Suomen turvallisuuspolitiikka puhuttaa – ja hyvä niin. Jokaisella maalla on armeija. Joko oma tai vieras.

Blogi, keskiviikkona 22.10.2014

Itse olen saanut tehdä tämän vaalikauden työtä täysillä ulkopolitiikan, mutta myös puolustus- ja turvallisuuspolitiikan parissa. Itse asiassa aika ainutlaatuisessakin tehtäväkombinaatiossa. Olen nimittäin ainoa kansanedustaja joka on jäsen niin ulkoasiainvaliokunnassa kuin myös puolustusvaliokunnassakin. Aika hyvin olen saanut siis olla niissä pöydissä ja taustakeskusteluissakin missä maamme erilaisia turpo-ratkaisuja pohditaan ja linjataan sekä käsitellään.

Kulunut vaalikausi on myös ollut näissä valiokunnissa vielä poikkeuksellisen työläs. Ensin oma puolustusvoimien rakenneuudistus ja sen perään tiukka säästökuuri koko valtiontaloudessa ja poikkeuksellisen rajusti puolustusvoimissa. Ja kaiken tämän päälle vielä merkittävät muutokset Euroopan ja koko maailmankin turvallisuustilanteessa. Arabikeväästä ISIKSEN mielivaltaiseen väkivaltaan ja terroriin ja Venäjän uhittelu ja sota Ukrainaa kohtaan ja muutamia muitakin.

Maamme puolustuksellinen perusratkaisu nojaa tällä hetkellä ja toivottavasti tulevaisuudessakin yleiseen asevelvollisuuteen ja koko maan puolustamiseen. Yksi perusta on ollut myös sotilaallinen liittoutumattomuus, josta toki jo monet ovat olleet valmiita luopumaan Pohjoismaisen puolustusliiton kautta vaikka eivät Natoa hyväksyisikään.

Puolustusvoimiemme tärkein tehtävä on taata uskottava puolustuskyky, joka nostaa Suomen alueellisen koskemattomuuden loukkaamisen kynnyksen riittävän korkeaksi. Uskottavan puolustuskyvyn turvaaminen puolustuksellisen perusratkaisumme puitteissa edellyttää kuitenkin nykyistä suurempia resursseja. Muussa tapauksessa joudumme hakemaan ratkaisua esimerkiksi maamme osittaisesta puolustamisesta. Se tarkoittaisi käytännössä sitä, että puolustuksemme turvaisi ainoastaan Etelä- ja Keski-Suomen.

Viime vuosien ajan käynnissä ollut jo keskustan pääministeri Matti Vanhasen johdolla linjattu puolustusvoimauudistus on ollut tärkeä ja tarpeellinen hanke puolustusvoimien saattamiseksi nykyaikaan. Samaan aikaan on kuitenkin leikattu merkittävästi myös puolustusvoimien rahoituksesta vuosille 2012–2015, noin 10 prosenttia. Puolustusmenoista on säästetty ankarammin kuin mistään muulta sektorilta. Tämä on minusta ollut jo liikaa ja olemme nyt vedenjakajalla.

Samaan johtopäätökseen tuli Ilkka Kanervan vetämä parlamentaarinen selvitysryhmä. Ryhmän raportti puolustuksen pitkän aikavälin haasteista luovutettiin puolustusministeri Carl Haglundille. Raportin mukaan puolustusvoimien materiaalisten suorituskykypuutteiden korjaamiseksi tarvitaan ensi vaalikaudelle vähintään vuoden 2012 puolustusmäärärahojen taso. Juuri tänään saimme ensimmäisen briifin puolustusvaliokunnassa Hornetien korvaavasta hankinnasta. Nyt on aloitettu työ jolla siis pyritään korvaamaan Hornetien elinkaaren päättymisen myötä menetettävä suorituskyky. Ratkaisu pitänee sisällään varmasti uusia hävittäjiä, mutta mahdollisesti myös muita ratkaisuja.

