Koulukiusaamisen estämiseksi tehtävä kaikki mahdollinen – Opetusministeri Krista Kiuru, lakialoitteeni koulukiusaamisen kriminalisoimiseksi on vapaasti käytettävissäsi.

Blogi, keskiviikkona 08.10.2014

Eilinen Ylen A2:n Koulukiusaamisilta oli koskettava. Ennen muuta kiusatuksi joutuneiden tarinat ja kertomukset mutta myös kiusaajien kertomukset, katumus ja anteeksikin pyytäminen.

Itse entisenä opettajana tunnen asian hyvin. Tein asian parissa paljon työtä opettajana. Esimerkiksi käytimme aina reilusti aikaa asian läpikäyntiin lasten kanssa yhdessä, myös vahempien kanssa jne. Pelisäännöt olivat näin selvät ja myös keinot puuttua siihen. Ja myös lapsilla ja nuorilla tieto asiasta ja sen vakavuudesta ja raukkamaisuudesta ja myös vahva yhteinen päätös kaikkien kesken, että jokainen puuttuu havaitsemaansa kiusaamiseen jne.

Kansanedustajana olen seurannut huolestuneena koulujemme tapahtumia. Rehtori Jari Anderssonin työ nosti esille lainsäädäntömme vajavaisuuden ja heikkouden puuttua kiusaamiseen mm. koulumatkoilla ja muutenkin. Koulurauhapaketti syntyikin tätä kautta ja on opettajien mukaan jo auttanut ja tuonut lisää työkaluja kouluille. Lopulta asia lähtee kuitenkin aina resursseista. Pitää taata työrauha niin oppilaille oppia kuin opettajille opettaakin. Se vaatii riittävän pieniä opetusryhmiä ja riittävää resurssointia niin opetukseen kuin opetuksen tukitoimiinkin. Koulussa pitää olla myös ilmapiiri missä kiusaamista ei kukaan hyväksy, väheksy tai katso läpi sormien. Tässä on aivan varmasti jokaisessa koulussa joka päivä parannettavaa vaikka hyviäkin esimerkkejä jo paljon onkin.

Itse tein eduskunnassa lakialoitteen koulukiusaamisen kriminalisoimiseksi. Omat kokemukseni tukevat sitä tietoa, että moni nuori ei olisi kiusannut jos se olisi ollut selkeästi ymmärrettävissä rikokseksi. Nyt usein koulukiusaaminen menee kiusoittelun tai leikin piikkiin lapsilla ja nuorilla. Opettajatkin helpolla kuittaavat sen vain huonona käytöksenä. Olen tästä hyvin huolissani ja yksi iso asia on nyt nostaa tätä asiaa yhä laajemmin keskusteluihinkin.

Vuonna 2012 eduskunnan käsiteltäväksi jätettämässäni aloitteessa koulukiusaaminen kirjattaisiin yksiselitteisesti lakiin. Koulukiusaamiselle on olemassa jo nyt selkeät määritelmät. Koulukiusaaminen on suunniteltua ja harkittua toimintaa, jonka tarkoituksena on loukata toista joko henkisesti tai fyysisesti. Kiusaaminen voi olla suoraa tai epäsuoraa eikä se rajoitu myöskään oppilaiden väliseen väkivaltaan, vaan myös opettajat saattavat olla osallisina koulukiusaamisessa. Kiusaaminen voi pitää sisällään fyysisen väkivallan lisäksi myös esimerkiksi netissä tapahtumaa kiusaamista tai ikävien asioiden ja valheiden levittelyä.

Pidän tärkeänä, että nyt tehdään kaikki mahdollinen koulukiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi. KiVa-kouluhanke on tuonut hyviä tuloksia, mutta siitäkin huolimatta aivan viime kuukausinakin on kouluista kantautunut ikäviä ja surullisiakin uutisia.  On järkyttävää, että tilanteet ovat voineet päästä niin pahoiksi, että kiusattu on lopulta ottanut oikeudekseen puuttua asiaan väkivallalla. Tai, että oma elämä on päätetty omankäden kautta kiusaamisen takia. Nämä ovat sellaisia asioita, että niiden edessä on tehtävä kaikki.

