Roosana tänään matkaan…

Blogi, perjantaina 10.10.2014

Hyvää Syöpäsäätiön Roosa nauha -päivää.

Tänään vietetään jo 12. kerran valtakunnallista Syöpäsäätiön Roosa Nauha -päivää. Itse keräys kestää koko lokakuun ja näillä keräysvaroilla tuetaan kotimaista syöpätutkimusta ja tarjotaan sairastuneille ja heidän läheisilleen neuvontaa ja tukea. Tänään siis päivän väri on roosa.

Vaaleanpunainen silkkinauha on rintasyövän vastaisen taistelun symboli itse asiassa ympäri maailman. Rintasyöpä onkin myös meillä naisten yleisin syöpä. Rintaryöpään sairastuu meillä Suomessa vuosittain 4700 naista ja sairaus koettelee vielä isompaa joukkoa läheisten ja ystävien kautta. Meillä elää tällä hetkellä noin 62000 rintasyövän sairastanutta. Se on toisaalta hieno merkki siitä, että sairaanhoitomme on kehittynyt ja yhä useampi selviää taistelustaan elossa.

Tänään aamulla laitoin päälle vaalenpunaisen paidan ja rintapieleeni kenkäsuunnittelija Minna Parikan Roosa nauhan. Parikan nauhan teemana on ”yhdessä eteenpäin”. Tämä siis koskee meitä kaikkia ja meillä miehillä on tässäkin työssä tärkeä rooli niin auttaa ja kerätä varoja kuin myös tukea rakkaitamme ja läheisiä. Rintasyöpä koskettaa koko perhettä, lähipiiriä ja ystäviä ja ollaan tässä vahvasti mukana ja tukena.

Laittamalla rintaan nyt Roosa nauhan voimme kertoa kakille tukevamme tärkeää asiaa ja osoittaa myötätuntoa kaikille, joita sairaus koskettaa.

Roosana matkaan. Aamusta ympäristövaliokunta ja siellä esillä tänään ensi vuoden budjetti ja sitten isompana kokonaisuutena jätedirektiivin muuttaminen. Kansalliset erityisolosuhteet pitää ottaa nyt aiempaa paremmin huomioon. Olemme harvaanasuttu ja pitkien etäisyyksien maan. Muistetaan se tänäänkin.

….

Kello 17.39 ja nyt jahtiviikonloppua kohden. Mutta lyhyesti päivästä. Petra Partanen ja Rasmus Peltomäki olivat tämän syksyn ensimmäiset TET:läiset minulla eduskunnassa. Hienon ja aktiiviset nuoret ja olivat kovin tyytyväisiä kokemaansa. Rasmus jatkaa toisen työelämään tutustumisviikon äitinsä myymälässä Tuuloksen Tuulosessa, mutta Petra tekee vielä toisen viikon eduskunnassa. Ja mielelläni hänet mukana pidänkin. Fiksuja nuoria molemmat ja tällaisten nuorten kanssa työtä tehdessä ei voi kuin ihmetellä, että mistä tällaisia tulee. 

Eduskunnassa tänään meillä muutama ministerikuuleminen ja hieman tulevankin viikon asioita jo valmistelussa. Mutta tänään päivän isoin uutinen tuli Nobel-komitealta. Nobelin tämänvuotisen rauhanpalkinnon saivat Kailash Satyarthi ja historian nuorin Nobel-palkittu Malala Yousafzai. Heidät palkittiin ennen muuta työstä lasten oikeuksien puolesta. Hienot palkinnon saajat ja toivottavasti tämä nostaa myös tyttöjen ja nuorten naistenkin asiaa samalla esille. 


 

Kommentit