Taloudellinen tilanne ei ole parantunut ja tuskin paranee ensi vaalikaudellakaan, mutta puolustusvoimat on oman osansa säästötalkoissa jo tehnyt. Nyt tehtävämme on huolehtia siitä, että Suomella säilyy uskottava puolustuskyky myös tulevaisuudessa ja kiristyvässä kansainvälispoliittisessa tilanteessa. Tämän takia meidän on syytä kiinnittää huomio Suomen kansainväliseen sotilasyhteistyöhön. Kokoomus on ollut johdonmukaisesti sitä mieltä, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta ja nostaisi kynnystä loukata Suomen alueellista koskemattomuutta. Georgian sota ja nyt käynnissä oleva Ukrainan konflikti osoittavat, että Naton antamat turvatakuut suojaavat vain puolustusliittoon kuuluvia maita. Nyt on syytä pohtia sitäkin, että voimmeko ja onko järkevää jättäytyä jatkossakin näiden turvatakuiden ulkopuolelle? Minusta aiheesta on syytä keskustella avoimesti ja kiihkottamasti ja järjestää ensi vaalikaudella kansanäänestys tästä perustavaalaatua olevasta ratkaisusta. Ja varmasti varmasti liittoutumattomuudesta luopuminen jonkun muunkin kautta on sellainen peruskysymys joka on syytä vakavasti käydä läpi.

Itse aloitan tänään hieman uuttakin kiertuetta. Suuntaan Tammelaan ja siellä pidän ensimmäisen Ulko- ja turvallisuuspolitiikan iltakoulun. Siis keskustelutilaisuuden turpon ajankohtaisista aiheista. Tämä kiertue rakentuu kutsutilaisuuksien varaan eli jos haluatte tällaisen teemaillan vaikkapa oman olohuoneenne sohvalle tuttavaryhmän kanssa niin ottakaapa yhteyttä. Tai paikka voi olla jokin muukin teille sopiva vaikkapa yhteisen yhdistyksen tai kerhon yhteydessä tai miten vaan. Ennen muuta avoimesti näistäkin aiheista keskustellen.

Kello nyt 11.57 ja kohta pääministeri Alexander Stubbia kuulemaan ulkoasiainvaliokuntaan. Sieltä sitten Ypäjän Hevosopiston ajankohtaisia aiheita OKM:n edustajan kanssa ennen täysistuntoa ja iltapäivällä muuten myös Ylelleä radiossa olen yhdessä ympäristövaliokuntamme puheenjohtajan Martti Korhosen kanssa keskustelemassa energia- ja ilmastokysymyksistä ja mm. soidensuojelustakin. Keskustelu siis radiossa 15.30 alkaen Vallattomasti valtiopäivillä -ohjelmassa.

….

Kello 22.01 ja juuri Lounais-Hämeestä kotiin. Tänään siis illansuu ja ilta Forssan seudulla kiertueella ja se päättyi sitten uuteen Ulko- ja Turvallisuuspolitiikan Iltakouluun Tammelassa. Tämä siis nyt hieman uudenlainen kiertueeni jolla siis ulkopolitiikan keskustelunaiheita tuodaan olohuoneisiin. Ainakin tämä ensimmäinen toimi erinomaisesti ja toiseksi alustajaksi saimme erinomaisen asiantuntijan ja kouluttajan Maanpuolustuskorkeakoulusta. En aiheisiin nyt täällä mene, mutta jos sinua tai teitä tällainen keskustelutilaisuus kiinnostaa niin laittakaapa viestiä tulemaan. Ei anneta ulkopolitiikankaan enää olla vain pienen sisäpiirin juttu ja keskustelunaihe vaan tehdään siitä aihe josta saa ja pitääkin keskustella.

Ennen Tammelaan sitten Jokioisten Leipää ja Forssaa ja hieman muutakin Lounais-Hämeessä. Kiitos kaikille tekijöille ja osallistujille. Tulipa hyvä fiilis tästä kierroksesta.

Eduskunnassa tänään myös vauhdikaspäivä ja mielenkiintoinen oli myös tuo keskustelumme Radio Suomessa. Ainakin muutama teistäkin oli sen kuunnellut. Kiitos palautteesta ja tuesta sille, että nyt katse käännettävä vahvasti uusiutuvaan kotimaiseen eli metsähakkeeseen ja puuhun kivihiilen sijaan. Juuri näin etenemmekin. Mutta kello nyt jo niin paljon, että huomenna jatkan. Huomenna itseasiassa mielenkiintoinen päivä monessakin mielessä ja ilta sitten Helsinki International Horseshowssa. Jatketaan siellä hevosalan ajankohtaisten asioiden parissa mistä jo tänään yksi palaveri OKM:n edustajan kanssa.

 

 

 

Kommentit