Sunnuntai, 30.09.2012

Blogi, sunnuntaina 30.09.2012

Sunnuntai aamu ja aikainen herätys Tallinnassa. Tosin laivassa. Pian jatkuu Tulevaisuusristeilymme ja aamusta johtamaan puhetta ja keskustelua Osaamisen ja Sivistyksen Politiikkaverkoston Lukion tulevaisuus -seminaariin. Olemme Kokoomuksessa ottamassa nyt lukiouudistuksen hanskaamme kun näyttää siltä, että asia ei pelkällä hallitusohjelmakirjauksella tahdo edetä. Mutta seminaarissamme aiheesta lisää. Sitten aamupäivällä vielä puheenjohtajamme Jyrki Kataisen linjapuhe ja sitten koulutusta iltapäivä. Nyt kuitenkin aamupalalle.

Ohessa kuvia eiliseltä ja tältä päivältä. Palaan hieman aiheisiin vielä myöhemmin.

Kello 20.48 ja jälleen kotona. Mukava ilta takana ja ennen muuta mukava Kokoomus-risteily. Tallink Princess oli täynnä kokoomuslaisia ja tunnelma sen mukainen. Hyviä koulutuksia, hienoa ohjelmaa ja paljon ihania ihmisiä ja hyviä keskusteluja.

Itse vedin aamulla Ossi:n puheenjohtajana Lukion uudistamisseminaarin. Rehtori Ari Huovinen piti erinomaisen alustuksen siitä miten lukiota pitäisi uudistaa ja mitä uutta lukion pitäisi nuorille tarjota. Yksi erinomainen uusi avaus oli ajatus lukiolaisten pakollisesta vapaaehtoisjaksosta ”service”-jaksosta. Lukiolaiset siis tekisivät opintojen osana vapaaehtoistyötä itse valitsemalleen taholle esimerkiksi SPR:lle tai vastaavalle. Tällaisia service-jaksoja on jo muualla käytössä ja niistä erinomaisia kokemuksia. Itse innostuin aiheesta.

Muuten Huovisen ja muina alustajina olleiden Lukiolaisten liiton puheenjohtajan Veera Svahnin ja Suomen Ylioppilaskuntien liiton pääsihteerin Matti Parpalan alustuksista tuli hyvin selville lukion suuri uudistamistarve. On tarvetta tarkastella sitä mitä ja miten lukiossa opetetaan, mutta myös tiedon ja taidon suhdetta tänä päivänä ja myös hyvinä ajatuksina esille lukiolaisten jatko-opinto TET: !@#$%^&* ja ylioppilaskirjoitustenkin uudistaminen jopa niin että kuuden tunnin ainekirjoittamisesta voitaisiin siirtyä ainakin osittain opintojen matkalla varrella suoritettavaan tutkintoon – jonkinlaiseen tieteelliseen diplomityöhön. Merkittävänä esille myös opinto-ohjaus ja ennen muuta oppimisen edellytysten näkökulmasta ja myös opiskelukyvyn lähestymiskulmasta.

Mutta lukioasiaan palaan tässä syksyn mittaan lukuisia kertoja. Kokoomus on ottanut nyt itselleen tärkeä ja vastuullisen tehtävän. Me tulemme uudistamaan suomalaisen lukion.

 

Kommentit