Ruoan kylmäketju ei saa katketa, eikä jatkossa enää rakentamisen kuivaketjukaan

Blogi, lauantaina 25.11.2017

Eilen päätettiin uudesta asetuksesta mikä edellyttää ensi vuoden alusta lähtien kaikille rakennushankkeille laadittavan kosteudenhallintaselvitys. Ympäristöministeriö hyväksyi asetuksen rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta asuntoministeri Kimmo Tiilikaisen johdolla.

Me nostimme tämän rakentamisen aikaisen kuivaketjun ja mm. betonin kuivumisen esille Kokoomuksen Asunto- ja rakentamisen ohjelmassa. Sain itse tämän ohjelman valmistella ja yksi minua herättänyt hetki oli kun vierailin opiskeluaikaisen ystäväni nykyisen opettajan kutsumana Lahdessa eräällä uudella koululla. Uuden koulun matot oli revitty auki, kun betoni ei niiden alla ollutkaan kuivunut. Uudessa talossa oli erilaisia sisäilmaongelmia mm. tämän takia. Toinen oli eräs rakennushanke missä pitkään katselin kun elementit villoineen oli pitkään syksyn ja talvenkin sateessa. Ajattelin, että ei hyvää päivää ja kun yhteydenottoja tuli paljon muualtakin niin asian halusimme nostaa vahvasti esille. Kokoomuksen ohjelman kautta nostin asiaa esille eduskunnassa ja nyt oli hieno hetki kun hallitus päätti asiaan puuttua. Uuden asetuksen tavoite on välttää siis jatkossa rakentamisessa kosteudesta aiheutuvia haittoja.

Asuntoministeri Kimmo Tiilikainen on tehnyt tässäkin asiassa aivan erinomaisen hyvää työtä ja vielä reippaalla aikataululla. Kimmo kuvasi kerran nykytilannetta hyvin vertaamalla taloa ruokaan. Ruoan kohdalla on jo pitkään ollut tiukat vaateet mm. kalan ja maitotuotteiden kohdalla, että kylmäketju ei saa katketa tehtaalta kuljetuksen kautta kaupan kylmähyllyyn, mutta samaan aikaan rakentamisen ”kuivaketjun” katkeaminen on arkipäivää ja siitä ei oikein tuntunut kukaan olleen edes huolissaan. Erinomainen esimerkki Kimmolta ja 10+ työtä asian korjaamiseksi.

Ympäristöministeriö tiedotti, että ”Asetus noudattaa pitkälti nykyisiä määräyksiä (Rakentamismääräyskokoelman osa C2, 1998), jotka asetus korvaa. Asetuksessa on tarkennettu rakennuksen suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviä säännöksiä, jotka ohjaavat kosteusteknisesti terveelliseen ja turvalliseen rakentamiseen.
Jatkossa vaadittavan kosteudenhallintaselvityksen laajuus riippuu rakennushankkeen laadusta ja luonteesta, joten selvitys on erilainen erityyppisissä rakennushankkeissa. Selvityksessä arvioidaan koko hankkeen kriittiset kosteusriskit ja suunnitellaan toimet niiden torjumiseksi. Siinä kerrotaan muun muassa, miten rakennusaineita, -tuotteita ja -osia suojataan ja rakenteiden kuivuminen varmistetaan.
Rakennushankkeen työmaan kosteudenhallintasuunnitelmassa on nimettävä henkilöt, jotka vastaavat työmaan kosteudenhallinnasta hankkeen eri vaiheissa. Kosteudenhallinnasta voi vastata esimerkiksi vastaava työnjohtaja tai erityisalan työnjohtaja.”

”Asetusta sovelletaan uuden rakennuksen suunnitteluun ja rakentamiseen. Sitä sovelletaan myös rakennuksen laajennukseen, kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen, korjaus- ja muutostyöhön ja rakennuksen käyttötarkoituksen muutokseen, jollei asetuksessa toisin mainita. Ympäristöministeriö julkaisee myöhemmin asetuksen tueksi annettavat ohjeet.”

Lainaukset siis YM:n tiedotteesta ja tässä vielä tuo asetus: Rakentamisen kosteushallinnasta. Ja tässä vielä asian perustelumuistio.

Tänään ihana hidas aamu. Ei kiirettä minnekään. Vasta päivällä sitten Tasavallan presidentti Sauli Niinistön Kansaliikkeen Riihimäen väen kanssa kampanjoimaan Riihimäen Saksalaisille Markkinoille. Tervetuloa Sauludo-kahville!

Kello 18.08 ja koti-iltaa. Tänään aamusta Shellin parlamentin kautta Riihimäelle. Kiva sää houkuttelikin Saksalaisille markkinoille paljon väkeä ja oli mukava kampanja Tasavallan presidentti Sauli Niinistön hyväksi monien kanssa yli puoluerajojen. Myös Kristillisdemokraattien teltalla oli hienosti esillä Sauli Niinistön vaalikampanja ja totta kai Kansanliikkeen yhteisellä teltalla. Tällä kertaa emme olleet lainkaan Kokoomus-teltalla Saksalaisilla vaan keskityimme nyt kansanliikkeen kanssa tekemään kampanjaan presidentinvaaleihin yli kaikkien rajojen. Teltallamme kävikin tänäänkin väkeä oikealta vasemmalle ja myös monet ihan julkikeskustalaisetkin kävivät tervehtimässä ja kertomassa, että kyllä Sauli heidänkin ehdokas vaaleissa on. Näitä viestejä tulee koko ajan lisää ja näyttää siltä, että presidentinvaaleissa Niinistö yhdistää kansaamme hienosti laidasta laitaan.

Keskusteluissa toki tänäänkin esillä monet muutkin aiheet tai ehkä nekin osaltaan liittyvät presidentinvaaleihinkin. Puhuimme nimittäin mm. arvoista ja perinteistä, tytöistä ja pojista, joulujuhlista ja suvivirrestäkin vaikka ei tämä sää nyt sentään ihan kesältä talven keskellä tuntunut. Ei tosin kovinkaan kaukana juhannussäistä nytkään olla. Myös talousalueemme ja maakuntamme menestys ja kasvu puhuttivat ja myös naapurikaupungin panostukset mm. Sveitsin kautta matkailuun.

Erittäin mukava ja antoisa päivä jälleen ja johan tässä melkein puolivuotta menikin ilman vaaleja 🙂 Nyt onneksi vain talkoolaisena tällä kierroksella ja sitten taas keväällä 2019 rivissä kisaamassa itsekin. Nyt mukavaa lauantai-iltaa kaikille ja pidetään yhteyttä.

Tässä vielä tämän viikon EFL – Eduskunta Facebook Live ja keskustelussa kanssani ystäväni ja kollegani Ilkka Kanerva. Aiheena mm. ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Kommentit