Sähköjä odotellaan maitotilalle ja hevostallille.

Blogi, lauantaina 14.12.2013

Tapani- ja Hannu-myrskyjen aikaan tuli tehtyä työtä sähkökatkojen parissa viikon verran. Se oli aikamoinen härdelli silloin ja monella perheellä alkoi hermoakin jo kiristää. Ja osalla ihan oikeasti tulla hätäkin. Ja Lopella silloin järjestimme jo väliaikaismajoitusta ja metsästysseurat auttoivat eläintiloja jne. Siitä rytäkästä kun selvimme niin silloinen elinkeino- ja energiaministeri Jyri Häkämies kävi Lopella tuhoja myös katsomassa ja järjestimme laajan Etelä-Suomen ajankohtaiskeskustelunkin ihmisten ja sähköyhtiöiden kanssa. Näiden myötä lähti liikkeelle lainmuutostyö joka nyt siirtää ilmakaapeleita myrskyturvallisemmiksi maanalle ja lisää myös jakeluyhtiöiden velvoitteita korjata myrskytuhot ja sähkökatkot aiempaa paljon nopeammin. Ja parissa vuodessa on paljon saatu aikaankin ja iso työ jatkuu vielä seuraavinakin vuosina.

Mutta nyt Seija-myrsky vuorostaan koettelee Suomea ja Hämettä tai nyt jo oikeastaan sen tuhot. Edelleen lukuisia taloja ilman sähköä ja monta karjatilaakin ja hevostallia. Kaiken kaikkiaan maanlaajuisesti sähköttä edelleen noin 30 000 kotitaloutta Etelä- ja Lounais-Suomessa. Tänään aamulla sain juuri jälleen huolestuneen soiton yhdeltä hevostilalta ja sen naapurissa olevalta lypsykarjatilalta. Asiaa viety eteenpäin ja toivottavasti jo yli kahden vuorokauden mittaiseksi venynyt sähkökatko saadaan pian hoidettua kuntoon. Eläimillä alkaa olla tukalat olot.

Seurataan siis tilannetta ja juuri sähköyhtiöstä soitettiin liittyen näihin eläintiloihin. Ne lisättiin kiireellisten kohteiden listalle niin kuin pitääkin ja toivottavasti pian apua perillä. Ollaan yhteyksissä.

Kello 22.32 ja vieläkin osa odottaa sähköjä niin täällä Hämeessä kuin muuallakin Suomessa. Onneksi saimme päivällä autettua yhtä maitotilaa ja useampaakin hevospaikkaa sähköjen kanssa. Alkoi olla tukalat olot ainakin navetoissa. Hyvä, että ratkesivat ja kiitos myös palautteesta.

Harmi, että muutamat paikat vielä pimeänä ja sen myötä kylmilläänkin. Muutamia lähtenyt jo täältäkin evakkoon ystävien ja sukulaisten luo ja joku hotelliinkin. Meillä Lopella valmius myös tarjota lämmintä kriisimajoitustilaa jos tarvetta on. Eli ottakaa yhteyttä jos kylmä alkaa iskeä. Minulle voi soittaa myös yöllä tai koska vaan tällaisessa tilanteessa.

Mutta tänään piipahdin Riihimäellä ja Hyvinkäälläkin. Paljon väkeä liikkeellä ja paljon tuttujakin. Mukavissa joulutunnelmissa siellä väki ja osa sähkökatkoakin oli karussa kaupoilla. 

 

Kommentit