Kivijalkakauppa rokkaa, kun M-Kauppa ja lähiruoka komppaa.

Blogi, torstaina 09.10.2014

Suomalaisesta ruuasta on tullut minulle sydämen asia ja intohimo. On ollut hieno saada tehdä töitä kotimaisen ruuantuotannon parissa ja kotimaisen ruoan kaupan parissa. Tältä pohjalta sain myös kutsun tutustumaan kauppias Aarre Kanthin Kaartin Kotikauppaan. Hieno vanhanajan kivijalkakauppa uudenlaisella virralla. Niin kuin blogini otsikossa totesin niin hieno kauppiasvetoinen M-Kauppa viritettynä lähi- ja luomuruualla rokkaa hienosti.

Kaartin Kotikauppa on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka eteläisessä Helsingissä Korkeavuorenkadulla, komeaa Johanneksen kirkkoa vastapäätä. Kaartin Kotikauppa ei pullistele neliöiden suhteen (reilusti alle 100), mutta hyllyiltä löytyvien tuotteiden monipuolisuudella ja määrällä pieni vuoden jokaisena päivänä avoinna oleva ruokakauppa lyö laudalta monet muut. Ja kaupassa oli hienosti rintarinnan niin nämä pienet hienot lähes suoramyyntituotteet ja sitten kaikki muu mitä nyt ikinä ruokakaupasta pitää saada. Ja siis nämä kaikki tuossa 80m2 tiiviissä paketissa ja tyylilä esille pantuna. Itseasiassa tuli mieleen se vanha kunnon lapsuuden Eemeli Mikkolan K-Kauppa Lopella. Tuoksukin sama.

Kaartin Kotikaupan ideana on tarjota siis ruokatavaroita aamuun ja iltaan läheltä ja kaukaa. Hyllyillä on monen pienen paikallisen leipomon käsinleivottuja tuotteita; Suomen pienimpien tuottajien kahvia Helsingistä ja olutta Kemiönsaaresta; kökarilaisen omenatilan alkoholittomia siidereitä ja hilloja; hapankorppuja gluteenilla ja ilman. Hyllyillä on tietysti haluttuja makuja ns. tavallista ruuantuottajilta varmistamaa, että jokainen saa yhdellä oven avauksella kotiinsa kaiken haluamansa; ne perinteiset herkut yhdistettynä pieneen luksukseen.

Ehkä isoin yllätys löytyi vanhasta edelleen jääkylmästä kylmiöhuoneesta. Kotikaupan Juomakellari on todellakin jokaisen janoisen aarreaitta. Oikealla on maitoja monen eri prosentein ja plussin, takaosastossa vichyt sekä jaffat ja ovesta katsoen vasemmalta on oluiden ja siidereiden valloittava maailma. Parhaimmillaan tarjolla on yli 150 eri makua nolla prosentista sallittuun 4,7 %:iin. Ja muuten makuja myös meiltä Hämeestäkin. Niin ja olihan siellä jauhohyllyssäkin hämäläisiä Vääksyn Myllyn jauhoja ja kaupassa myynnissä myös hämäläistä parsaa ja monenlaista muutakin. Aitoja makuja siis maamme parhailta mailta ja pelloilta. Täytyy vielä vinkata, että Männistön Lopen Perunaa kun kaupasta saisi niin sittenhän se olisi jo ruoan taivas 🙂

1890-luvulla rakennetussa näyttävässä Kihlmannin suvun rakentamassa talossa on ollut ruokakauppa itse asiassa vuodesta 1964 alkaen – aina siitä asti, kun talon halkovarastolle ei ollut enää käyttöä. Historiaa kunnioittaen Kotikaupasta saa tietysti myös takkapuita. Me maalla ostamme ne traktorikuormittain tai teemme oman tien varresta, mutta hyvähän niitä on pussukassakin myydä Helsinkiin joutuneille 🙂

Kaartin Kotikauppa on ollut kauppias Aarre Kanthin unelma jo pienestä pojasta. Hämäläisen kotitalon leikkimökissä mies keroi leikkineensä kauppaa naapurien ja serkkujen iloksi monta moninaista kertaa 1960-luvulla ja sitten vuonna 2009 mielenkiintoiset toimittajan työt vaihtuivat haastavaan ruokakauppiaan uraan, ”ettei Kustaankartanon vanhainkodin kiikkustuolissa tarvitsisi katua toteutumatonta unelmaa. Leikki vaihtui todeksi, Yleisradion pitkät lomat pitkiksi työviikoiksi.”

Vuonna 2014 Kaartin Kotikauppa työllistää kauppiaan ja kaksi kokopäiväistä sekä viisi osa-aiakista ”puheliaaseen asiakaspalveluun kykenevää”, kuten työntekijähakuilmoituksessa on sanottu. Mukavan jazzin tai klassisen musiikin soidessa taustalla Kotikaupassa saa bonuksena juttuseuraa vuoden jokaisena päivänä aamuvarhaisesta iltakymmeneen.

Olipahan kauppa ja jos minusta ei nyt matkan takia ihan kanta-asiakasta tule niin ainakin satunnainen matkailija. Hei käykäähän tekin.

——–

Nyt takana jo valiokunnat ja kohta eduskuntaryhmän työvaliokuntaan. Ja sieltä sitten kyselytunnille ja illalla työasioiat sitten pääministerin kotona. Hieman tulevia askelmerkkejä katsotaan yhdessä.

Kello 21.04 ja juuri Kesärannasta kotiin. Kolemtuntinen tänään pääministerin pöydässä hieman tulevaa ja myös muutama sana mennyttäkin läpi käyden. Täytyy sanoa, että nämä illat ovat sitten antoisia ja tärkeitä ja taas moni asia etenee. Palaan niihin kun ne julkisiksi.

Kyselytunti tänään mielenkiintoinen. Keskusta näyttää suomettuvan kovaa vauhtia ja ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ei enää saisi taas puhuakaan. Itse taasen toivon, että siitä puhutaan ja juuri tänään laitoin yhden kolumnin aiheesta Aamupostiinkin. Ja toivottavasti myös tietoakin jaetaan näistä asioista reilusti ja rehellisesti. Ei siis tehdä jälleen näistäkään kysymyksistä 70-luvun tapaan mitään pienen piirin salatiedettä ja kähmintää vaan avointa keskustelua siitä kuinka maamme turvallisuus taataan tulevaisuudessakin. Se vaatii ennen muuta satsauksia omiin puolustusvoimiimme ja niitä tarvittaisiin reilusti jo ensi vuonna. 

Huomenna jatketaan ja illalla sitten jahtikauden avaukseenkin. Hirvestyskausi siis tänä viikonloppuna käyntiin. 

Kommentit