Sähkö ei juokse, mutta siirtohinta juoksee – Lex Vestman onneksi etenemässä kohtuullistamaan sähkön siirtohintoja

Blogi, perjantaina 23.10.2020

Politiikassa on vanha tuttu toteamus…

”On asioita, joita kaikki kannattavat ja ne eivät silti etene. Ja on myös asioita, joita kukaan ei kannata, ja ne etenevät silti.”

Yksi tällainen asia on kohtuuttomiin sähkönsiirtohintoihin puuttuminen. Poliitikkojen puheenvuoroissa vasemmalta oikealle niitä aina kauhistellaan ja päivitellään, mutta muutosta ei niihin näytetä saavan. Ja usein tällaisiin asioihin tyypillistä on myös se, että, kun muutosta ei saada tehtyä, niin keskitytään syyttelemään sitten nykyhallitusta, edellistä hallitusta tai viimeistään sitä hallitusta, missä oma puolue ei ole viimeksi mukana ollut. Näin on muuten sähkön siirtohintojenkin kanssa. Toinen syyttää kokoomusta. Toinen nykyhallitusta, joka ei tahdo korjata hulluutta. Ja kolmas sitten sitä hallitusta mikä oli siinä oman puolueen hallitusvastuun välissä vallassa.

No, eihän näin mikään asia ainakaan etene ja korjaannu. Siksi tärkeintä olisi jälleen tosiasioiden tunnustaminen ja myös virheiden tunnustaminen. Nostaa siis käsi ylös ja todeta, että homma on mennyt sellaiseen suuntaan mihin sen ei ainakaan haluttu menevän. Näin voin itsekin tehdä. Käsi ylös virheen merkiksi ja sitten sitä korjaamaan.

Eilen eduskunnan kyselytunnilla kansanedustajamme Heikki Vestman otti uudelleen esille tämän sähkönsiirtohinnoittelun. Syksyllä esittelimme heikin johdolla niin sanotun Lex Vestmanin, minkä tavoitteena on kohtuullistaa sähkön hintaa ja puuttua kohtuuttomiin sähkön siirtohintoihin. Eilen illalla lisäsin tuon esityksen sisällön kokonaisuudessaan tänne blogiini eli esityksen voi kurkata torstain 22.10.2020 blogistani. Myönteistä eilisellä kyselytunnilla oli se, että esityksellemme tukea antoi jopa vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäkikin eli siirtohintoihin halutaan nyt puuttua poliittisen kentän kaikilta laidoilta. Myös asiasta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi nyt asian etenevän. Hyvä uutinen ja osoittaa sitä, että oppositiostakin asioita voidaan saada liikkeelle tai saada niihin ainakin vauhtia. Ja tämä sähkönsiirtohinta on juuri sellainen mikä voidaan hyvin yhdessä eduskunnassa kuntoon lainsäädännöllä laittaa. Tätä ei kannata nyt politisoida enää yhtään enempää, eikä syytellä ketään enää yhtään enempää, vaan vain yhdessä hallituksen ja opposition kanssa hoitaa kuntoon.

Itse nostin eilen kyselytunnilla esille yhden hulluuden tässä sähkön siirtohinnoittelussa. Nimittäin sen, että vaikka sähköä ei kuluisi lainkaan, voi sähkölasku kasvaa nousta yli 100 euroon. Eli sähkölaskun hinta ei juurikaan pienene vaikka sähkönkulutus olisi lähellä nollaa. Otin esille pari julkisuudessa on ollut tosielämän tapausta. Toisessa pieni Etelä-Karjalainen 50 neliön mummon mökki. Käytössä vain kesäisin. Mutta talveltakin sähkölaskua lähes 110 euroa, vaikkei sähköenergiaa käytetä käytännössä lainkaan. Itseasiassa sähköä kului vain 21 kilowattituntia. Se maksoi 1,58 euroa. Sähkövero oli kulutuksen mukaan 50 senttiä, kuukausimaksu kympin, mutta sitten ja sähkönsiirto 93,77 euroa.

Toisessa ei sähkömittari pyörinyt piiruakaan. Mutta siirtomaksu juoksi.

Sähköä 0 euroa, kuukausimaksut 12e ja siirto noin 74 euroa.

Siirtomaksu siis sähköstä joka ei kulkenut, ei siirtynyt mihinkään eikä edes kulunut. Eikös tunnut vähän kummalliselta. Itse sähkölaskua on siis hyvin vaikea pienentää. Esitinkin ratkaisuksi julkisuudessakin ollutta mallia, että kesämökin, mummonmökin tai vaikkapa kakkosasunnon voisi laittaa ns. ”pitoon” tai autoilijoiden kielellä ”seisontaan”. Eli siirtomaksua ei tulisi jos ei olisi käyttöäkään. Ja toisaalta myös siirtohintoja pitää yleisesti alentaa siellä missä ei ole edes tehty mitään verkon sääkestävyyttä parempia toimenpiteitä tai edes yleensäkään vanhaa verkkoa uudistettu. Eihän silloin myöskään voi olla mitään perusteita tai vaadetta maksaa paremmasta verkosta jos ei ole parempaa verkkoa.

Mutta Lex Vestman siis nyt etenee Marinin hallituksen toimesta ja huolehditaan yhdessä siitä, että siitä myös tulee hyvä.

Aamun ensimmäinen kokous liittyen mm. ympäristö- ja luontoasioihin takana Valtiovarainvaliokunnan jaoston osalta ja seuraavaksi varsinainen VAV:n kokous ja siitä viikon viimeiseen täysistuntoon. Niin ja huomenna muuten olen liikkeellä luonnossa Riihimäen Kokoomuksen kanssa. Nähdään siis Riihimäen Kiskon laavulla la 24.10.2020 klo 14. Pannaan grilli kuumaksi (omat makkarat mukaan) ja kuksat täyteen kahvia. Kahvit tarjoaa Riksun kokoomus!

Kello 19.59 ja Sajaniemen metsästysmajalta kotiin. Lapsilla siellä illalla synttärijuhlat ja pääsivät näkemään miten riistaa käsiteltiin. Sajaniemen väellä kyllä yksi upeimpia kotia ja mikä hienointa perinnelukkoja ja kaikkia myöden 100% loppilaista käsityötä. Ja tunnelmaisen kodan katossa sitten valtava määrä hirvien, peurojen ja kauriiden sarvia. Riistaperinnettä parhaimmillaan.

Sajaniemen Hirviveikkojen kodan katto on täynnä metsästysmuistoja ja niiden ja erätulien myötä tunnelma aivan maagisen hieno. Upea paikka.

Pitkä viikko eduskunnassa näin pakettiin. Ensi viikko istuntotaukoa, mutta ei näytä kalenteri kovinkaan tyhjältä siitä huolimatta. Töitä niin kotikunnan, maakunnan kuin valtakunnankin tasolla piisaa. Mutta vedetään nyt viikonloppuna hieman kuitenkin henkeä ja ulkoilmassa happeakin.

Kommentit