Keskustan jätevesiasetus on aika vetää viemäriin

Blogi, maanantaina 06.10.2014

Alastarolainen keskustan Timo Kaunisto kirjoitti Hämeen Sanomissa keskustalaisesta jätevesiasetusta. Hän antoi kirjoituksessaan täysin valheellisen kuvan jätevesiasetuksen historiasta ja muutoshaluista. Aluksi on syytä kuitenkin muistuttaa, että alunperin haja-asutusalueen jätevesiasetuksen sääti nimenomaan keskustan pääministeri Anneli Jäätteenmäen hallitus. Se olikin yksi ainoita Jäätteenmäen hallituksen päätöksiä, mitä se hallitus ehti ennen kaatumistaan tehdä ja lähtökohtaisestikin siis maalaisjärjen vastainen.

Jätevesiasetuksen kohtuuttomuudet nousivat esiin syksyllä 2008. Itse totesin tämän keskustelun aikana, että ”Epätietoisuus on saanut myös liikkeelle tekijöitä, joiden tavoitteet ovat kyseenalaiset. Ihmiset ostavat kalliita ja huonolaatuisia järjestelmiä, vaikka todellinen tarve olisi pienempi.” Itse jätin ensimmäisen esitykseni asiasta eduskunnalle kirjallisena kysymyksenä 19.2.2009. Nämä kaikki löytyvät eduskunnan sivuilta ja myös omilta kotisivuiltani www.timoheinonen.fi.

Keskustalainen ympäristöministeri Paula Lehtomäki ei asiaan tarttunut eikä häntä tuurannut keskustalainen Kimmo Tiilikainenkaan. Kuohunta haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen ympärillä siis jatkui. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki piti kiinni lujasti jätevesiasetuksestaan ja tämän takia arvostelu ja kritiikki asetusta kohtaa koko ajan koveni. Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta otti jätevesiasetuksen käsittelyynsä.

Itse toivoin keskustelun aikana, että ”Lehtomäki puuttuisi jätevesisekoiluun ja viheltäisi pelin poikki”. Totesin, että ”minusta nyt tarvittaisiin rohkeutta sanoa, että tämä riittää. Asetus pitäisi nyt ottaa uudelleen tarkasteluun ja korjata sen pahan valuviat ja viedä asiat laintasolle. Ei ole mitään syytä vaatia tällaisia laitteita esimerkiksi alueille missä ei ole lähellä vesistöjä.” Ja totesin silloin ympäristövaliokunnan jäsenenä antavani täyden tuen Lehtomäelle jos hän uskaltaisi tehdä ratkaisuja. 

Totesin myös, että ”jätevesiasetus ei nyt toimi ja maaseudulla ihmisten rahat menevät suoraan sanoen itse sinne viemäriin. Lähivesien suojelusta kaikki on varmasti yhtä mieltä, mutta tämä jätevesiasetus ei nyt palvele edes sitä. Toimii monesti toimimattomien laitteiden kautta juuri päinvastaisest”.

Lopulta keskustan vastahankaisuus aiheutti sen, että Kristillisdemokraatit tekivät asiasta syksyllä 2010 välikysymyksen. Sen välikysymyksen keskustelut löytyvät eduskunnan pöytäkirjoista. Esimerkiksi kokoomuksen Arto Satosen puheenvuoro kannattaa lukea ja myös keskustan ympäristöministeri Paula Lehtomäen jätevesiasetusta tiukasti puolustavat puheenvuorot. Ne kaikki löytyvät eduskunnan kotisivuilta. Keskustelu oli kiivasta ja hyvä niin. Nimittäin lopulta tämän välikysymyskeskustelun jälkeen keskusta taipui asiassa ja ympäristövaliokunnan johdolla asiaa korjattiin. Mutta edelleen jätevesiasetus on monimutkainen ja vaatii kohtuuttoman paljon neuvontaa ja tulkintaakin. 

