Ruuan alkuperämerkinnät aika saada pakollisiksi – Tämä paluttaa päätösvallan kaupalta asiakkaalle.

Blogi, tiistaina 21.10.2014

Ministereiden vaihtuminen antaa aina myös uusia mahdollisuuksia saada erilaisia asioita eteenpäin. Minulle yksi ”elämäntehtävä” on ollut suomalaisen ruuan ja ruuantuotannon puolustaminen ja sen osana ruuan alkuperämerkinnät. Pakollisilla ruuan raaka-aineiden alkuperämerkinnöillä palauttaisimme päätösvallan kaupassa ruokatehtailta ja kauppaketjuilta meille asiakkaille. Voisimme aidosti käyttää ruuan alkuperääkin yhtenä ostokriteerinä kun se meille kerrottaisiin. Paketissa siis tulisi aina lukea leivän jauhojen yhteydessä mistä vilja on jauhoihin saatu, makkarassa lihan alkuperä jne. Sama vaade olisi helppo ulottaa myös ravintoloihin ja työpaikkaruokaloihin. Ja todellakaan ei tämä olisi kiinni pakettien tilanpuutteesta tai ruokalistojen tilanpuutteesta. Paketissa riittäisi esimerkiksi lihan perässä merkintä (FI) jos liha on Suomesta ja (Arg) jos se on Argentiinasta. Jauhoissa rukiin perässä FI kertoisi suomalaisuudesta ja KZ jos rukiin alkuperä on Kazakstanissa. Ja ravintolan ruokalistassa nämä alkuperämerkinnät mahtuisivat hyvin gluteeniton ja laktoositon merkkien rinnalle.

Hyviä esimerkkejä meillä on pienissä ruuantuottajissa paljon ja isoissakin esimerkiksi Atria. Mutta on edelleen monia merkkejä jotka pesevät ulkomaisen ruuan suomalaiseksi pakkaamalla sen sinivalkoiseen tai järvimaisella tai jussipaidalla kuvitettuun pakettiin. Harhauttavat siis meitä.

Nyt olen toiveikas, että uusi maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo jatkaa tässä määrätietoisia askelia alkuperämerkintöjen pakollistamiseksi. Jätin tänään hänen johtamalleen maa- ja metätalousministeriölle esityksen asiasta ja kolmen viikon sisällä saamme vastauksen ollaanko asiassa valmiita etenemään. Toinen vastaava asia on hevosenlannanpoltto jonka mahdollistamisesta jätän huomenna vastaavasti tuoreelle ympäristöministerille esityksen. Olen toiveikas, että Sanni Grahn-Laasonen nyt mahdollistaa myös lannan energiahyötykäytön. Sitä on mm. Ypäjällä Hevosopistolla odotettu jo pitkään ja nyt toivottavasti siinä halu myös edetä.

Nyt jo takana mielenkiintoinen kuuleminen ydinvoimasta ympäristöministeriössä ja sen jälkeen pitkä ulkoasiainvaliokunnan kokous. Hetki aikaa ja sitten täysistuntoon.

….

Kello 19.49 ja kotona. Tänään eduskunnassa esiteltiin niin uusi kalastuslaki kuin uusi liikuntalakikin. Itse en näihin keskusteluihin tänään ottanut osaa ennen valiokuntakäsittelyä. Mutta ajattelin tässä lähiaikoina hieman niitä käsitellä täällä blogissani. Kummassakin minusta vielä korjattavaa ja hiottavaa, mutta palataan niihin. 

Mutta nyt vielä hetki ulkoasiainvaliokunnan asioiden parissa. Huomenna vielä illalla samoista aiheista keskustelutilaisuus Tammelassa. Mielenkiintoinen päivä siis tulossa.

 

Kommentit