaikki eivät siis näytä olevan toimineen yhteiseksi eduksi.

Toimintatavat ovatkin nyt kaatamassa uuden ay-liikkeen synnyn kun tehylaisille ”on valmistelun aikana tullut selväksi, ettei tästä ole syntymässä sellaista uudella tavalla toimivaa liittoa kuin on odotettu. Näyttää, että vanhat toimintatavat ovat jäämässä hallitseviksi”. Osa liitoista tai liittojen osista onkin jo tehnyt omia ratkaisujaan tämän takia.  Esimerkiksi Suomen Fysioterapeutit siirtyivät jo Akavaan ja monet muut pohtivat samaa. Ja tämän jälkeen ymmärrän enemmän kuin hyvin, että Tehy jäisi uudessa liitossa mm. kuljestusalan AKT:n ja Metallin jalkoihin edunvalvonnassa. Tehyhän on maamme suurin sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö ja sillä riittää tehtävää jatkossakin eikä niitä asioita varmasti hoideta AKT:n eikä Metallin toimesta.

Itse olen ollut parikymmentä vuotta jo Akavan OAJ:n jäsen. Itse OAJ:ssa olen arvostanut sitä, että puoluepolitikointia siellä ei ole ollut vaan vain sivistyspolitikointia. Ja itse toivonkin, että kaikki ammattijärjestöt toimisivat aina edustamiensa työntekijöiden hyväksi ja suomalaisen työn ja työpaikkojen hyväksi. Toivotaan siis, että kaikki nyt keskittyvät työpaikkojen pelastamiseen ja uusien työpaikkojen synnyttämiiseen. Työntekijöiden ja työnantajien itse neuvottelema ja suunnittelema yhteiskuntasopimus Suomen palkkamallin kanssa on tässä erinomaisen hyvä työkalu.

Jos yhteiskuntasopimus nyt vielä kaadettaisiin ja säästöjäkään ei saataisi aikaan niin en pidä lainkaan mahdottomana ministeri Petteri Orpon tänään toteamaan Kreikan tien mahdollisuutta. Orpon mukaan ”jos yhteiskuntasopimusta ja tarvittavia leikkauksia ei osata tehdä, sanelee ”troikka” pian leikkauskohteen Suomessakin”. Orpo totesi MTV:llä, että hän toivoo, että yhteiskuntasopimus syntyy, ja että ihmiset ymmärtävät leikkausten tarpeen, jotta EU:n komission, IMF:n ja EKP:n väliintulo vältettäisiin Suomessa. Jos tässä ei onnistuta niin ”silloin leikataan palkkoja ja eläkkeitä” ja se siis tehdään muiden toimesta kuten Kreikassakin.

Eilen illalla Petterin kanssa istuimme pitkään ja kävimme monenlaisia asioita läpi. Arvostan hänen laajaa osaamistaan ja tapaansa toimia suuresti. Asiapolitiikkaa nyt maamme erityisesti tarvitsee ja olen Petterin kanssa samaa mieltä, että olisi jo uskonut, että ”meillä olisi ollut enemmän yhteistä kriisikuvaa ja laajempaa yhteistä tahtoa. Mutta joka ainutta säästöä vastustetaan. Naapurilta saa ottaa, muttei multa.”

Eduskuntaviikko nyt takana. Tänään valtiovarainvaliokunnassa muutama asia valmiiksi ja päivällä hieman suunnittelimme sitten tulevaan kevään tapahtumaamme Riihimäellekin. Myös tuleva puoluekokous puhuttaa jo kovasti ja luvassa monta erinomaisen hyvää ehdokasta puolueemme varapuheenjohtajiksi. Itse en ole vielä vastannut kyselyihin mitään, mutta lupaan sen tehdä toukokuun alussa. Ja mielenkiintoista myös nähdä sekin tuleeko nykyiselle puheenjohtajallemme Alexander Stubbille haastajia ykköspuheenjohtajankin paikalle. Hjallis Harkimosta on jo media huhuillut.

Nyt kotona ja kello 20.36. Ajattelin vielä katsella Hjalliksen talkshown maikkarilta. Siellä muuten vieraana Petteri Orpo.

 

 

 

Kommentit