Rinteen hallitus sumuttaa ihmisiä ”hallinnollisilla päätöksillä” – Pelkkä kirjaus lakiin ei tuo 4000 hoitajaa lisää eikä toteuta näin luvattua 0,7 -hoitajamitoitusta

Blogi, sunnuntaina 15.09.2019

Antti Rinteen (sd) vasemmistohallitus on keksinyt uuden tavan sumuttaa ihmisiä. Ylisuuret ja mahdottomat vaalilupaukset muuttuivat ensin hallitusohjelmassa kauniiksi sanahelinöiksi ja nyt sitten arjessa ne ollaan vesittämässä pelkiksi ”hallinnollisiksi päätöksiksi”. Idea on siis yksinkertainen ja hallitus uskoo sen menevän uutisissa ja medioissa ensin läpi ja tämän kautta myös kansaan: Hallitus siis kirjaa lakiin tänä syksynä, että  ”vanhustenhoidon sitova hoitajamitoitus on 0,7”. Tähän ei kuitenkaan ole enää rahaa ja näin hallitus puhuukin uudella politiikan puppugeneraattorillaan ”hallinnollisesta päätöksestä”. Idea on siis kirjata vain lakiin kauniita lauseet ja tavoitteet ilman, että niihin on osoittaa riittäviä resursseja eli tässä tapauksessa rahoitusta ja sitä kautta tarvittavaa 4000 lisähoitajaa ja lisälääkäreitä. Hallituksen tekemä 0,7 sitova hoitajamitoitus on siis oikeasti tyhjäkirjaus ilman resursseja ja täydellinen ihmisten sumutus.

Samalla Rinteen hallituksen logiikalla olisi helppo ratkaista kaikki maailman ongelmat. Tehdään siis ”hallinnollinen päätös”, että ”Suomessa on 8000 poliisia” välittämättä siitä mikä on totuus, arki ja onko siihen rahaa. Tehdään sitten ”hallinnollinen päätös”, että ”pienimmät eläkkeet ovat nyt 100 euroa suuremmat kuin ennen” välittämättä siitä, että tähänkään vaalilupaukseen ei ole enää rahaa eikä eläkkeet tosiasiallisesti tule nousemaan 100 eurolla kaikkien alle 1400 euroa eläkettä saavien kohdalla vaikka ”hallinnollinen päätös” näin kertookin. Myös Ilmavoimien hornetien korvaava HX-hanke on helppo hoitaa Rinteen hallituksen uudella ”halinnollisella päätöksellä”. Kirjataan lakiin, että ”Suomella on 64 uutta ja modernia monitoimihävittäjää”. Tämä hallinnollinen päätös kannattaa käännättää myös venäjän kielelle niin tietävät myös naapurissa, että meillä on nyt hallinnollisella päätöksellä iskukykyiset ja modernit ilmavoimat. Sotessakin näyttää Rinteen hallitus käyttävän ”hallinnollista päätöstä” lupailleessaan kovia ja tiukkoja hoitotakuita. Tosin pelkällä ”hallinnollisella päätöksellä” ei kukaan tässä maassa ole vielä parantunut.

Ja jos tämä politiikka olisi todellakin näin helppoa niin ehkä kannattaisi Antti Rinteen hallituksen kirjata myös lakiin ”hallinnollisena päätöksenä”, että ”ilmastonmuutos pysähtyy nyt”. Yhtä todennäköistä se olisi tällaisella päätöksellä kuin vanhustenhoidon ongelmien ratkaiseminen vain hallinnollisella päätöksellä kirjata lakiin 0,7 sitova hoitajamitoitus ilman rahoitusta ja lisähoitajia.

Tällä blogillani halusin hieman avata tätä Rinteen hallituksen silmänkääntötemppua. Keväällä Rinteellä oli vielä omien sanojensa mukaan ”rahaa”, mutta nyt syksyn tullen rahat on käytetty ja varattu muualle kuin hoitajamitoitukseen ja näin jäljelle jää ainoastaan Rinteen nyt enää lupaama ”hallinnollinen päätös”. Tällä tavalla ei vanhustenhoidon ongelmat ratkea.

Kokoomus lupasi jo talvella ja keväällä, että me haluamme jatkaa työtä vanhustenhoidon ongelmien ratkaisemiseksi lisäämällä hoitajia vanhustenhoitoon heti eikä joskus 2025-2030 välillä, lupasimme myös uudistaa hyvänhoidon kriteerit ja lisätä valvontaa. Näihin lisäsimme jo resursseja viime keväänä ja viime syksynäkin. Vanhustenhoidon ongelmien ratkaiseminen ei siis käy mahtikäskyllä eikä katteettomilla vaalilupauksilla tai ”hallinnollisilla päätöksillä”. Tämä vaatii määrätietoisia toimia monella eri saralla ja ennen muuta sitä, että vanhustenhoitoon saadaan lisää hoitajia ja alasta jälleen vetovoimainen myös nuorten keskuudessa. Hoitajia nimittäin on – senkään taakse ei kannata mennä. Tälläkin hetkellä maassamme on yli 70 000 hoitoalan koulutuksen saanutta muissa ammateissa ja tehtävissä. Kuulemma kauppojen kassoilla esimerkiksi yksi yleisimpiä koulutuksia on tänä päivänä lähihoitajan koulutus. Vanhustenhoito ja hoiva-ala tarvitsee siis kunnianpalautuksen eikä se tapahdu katteettomilla lupauksilla.

Sateinen pyhäaamu. Tänään piti mennä laituria tekemään. Nyt vettä kuitenkin niin laiturin alla kuin päälläkin. Katsotaan jos iltapäiväksi helpottaisi.

….

Pekka-enon vanha suuri Poclainin Bahco tänään ensi kertaa minun aikana käytössä. Pekkalan uusi laituri vaateriin.

Kello 21.46 ja pyhäpäivä paketissa. Huomenna monta kokousta ja niiden materiaalit tänään jo työllistivät ja muutenkin ensi viikon asiat tänään jo kotitoimiston työpöydällä. Mutta ehdin tänään onneksi myös laituria hieman sateessa rakentamaan ja ihanan pienen Ellan 2-vuotissynttäreilläkin piipahtamaan. Huomista kohden.

Kommentit