Koulukiusaamisen kirjaaminen rikoslakiin omana rikosnimikkeen selkeyttäisi tilannetta ja antaisi opettajille ja muillekin lisää keinoja puuttua vakavaan kasvavaan ongelmaan. Opetusministeri Krista Kiuru – lakialoitteeni on valmis ja eduskunnassa lakivaliokunnan pöydällä jumittuneena. Jos haluatte, niin se on vapaasti teidän käytettävissämme. Toivon niin.

Kello 19.22 ja Ratsutallin kautta kotiin.

Tänään päivän ylivoimaisesti mielenkiintoisin parituntinen oli Maa- ja Metsätalousministeriössä. Ministeri Petteri Orpon kanssa olemme pohtineet kalastusasioita viime aikoina todella paljon ja nyt saimme vieraaksemme Mikko Peltsi Peltolan ja Mika Sohlbergin. Miehet tietävät vapaa-ajankalastuksesta lähes kaiken ja olikin erittäin mielenkiintoista käydä heidän kanssaan keskustelua niin lohista kuin kalateistäkin, mutta myös kalastuslain uudistuksesta ja koskiensuojelulaistakin. Itse olen näissä kysymyksissä aina lähestynyt asiaa kalat edellä. Eli en siis ole ajatellut yksisilmäisesti vapaa-ajankalastajia tai ammattikalastajia vaan sitä, että miten kalakantamme voivat ja mitä niiden eteen voidaan tehdä. Itseasiassa onhan tilanne niin että jos emme huolehdi ainutlaatuisistakin kalakannoistamme hyvin ja vastuullisesti niin pian ei ole enää mitään mitä kalastaakaan. Näin hieman kärjistäen ja yksinkertaistaen. Mutta palaan aiheeseen lähiaikoina hieman laajemminkin, mutta tulokulmani siis tämä ja hyvin samanlainen myös kalamiehenäkin tunnetulla maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpollakin.

Päivään mahtui myös budjettikuulemisia niin ympäristövaliokunnassa kuin puolustusvaliokunnassakin ja myös mielenkiintoinen tapaaminen muovipusseja valmistavan Amerplastin johdon kanssa. Legendaarinen MiniGrip heidän tuotteensa, mutta myös kauppojen muovikassit ja leipäpussitkin ja paljon muuta. Tiesin, että puuvillakasvi häviää monessa ympäristönkin näkökulmasta kierrätysmuovista tehdyille muovikasseille, mutta oli paljon uuttakin tietoa. Kannattaa muuten tutustua.

Päivän täysistunnossa käsittelyssä oli lisätalousarvio mikä tuo mm. lisää rahaa peruskoulun luokkakokojen pienentämiseen ja muutamiin liikennehankkeisiinkin. Mielenkiintoinen viesti keskustelussa oli se, että SDP:lle ei ole riittämässä edes lapsilisien leikkaaminen. Heidän varapuheenjohtajansa kertoi, että SDP haluaa laittaa myös lapsilisät verolle. Aika kovaa linjaa. Me yritimme nimittäin vielä viime viikolla saada heitä taipumaan lapsilisäleikkauksen puolittamiseen. Eli oltaisiin kohtuullistettu leikkausta siitä noin 8 eurosta kuukaudessa 4 euroon. Se ei kuitenkaan SDP:lle käynyt vaan nyt monimutkaisen ja kalliin verovähennysmallin kautta he haluavat antaa hieman kompensaatiota vain osalle lapsiperheistä. Ulkopuolelle esimerkiksi heidän haluama malli jättää kaikista pienillä toimeen tulevat lapsiperheet. Ja tätä ratkaisua on äärimmäisen vaikea ymmärtää.

Tällä viikolla olen jättänyt eduskunnalle parikin liikuntapuolen esitystä. Palaan niihin huomenna täällä blogissani.

Kommentit