Ruotsalaiset valmiita Nato-jäsenyydelle? – Suomen turvallisuuskeskustelu vaatii tilaa ja lentokorkeutta

Blogi, lauantaina 14.05.2016

Nopeasti ja arvaamattomasti muuttunut maailman ulkopoliittinen tilanne ja ennen muuta jännitteet Itämerellä ovat saaneet ruotsalaiset kääntymään Naton kannalle. Ensin puolueista valtaosa – kaikki neljä keskustaoikeistolaista puoluetta – ottivat myönteisen kannan Natoon ja nyt tuorein SOM-instituutin tutkimus kertoo, että Nato-jäsenyyteen myönteisesti suhtautuvien ruotsalaisten osuus on suurempi kuin siihen kielteisesti suhtautuvien osuus.

Götegorgin yliopiston alaisuudessa tehdyssä vuotuisessa tutkimuksessa  38% ruotsalaisista pitää Nato-jäsenyyden hakemista hyvänä asiana. Merkille pantavaa on se, että Naton kannattajien määrä kasvanut nopeasti. Vuodessa kannattajien osuus kasvoi 31%:sta 38 %:tiin ja vastaavasti kielteisesti suhtautuvien osuus putosi 37%:sta 31:een prosenttiin. Dagens Nyheterissä yhteiskuntatieteilijät Karl Yden, Joakim Berdtsson ja Ulf Bjereld pitivät muutosta ”käänteentekevänä”.

oRuotsalaisten mielipiteen muutos Nato-myönteiseksi on huomioida Suomessa niin Natoa kannattavien kuin ennen muuta Natoa vastustavien. On täysin mahdollista, että Ruotsissa valtaa nousee vielä meidän nyt käynnissä olevan vaalikauden aikana Nato-jäsenyyttä kannattava hallitus syksyn 2018 valtiopäivävaaleissa. Nykyinen SDP:n ja Vihreiden heikki vähemmistöhallitus kerää enää vajaan 30 prosentin kannatuksen Ruotsissa kun samaan aikaan Dagens Nyheterin huhtikuun gallupissa keskusta-oikeisto sai 43,8% kannatuksen. Vallanvaihto on siis mitä ilmeisin.

On arvioitu, että nyt julkaistun SOM:n (tutkimus vuodelta 2015) tutkimuksen jälkeen, mikä siis perustuu pitkäaikaisempaan tutkimukseen eikä vain lyhyen kyselyajan tuloksiin, Nato-kannatus olisi Ruotsin kansalaisten keskuudessa entisestään noussut. Ruotsissa on suhtauduttu epäilevästi EU:n Lissabonin sopimuksen lupaamiin ”turvatakuisiin”. Myös itse olen huolestuneena kuunnellut keskustelua myös meillä Suomessa missä Lissabonin sopimuksen tiukkaa ja velvoittavaa ja ennen muuta apua ehdottomasti antavaa lauseketta on haluttu väheksyä. Lausekkeethan ovat tiukat muodossa ”kaikin mahdollisin keinoin” ja samaan aikaan meillä esimerkiksi ulkoministeri Timo Soini on eduskunnassa tällä viikolla todennut, että itsenäisesti joka kerta tapauskohtaisesti teemme päätöksen annammeko apua tai mitä apua annamme jos joku sitä pyytää. Jos Lissabonin sopimus tarkoittaa kasvavassa määrin sitä mistä Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves meitä varoitti, että ”jos Suomi joutuisi pulaan, Italia lähettäisi meille avuksi oliiviöljyä” niin sen varaan ei kannata edes juhlapuheissa enää laskea. Itse kuitenkin toivon, että meidänkaltainen sotilasliittoon kuulumaton maa ottaisi näistä turvatakuista kaiken mahdollisen hyödyn irti ajamalla mahdollisimman laveaa tulkintaa oliiviöljy- ja jalkarätti-tulkinnan sijaan. Tästä kannattaisi ja pitäisi keskustella Suomessa laajemminkin. Ja myös siitä, että vaikka nyt päivitämmekin lainsäädäntöämme niin päätöksenteon kuin avunantamisen ja vastaanottamisen osalta niin kukaan ei ole nostanut keskusteluun, että mitä me voisimme nopeasti antaa. Meillä ei tällaisia joukkoja ole.

Summasummarum… Ruotsi voi tehdä nopeankin ratkaisun itsenäisenä maana oman turvallisuutensa takaamiseksi. Kannasta siellä koko ajan suurempi osa kannattaa myös sotilasliittoon kuulumista. Ja heillä keskustelussa on entistä vahvemmin Nato meidän esillä pitämän SuRu eli Suomi-Ruotsi yhteistyön sijaan. SuRu-yhteistyöstä ei nimittäin tule mitään jos siinä ei olla avoimesti ja täysillä mukana ja yksin siitä ei jää kuin suru puseroon.

On jo epäilty, että ruotsalaisista voisi jopa yli puolet kannattaa Nato-jäsenyyttä ja vain pieni vähemmistö vastustaa. Samaa kolumnia mukaillen myös ”meillä olisi syytä kiihdyttää Nato-keskustelua, koska Ruotsin myönteinen päätös pakottaisi Suomen valtionjohdon kertomaan Nato-kantansa.”

Höntyillä ei tässä kannata eikä pidä, mutta keskustella faktoilla siitäkin vaihtoehdosta, että Ruotsi hakisi Nato-jäsenyyttä jo parin vuoden sisällä.

Tänään matkustan Viroon. Vaalikampanjatiimi teki viime vuoden eduskuntavaaleissa niin hienon työn, että perinteen mukaan teemme jälleen kevätmatkan yhdessä. Nyt reissuumme lähtee isompi porukka vaalitiimin johtoryhmän lisäksi. Tällä kertaa tarjosin matkaa kaikille yli 600 tukijalleni Timon Tiimin kautta. Hauska retki edessä ja paljon juteltavaa ja nähtävää. Mukaan Timon Tiimiin olet sinäkin tervetullut eli ei muuta kuin sähköpostia minulle ja joukkoomme kasvavaan mukaan.

Kello 16.04 ja Tallinnassa. Mukava päivä Timon Tiimin eli vaaliryhmäni osan kanssa täällä Virossa. Paljon on keskusteltu ja yhdessä naurettu ja hieman tulevaakin hahmoteltu. Eilen mainostin niitä päiväunia ja nyt ajattelin sellaiset nauttia. Ihmisen parasta aikaa. Sitten vielä illalla syömään ja katsomaan keväisen kesäistä Tallinnaan. Mukavaa lauantai-iltaa teille kaikille.

 

Kommentit