Runon ja suven päivää. Ja Suur-Hollolan ravipäivää :)

Blogi, sunnuntaina 06.07.2014

Heinäkuun 6. Eino Leinon -päivä – Runon ja suven -päivä. Tässä keväällä kirjoitin yhden Eino Leinon runoista tänne blogiinikin. Se oli runo jota keväällä edesmennyt pitkäaikainen ja Lopen ensimmäinen kunnanjohtaja Olavi Sampo tapasi lausua. Se kuuluu näin:

Paha ei ole kenkään ihminen,
vaan toinen on heikompi toista.
On hyvää rinnassa jokaisen,
vaikk’ aina ei esille loista.
Kas, hymy jo puoli on hyvettä
ja itkeä ei voi ilkeä:
miss’ ihmiset tuntevat tuntehin, 
liki liikkuvi Jumalakin.”

Se sooii hyvin tähänkin päivää ja opiksi ja ohjeeksi jokaiseen päiväänkin. Tällä yhdellä Eino Leinon säkeellä meille kaikille hyvää runon ja suven päivää. 

Suomenkieli voi hyvin. On ollut upea huomata kuinka kansainvälistyvässä Suomessa suomenkielinen musiikki ja artistit ovat nousseet uuteen kukoistukseen. On vaikea tänä päivänä kuvitella esimerkiksi festareita missä ei soisi suomenkielinen musiikki. Ja myös uudemmassa musiikissa suomenkieli jyrää Cheekin ja Brädin ja kumppaneiden johdolla. Ja upeaa miten esimerkiksi myös Jonne Aaron on löytänyt äidinkielensä myös musiikin parissa ja tähtiä on paljon. Musiikkikin on runoutta.

Minkä runon sinä haluaisit kuulla?

Tänään nautin lomapäivästä ravien parissa.

Suur-Hollola Ajot on kesän yksi ravien kohokohta.

 Tärkeää on myös turvata ravien näkyminen tv:ssä. Minusta on ollut saivartelua puuttua esimerkiksi Loton näyttämiseen Ylen kanavilla. Ja nyt sama niuhotus on viemässä upean Ravisuorankin pois tv:stä. Yle-lakia on tarvittaessa muutettava niin, että tällaisia ohjelmia saadaan tarjontaan jatkossakin. Tai oikeastaan Ylen tulee ohjata rahaa juuri tällaiseen suomalaisia kiinnostavaa ohjelmatarjontaan muhkeasta Yle-veropotistaan. On vaikea ymmärtää, että siitä ei rahaa riittäisi Lottoon ja ravienkin näyttämiseen tai pesäpalloon yms. perisuomalaiseen. Lehdissähän kerrottiin juuri hetki sitten, että Yle-verosta riittää myös johtajille bonuksiakin. Kahdelletoista Ylen johtajalle maksettiin viime vuonna 2013 tulospalkkioita yhteensä 122 689 euroa. lisäksi vielä päälliköiden tulospalkkioita maksettiin samana vuonna yhteensä  430 067 euroa. Seura lehti kertoi, että kaiken kaikkiaan Yle maksoi viime vuonna yhteensä 2,65 miljoonan euron edestä kannustuspalkkioita. Voi hyvin kysyä ja tätä on myös minulta kysytty: Tarvitaanko tällaisessa yhtiössä jonka rahoitus on turvattu lailla bonuksia? Minusta ei tarvita ja nämäkin miljoonat voisi hyvin ohjata juuri tällaiseen suomalaiseen ohjelmatuotantoon.

Suur-Hollola Ravit keräävät joka kesä kaviourien kovimpia tähtiä tänne meille Hämeeseen. Jokimaan ravikeskus on upea paikka ja sen kohokohta aina tämä heinäkuun Suur-Hollola-viikonloppu. Eilen katsomot ja nurmikentät oli täynnä väkeä ja tänäänkin heti alusta asti ravikansaa oli valtavasti paikalla. Nämä ravikesän huipputapahtumat voivat hyvin ja jopa kasvattavat edelleen suosiota. Suosiota kasvattavat myös kesäravit kuten meillä täällä Riihimäen Kesäravit. Mutta huolestunut täytyy olla siitä, että perinteiset ravipäivä ympärivuoden ovat olleet laskevalla uralla. Pelivaihdot ovat laskeneet alkuvuodesta noin 10 prosenttia ja se näkyy suoraan ravien palkintorahoissa ja myös rahassa joka ohjataan voittovaroista hevosalalle. Tämä taasen tarkoittaa sitä, että uusia hevosia ei enää tule samalla tahdilla eikä homma kehity vaan alkaa taantua. Kehitystrendi on huolestuttava. Vuoden 2012 alusta voimaan tulleen arpajaislain muutoksen myötä Fintoto vastaa kaikkien hevospelien järjestämisestä Suomessa. Siis yksinoikeudella. Fintoton pitääkin nyt pystyä palauttamaan ala kasvu-uralle. Kukaan muu ei sitä arpajaislain mukaan Suomessa voi tehdä. Pelikenttä on siis pedattu yksinoikeudella Fintotolle jonka tulee nyt vastuunsa kantaa koko hevosalankin edessä.

No menipäs vakavaksi. Mutta järki pitää saada tuohonkin ja jatkossa Lotto ja Ravisuorakin näkymään TV:ssä. Keinot siihen löydetään jos vain riittävän monella on tahtoa. Nyt tuntuu kiinnostavan kaikki muu.

Mutta Jokimaalla oli mahtava tunnelma. Suur-Hollola on siis ravikauden tärkein kotimaan hevosten kasvattajakilpailu. Mukana siis vain Suomessa syntyneitä hevosia. Päälähdön voittoon ajoi toisena vuotena peräkkäin Markku Niemisen valmennustalin Super Frido. Nieminen ajoi upeaa hevosta itse ja kuittasi mukavan 80 000 euron voittopotin ennen Pike Riveriä ja Up-Date Hossia. Ja aikakin oli kova 11,3. Se on muuten uusi Suomenennätys. Ja olihan meillä loppilaisillakin aihetta juhlaan. Tuo Pike River on nimittäin osittain loppilaisen Jori Hovin omistama upea hevonen.

Suomenhevosten ykköslähdössä oli mukana myös meidän Lopen Jari Nylundin ohjastaman Hurja-Ero. Eero on jo hieman kokeneempi konkari ja siksi orille hieman pidempi takamatka. Sekin yksi Suur-Hollola Ravien periaate eli tarjotaan uusille nuorille nouseville hevosille mahdollisuus astua parrasvaloihin. 80 metrin takamatkalta ei Eeronkaan kova vauhti riittänyt voittoon. Voiton ja 25 000 euron ykköspotin vei Antti Ojanperän valmentama Jokivarren Kunkku. Kunkkua ohjasti Jokimaalla Ari Moilanen.

Mahtavia lähtöjä ja upeaa suomalaisten hevosten juhlaa. Kotimaan mestareita siis. Ja paljon väkeä ja paljon tuttujakin. Näissä suurtapahtumissa näkee myös paljon niitäkin joita ei normaalisti raveissa näe. Se on myös arvokas juttu ja toivottavasti osalle syttyisi näistäkin kipinä. Esimerkiksi huomenna maanantaina on heti hyvä mahdollisuus tulla mukaan kun Riihimäen Raviradalla ravataan kesän seuraavat Kesäravit. Tunnelmaa riittää sielläkin.

Ja huomenna alkaa myös minun perinteinen kesän hevosviikko. Joka päivä siis ratsaille ja lauantaina kisataan jälleen perinteinen thDerby. Hauskaa siis luvassa.


Kommentit