Ruokahaaste; syödään vain suomalaista.

Kynästä, torstaina 28.02.2013

Tiedätkö sinä missä syömäsi ruoka on tuotettu? Onko joskus kaupassa käynyt niin, että suomalaiseksi olettamasi tuote paljastuukin lähemmällä tarkastelulla aivan muuksi? Tai että oikeastaan et voi edes tietää, mistä leivän vilja tai leikkeleen liha on peräisin. Nyt puhutaan Euroopan lihasotkusta ja sen myötä valitettavasti mainettaan menettäneestä hevosenlihastakin, mutta ongelma on laajempikin. Sanotaan, että meillä kuluttajilla on vastuu, että vaikutamme ostopäätöksillämme siihen, mitä ruokaa kaupassa on tarjolla. Jos haluamme tulevaisuudessakin syödä Suomessa tuotettua ruokaa, meidän tulee tukea tätä tavoitetta ostamalla sitä.

Tähän pyrin itsekin. Tilanne on kuitenkin se, että tämä on joskus niin kovin vaikeaa. Lihahyllylle mennessäni hyllyt ovat täynnä tuttuja suomalaisia merkkejä, hienoa. Tarkempi tarkastelu johtaa kuitenkin siihen, että vain harvassa pakkauksessa on sisällä aidosti suomalaisista raaka-aineista valmistettu tuote. Sama juttu leipähyllyn kanssa. Tuttuja, hyvin suomalaisia merkkejä, ruisleipää ja muuta ja mainoslauseita. Pahimmillaan yhdessäkään pussissa ei kuitenkaan ole viljan alkuperästä kertovaa tekstiä tai Hyvää Suomesta merkkiä. Yritin itse asiassa eilen etsiä suomalaista, siis Suomessa suomalaisista jauhoista tehtyä leipää lähimarketista. En löytänyt.

Mitä ihmettä? Alkuperän selvittäminen tuntuu vaativan ainakin hyvää näköä tai suurennuslasia, mielellään selvännäkijän taitoja.

Hyvää suomalaista ruokaa kuitenkin on. Haluankin haastaa teidät kaikki mukaan kokeilemaan, kuinka hyvin sitä löytyykään. Syömme kokeilun ajan vain kotimaista, Suomessa tuotettua ruokaa. Varmistetaan kaupassa, onko liha, einekset, leipä ja maitotuotteet ym. mistä peräisin. Katsotaan, löytyykö hyvää suomalaista leipää, vai pitääkö leipoa itse? Itse olen varma, että hyvää suomalaista ruokaa saa niin marketista kuin ravintolasta ja työpaikkaruokalastakin kunhan vain kysymme, vaadimme ja selvitämme. Helppoa se ei ole, mutta uskoisin, että löydämme uusiakin juttuja ja saatamme yllättyä. Löytyykö sellaisia merkkejä, joista voit olla varma, että raaka-aineet ovat Suomesta? Saa nähdä.

Aloitamme kampanjan tulevana perjantaina 1.3. ja mukaan on ilmoittautunut Facebookissa jo nyt 1500 henkeä. Se on hieno joukko, joka kasvaa koko ajan. Kampanja kestää kaksi viikkoa, ja tapahtuman sivuilla voidaan vaihtaa kokemuksia ja ilmiantaa hyviä suomalaisia tuotteita. Tai kiinnittää huomiota siihen, missä tuotteissa alkuperää ei ole selvästi ilmaistu tai jopa hieman meitä johdatellaan mielikuvilla harhaan. Yhdessä tehden, kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa – hyvää Suomesta 1.-15.3.2013. Tule mukaan!

Timo Heinonen
kansanedustaja

Kommentit