Sairausajan palkasta.

Blogi, maanantaina 01.10.2012

Puolueemme puoluevaltuusto käsitteli viikonloppuna puoluekokouksessa kesken jääneitä aloitteita. Yhdessä aloitteessa esitettiin, että ensimmäiseltä sairauslomapäivältä ei maksettaisi lainkaan palkkaa ja muultakin ajalta vain 80 prosentinen palkka. Malli olisi siis sama kuin nyt on Ruotsissa käytössä.

Puoluevaltuusto käsitteli asiaa ja vaika puolueemme johto esitti, että asiaa ei tulisi ”hyväksyä”, niin puoluevaltuusto äänesti asiasta ja päätös oli 28-17, Ruotsin mallin puolella.

Nyt kannattaa kuitenkin varmasti hieman laittaa jäitä hattuun. Kyllähän tällaiset asiat ovat kuitenkin sellaisia, että ei niitä Kokoomuksen eikä minkään muunkaan puolueen puoluevaltuustoissa tai muissakaan puolue-elimissä päätetä. Jos asiaa halutaan Suomessakin harkita niin kyllä se kuuluu ennen muuta työmarkkinaneuvotteluihin. Päätös siis vaatisi kyllä neuvottelut työntekijöiden ja työnantajien kesken. Tottakai.

Itse olen valmis pohtimaan kaikkia mahdollisia keinoja sen puolesta, että turhista sairaslomapäivistä päästäisiin eroon. Se olisi varmasti jokaisen rehdin työntekijän ja kaikkien etu. Mutta en tiedä olisiko tämä palkattomuus kuitenkaan se oikea tie. En usko. Se kuitenkin rankaisi kovalla kädellä mm. äitejä ja isiä jotka joutuvat usein olemaan pienten lasten sairauden takia pois töistä päivän silloin ja toisen tällöin. Ja myös sellaisia rehtejä työntekijöitä (joita kuitenkin ylivoimainen enemmistö toivoakseni on) jotka joskus saavat migreenikohtauksen tai vastaavan.

Mutta niin kuin totesin olen valmis itse pohtimaan erilaisia keinoja luvattomien tai aiheettomien sairaslomapäivien kitkemiseksi ja uskon, että siihen löytyy reilujakin keinoja.

Tämä ensimmäisen sairaslomapäivän palkattomuus ei itseasiassa ole ihan uusi keksintö. Ruotsissa malli siis jo käytössä ja meilläkin samaa mallia jo aiemmin esitti keskustan tuore puheenjohtaja Juja Sipilä. Hän totesi Verkkouutisissa 23.9.2012, että ”ensimmäisen sairauspäivän palkattomuutta pitäisi Suomessakin harkita.” Sipilä totesi samassa, että ”kyllä sitä pitää harkita osana kokonaisuutta. Ruotsissa on hienolla tavalla ohjattu politiikkaa työllistävään suuntaan.” Keskustan Juha Sipilä toisti vielä kantansa 1.10.2012 MTV3:lla ”Sipilän mukaan […] ehdotusta voidaan harkita. – Jos tämmöinen muutos tehdään, niin sen tulisi olla osa suurempaa kokonaisuutta.”

No tosin saman päivän iltapäivällä 1.10. Sipilä oli jo kuitenkin muuttanut mielipiteensä ja KSML:ssä totesi, että ”Sipilä torjuu jyrkästi kokoomuksen (puoluevaltuuston) ehdotuksen.” Ja saman päivän iltapäivällä, myös Ylellä Sipilä totesi, että ”En missään tapauksessa lämpene tälle ajatukselle.”

Aika hauskan nopeasti ajatukset siis muuttuvat.

Millaisia kokemuksia sinulla on työpaikan sairaslomakäytänteistä? Käytetäänkö teillä sairaslomapäiviä väärin? Ja ollaan siis aiheetta ”lomalla” sairasloman verukkeella? Mielelläni kuulen ajatuksianne ja myös ideoitanne miten ongelmaan voisi puuttua ja jos teidän työpaikalla on puututtu niin miten se on tehty ja mitkä ovat olleet tulokset. Laittakaapa ajatuksianne vaikka suoraan sähköpostilla osoitteeseeni timo.heinonen (a) eduskunta.fi.

Maanantai-päivä on mennyt aikalailla vauhdilla. Kuntavaalit pitävät kiireisenä ja tänäänkin tehty useammankin ehdokkaan kampanjoita ympäri Suomen ja hieman omaakin ideoitu.

Kello on jo illassa ja kohta vielä katsomaan hieman Lopen Kokoomuksen kampanjan askelmerkkejä. Sovimme, että vielä kymmenen jälkeen pidämme pikkupalaverin tulevasta. Paljastan myöhemmin.

Kello 23.24 ja juuri kotiin. Hyvältä näytti kampanjan eteneminen Lopellakin. Tänään sitä valmistellaan vielä pitkälle yöhön ja hyvä siitä tulee. Ainakin näkyy. Ja kuuluu. Ja keskusteluttaa.

Huomenna kuitenkin jatkamme jälleen eduskunnassa. Yksi lakialoite tarkoitus saada tässä vielä lähi aikoina keskusteluun isoon saliin ja onhan sitä tulossa välikysymyskeskustelukin jälleen tälläkin viikolla. Mutta nyt kiitetään tästä päivästä. Tämä päivä meni kuntavaaleille niin kuin pitikin.

 

 

 

Kommentit