Siksi itse olen jättänyt hallitukselle esityksen viime keväänä 23.4.2014 otsikolla ”Jätevesiasetuksen siirtymäajan pidentäminen sekä vaatimustason selkeyttäminen”. Siinä esitän siirtymäajan pidentämistä ja myös sitä, että jätevesien puhdistamisen vähimmäisvaatimukset kirjataan lakiin esimerkkeinä prosenttien sijaan. Esimerkiksi niin että saostuskaivot ja maaperäkäsittely on riittävä jne. Itse uskon, että uusi ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) tässä asiassa nyt toimiikin.

Sillä keskustalainen jätevesiasetus on kyllä kuin entisen sotamiehen asento; siitä ei tule korjaamalla hyvää vaan on syytä tehdä kokonaan uusi. Tätä ovat esittäneet myös mm. perussuomalaisetkin. Reilu siirtymäajan jatko ja sitten ajan kanssa huolella ja kunnolla ja selkosuomella kirjoittu laki niin homma toimisi. Ratkaisevaa on se missä kiinteistö sijaitsee ja kuinka paljon sieltä tulee jätevettä.

Ja siitä olen tyytyväinen, että lopulta nyt syyskuussa 2014 keskustastakin myönnettiin Kimmo Tiilikaisen johdolla, että jätevesiasetus oli aikanaan virhe. Siihen myöntämiseen meni kymmenen vuotta ja siinä välissä myös Tiilikainen itse istui tiukasti jätevesiasetuksen päällä estäen sen korjaamisen. Mutta onneksi myönsivät edes nyt.

Nyt Riihimäen Lukiolle. Tänään aloitamme kollegoitteni Tarja Filatovin ja Aino-Kaisa Pekosen kanssa uuden lukioiden Abi-kiertueen. Se Abien kyselytunti alkaa siis minun osalta lukiolta – kerran rilulainen, aina rilulainen.

Kello 20.28. Riihimäen Lukiolla hieno aamu tänään. Tarjan ja Aino-Kaisan kanssa on mukava tehdä työtä eduskunnassa, mutta myös näillä erilaisilla kiertueillamme. Nyt on tulossa jälleen perinteinen Politiikan Värisuoramme Hämeenlinnaan, Riihimäelle ja Forssaan ja samaan aikaan myös kierrämme Abikiertuetta lukioissa. Tänään aloitimme Riihimäen Lukiolta ja erinomaisen hyvää keskustelua monesta ajankohtaisesta aiheesta. Täällä myös muutama kuvakin lukiolta ja siellä myös hieman kuvateksteissä keskustelun aiheistakin.

Päivän piti sitten jatkua Lopen kunnanhallituksen pitkällä budjettikokoukselle. Kokoukseen pääsinkin, mutta joku vatsatauti sen sitten keskeytti osaltani. No onneksi vasta ensimmäinen läpikäynti ja minähän kunnanhallituksessa vain valvomassa valtuuston etua eli valtuustonpuheenjohtajana. Muutama asia vaatinee vielä korjausta minusta, mutta täytyy kyllä hattua nostaa taas meidän talousjohtaja Pekka Leppäselle ja kunnanjohtaja Karoliina Viitaselle joukkoineen. Budjetti on tehty raamiin ja hieman jopa sitä paremmaksikin ja monia uusiakin juttuja mm. kuntouttavasta luokasta lähtien on samaan aikaan pystytty meillä käynnistämään. Taitolaji on tuokin. Mutta en vielä täällä noita muutamia muutoksia avaa kun tämänpäiväinen hallituksenkin käsittely oli vasta valmistelun jatkamista tukevaa. Palataan niihin aikanaan sitten.

Illalla sinnittelin sitten Riihimäelle yhteen tilaisuuteen, mutta edelleen mies hieman puolikuntoinen. Otetaan nyt ilta rauhallisesti vielä. Ja ollaan sitten huomenna taas iskussa.

 

 

 

Kommentit