Pizzaa ja politiikkaa – Nuortenilta keräsi hienon osanoton.

Blogi, tiistaina 07.10.2014

Riihimäen nuorimman valtuutetun Derya Özgünin kanssa syntyi kesällä ajatus yhteiskunnallisiin asioihin paneutuvasta illasta. Näin syntyi Deryan ja minun Pizzaa ja Politiikkaa Nuortenilta. Ensimmäinen kattaus järjestettiin Riihimäellä ja mukaan joukkoomme liittyikin yli 20 nuorta ja saimme vieraiksemme puhumaan myös Kokoomusnuorten puheenjohtajan Susanna Kosken ja Hämeen Kokoomusnuorten puheenjohtajan Anni Puntilan.

PizzaStopissa järjestetty ilta yllätti minut. Nuoria tuli paikalla reilusti tuplaten se mitä uskalsin odottaa ja todellakin uusia ja innokkaita nuoria. Vain yksi oli kokoomusnuorten aiempi jäsen ja hänkin liittynyt puolueeseen vasta kesällä. Muut sitten aivan viime aikoina yhteiskunnallisista asioista innostuneita ja kiinnostuneita ja muuta myös sellainen nuori joka samana aamuna oli kuunnellut minua Riihimäen Lukion Abien kyselytunnilla.

Keskustelu oli alustusten jälkeen vilkasta. Susanna Koski kertoi Kokoomusnuorten valtakunnallisesta toiminnasta ja Anni Puntila Hämeen toiminnasta. Derya kertoi päätöksenteosta Riihimäellä ja mm. siitä millaista on olla kaupungin nuorin valtuutettu. Ja minä sitten hieman eduskuntavaalikampanjan tekemisestä ja myös valtakunnankin politiikasta.

Ilta päättyi nuorten omaan ideaa puhaltaa uutta tuulta Riihimäen Kokoomusnuorten purjeisiin. Heiltä myös tuli vahva viesti siitä, että eduskuntaankin olisi päästävä vierailulle. Ja Susanna lupasi samalla järjestää vierailun myös Kansakoulunkujalle eli Kokoomuksen puoluetoimistolle ja Kokoomusnuorten toimistolle. Ja kun nuoret tällaista toivovat niin minä sanon vahvan kyllä. Nyt etsimme jo eduskuntavierailulle iltaa ja olen varma, että saamme silloin myös seuraamme liittymään Ben Zyskowiczin ja toivottavasti myös vaikkapa pääministerimme Alexander Stubbinkin. Päivää tai iltaa siis etsitään juurikin niin ja myös niin, että kyselytuntiakin pääsisivät nuoret seuraamaan.

Tuollaisen illan jälkeen sitä taas jaksaa. Minulle tuli aivan superhyvä mieli tällaisista nuorista. Fiksuja, innostuneita, aktiviisia. Pipoa ilmaan siis!

Nyt meikäpoika vetää takin päälle ja suuntaan sinne eduskuntaan. Seurailkaapa kotisivujeni blogia ja kalenteria ja myös facebookiani. Pian kerromme lisää ja näihin juttuihin ovat tervetulleita ihan kaikki Riihimäeltä ja totta kai myös Hausjärveltä, Lopelta, Janakkalasta ja muistakin naapurikunnista. Ovet on avoinna!

….

Kello 18.32 ja kotona nyt. Tänään päivä ympäristöasioiden parissa. Käymme paraikaa keskusteluja kansallispuistojen metsästysasioista. Itse olen nyt esittänyt, että ottaisimme uudenlaisen lähestymiskulman asiaan. On typerää luoda raskasta lupakäytäntöä vaan mieluumminkin tehdä malli jossa vaikkapa viiden vuoden päästä katsotaan kuinka metsästys eli hirvien ja peurojen kannansääntelyn kanssa on kansallispuistoissa onnistuttu. Valiokunnassa tänään jatkoimme ensi vuoden talousarvion kuulemisia ja esillä mm. siirtoviemärit ja haja-asutusalueen jätevesiasiat. On mukava huomata, että nyt myös keskusta ja muutkin puolueet ovat tulleet meidän linjalle tässä asiassa. On siis kohtuullistamisen aika ja se onnistuu minusta vain jätevesiasetuksen jatkoajalla ja sen jälkeen uudella lakitasoisella valmistelulla. Siirtoviemäreihin ei nimittäin esimerkiksi ole lainkaan varattuna enää rahaa ja nyt on hyvä ottaa 5-10 vuoden jatkoaika ja katsoa rauhassa asia kuntoon.

Päivällä myös palaveri Iitin Kymyringin johdon kanssa. Hanke on nyt etenemässä ja tavoitteena niin, että 2016 rata olisi valmis ja sinne on jo tehty kaksi MM-tason kilpailuvaraustakin. Tämä on jättijuttu suomalaiselle motorsportille ja olisihan se upeaa saada maahamme rata ja rata-alue missä voisi käytännössä järjestää kaikki mahdolliset moottoriurheilukilpailut eri lajeissa aina F1:stä kartingiin ja enduroon asti. Ja isona juttuna myös alueen hyötykäyttö raskaiden ajoneuvojen ajokoulutuksessa ja monessa muussa. Huikea hanke ja nyt tavoitteemme, että saamme sen palautettua valtion tukemien hankkeiden listalle. Sieltä se nimittäin yllättäen viime vuonna pois pyyhki silloinen urheiluministeri vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki. Nyt se nostetaan sinne takaisin. 

Istunnossa tänään käsittelyssä pääministeri Alexander Stubbin ilmoitus energiapolitiikasta. Keskustelun iso uutinen oli Stubbin uusi linjaus jonka mukaan hallitus keventää turpeen veroa ja lisää tukea metsähakkeelle. Syynä tähän se, että kivihiilen käyttö on lisääntynyt kivihiilen maailmanmarkkinahinnan halvennuttua ja se on vienyt energiapolitiikkaamme väärään suuntaan. Myös aiemmin tehty turpeen veron kiristys vei tilannetta väärään suuntaan ja myös metsähakkeen syöttötariffin leikkaus.

Pääministeri uudisti energiapolitiikkaamme toteamalla istunnossa, että ”kotimaisen turpeen ja metsähakkeen käyttö kivihiilen sijasta on ilmastoystävällisempää ja se parantaa kauppatasetta jättäen rahat kotimaahan.” Tätä varten hallitus linjasikin Stubbin ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren johdolla, että ”turpeen ja metsähakkeen osalta tehdään ratkaisuja, jotka varmistavat niiden kilpailukyvyn suhteessa kivihiileen.”

Kova juttu ja hieno osoitus siitä, että eletään ajassa. Tällä on iso merkitys monessakin mielessä maallemme ja myös ympäristölle. Työpaikkojakin syntyy lisää ja sekin tässä taloustilanteessa enemmän kuin tervetullutta.

Mutta nyt kotona ja huomenna sitten aamusta jatketaan. Päivällä myös mielenkiintoinen tapaaminen lohiasioista yhdessä Jasper Pääkkösen, Mika Sohlbergin ja maatalousministeri Petteri Orpon kanssa. Tänään jo nostin esille mm. sen, että kalateiden rakentamista valjastettuihin jokiin tulee lisätä ja myös minusta olisi järkevää vapauttaa sellaiset joet voimalaitoksista joilla ei oikeasti ole energiammekaan näkökulmasta suurempaa merkitystä. Panostetaan sitten niihin suurempiin jäljelle jääviin voimalaitoksiin vain ja varustetaan nekin kalateillä. Tässäkin olisi suunnanmuutoksen aika nyt.

 

 

 

 

 

 

Kommentit