”Ruumiinvammoihin saa apua, mielen ei” – Uudistin esitykseni Kriha-veteraanien lainsäädännön korjaamiseksi

Blogi, keskiviikkona 07.09.2022

”Ruumiinvammoihin saa apua, mielen ei”

Yle uutisoi 6.9.2022: Panttivanki Jarmo Laine uhattiin teloittaa, ja se tuli uniin vasta vuosien kuluttua – laki estää monia rauhanturvaajia saamasta apua traumoihinsa

Niin kuin te blogini ja työni seuraajat hyvin tiedätte, että sotiemme veteraanien ja lottien asioiden rinnalla olen ottanut nämä kriisinhallintaveteraanien asiat myös sydämenasiakseni. Tästä työstähän sain tuossa hetki sitten myös Rauhanturvaajaliiton Ansioristin ja aiemmin Kriha-veteraanien Kiitos Puukon ja Vammautuneet Kriisinhallintaveteraanit ry:n Kilven. Työtä on tehty, mutta tehtävää siis edelleen riittää.

Ylen uutinen nosti esille lahtelaisen 1990-luvun puolivälissä entisessä Jugoslaviassa rauhantuirvaajana toimineen Jarmo Laineen tapauksen. ”Serbit ottivat hänet ja joukon muita rauhanturvaajia panttivangeikseen. Dramaattinen kokemus aiheutti niin kutsutun post-traumaattisen stressin.” Ja nyt laki estää häntä monien muiden rauhanturvaajien kanssa saamasta apua traumoihinsa. Yle kirjoitti kuinka mm. aikanaan Jussi Niinistön ja Carl Haglundin kanssa eteenpäin puskemani Kriha-veteraanikortti ja -status korjasi tilannetta fyysisten vammojen hoidon varmistamiseksi, mutta edelleen ”psyykkistä hoitoa tulisi kehittää”.

Uutisessa muistutettiin, että jopa viidesosa kaiken kaikkiaan noin 50 000 rauhanturvaajatehtäviin osallistuneista kertoo saaneensa stressioireita operaation jälkeen. Laineenkin tapauksessa ”vasta kahden vuoden kuluttua Sarajevon tapahtumat alkoivat tulla uniin” ja ”tilanne on vaikea, koska puolella heistä stressioireet alkoivat vasta myöhemmin kuin puolen vuoden kuluttua kotiutumisen jälkeen. Nykyisen lain mukaan traumaperäisen stressihäiriön toteaminen edellyttää, että oireet havaitaan puolen vuoden sisällä tapahtumasta tai palveluksen päättymisestä.”

Veljeä ei jätetä ja siksi tänään uudistinkin esitykseni maamme hallitukselle ja puolustusministeri Antti Kaikkoselle (kesk) kirjallisen kysymyksen kautta ja esitän siinä, että täysin toimimattomasta ja kohtuuttomasta puolen vuoden aikarajasta luovutaan ja jatkossa kriha-veteraaneille taataan myös hoito mielenkin vaurioihin ja vammoihin. Pyysin mukaan allekirjoittamaan esitykseni myös puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkaisen (ps.) Huoli on siis yhteinen.

Vanhan sanonnan mukaan…

”Kyllä kruunu pojistaan huolen pitää”

…ja niin pitää pitää tänäänkin.

….

Kommentit