Rinteen hallitus leikkaa kansallispuistoilta ja luontokohteilta – Kokoomusedustajat huolissaan suunnanmuutoksesta

Uutiset, sunnuntaina 18.08.2019

Kokoomuksen kansanedustajat Pauli Kiuru ja Timo Heinonen ovat huolissaan Antti Rinteen (sd) rajuista leikkauksista Metsähallituksen Luontopalveluiden rahoitukseen. Edellisen hallituksen aikana rahoitusta lisättiin merkittävästi ja eduskuntakäsittelyssäkin määrärahoja mm. Kansallispuistoille korotettiin.

-Saimme käännettyä luontokohteiden korjausvelan laskuun. Paikkoja on viimeiset neljä vuotta laitettu kuntoon, mutta myös parannettu ja kehitetty koko ajan kasvavat kävijämäärät huomioonottaen, toteaa kansanedustaja Timo Heinonen, joka vastasi tästä kokonaisuudesta viime hallituskaudella eduskunnassa Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaoston puheenjohtajana.

Määrätietoinen työ on nyt jäämässä kesken. Rinteen hallitus leikkaa yhteensä lähes -2,8 miljoonaa kansallispuistojen peruskorjaus- ja kehittämisrahoista. Leikkauksia tulee mm. autiotupien peruskorjaustyöhön -200 000 euroa, esteettömien luontokohteiden lisäämiseen merkittyä rahoitusta leikataan -300 000 euroa ja taukopaikkojen ja opasteiden rahoitusta -360 000 euroa.

-Näitä määrärahoja lisäsimme vuosittain, koska kansallispuistojen kävijämäärät ovat olleet kovassa kasvussa. Vanhat rakenteet ovat tarvinneet peruskorjauksia ja myös uutta on pitänyt rakentaa. Esimerkiksi autiotuvat tarvitsisivat vielä useamman vuoden lisärahaa, jotta ne saataisiin kuntoon ja kestämään käyttäjiä, mutta myös säätä, toteaa asunto- ja ympäristöjaoston lisäksi pitkään myös työtä ympäristövaliokunnassa tehnyt Pauli Kiuru.

Kokoomuksen kansanedustajat toivovatkin, että hallitus arvioi tilannetta vielä uudelleen. Nyt työt ovat jäämässä monessa kansallispuistossa kesken ja myös monet historialliset kohteet kuten Aulanko ja uudet saarikohteet kuten Örö ja Vallisaari kaipaisivat lisärahoitusta.

-Olen tyytyväinen, että pystyimme lisäämään vielä joulukuussa tälle vuodelle rahaa moneen kansallispuistoon. Esimerkiksi Liesjärvelle ja Torronsuolla on saatu paljon tällä rahalla aikaan, toteaa Heinonen.

-Jokainen käynti kansallispuistossa toi sadan euron hyvinvointihyödyn kävijöilleen. Myös vaikutukset paikallistalouteen ovat merkittävät. Keskimäärin kansallispuistoissa kävijöiden rahankäyttö tuo lähialueelle yli 10 euroa jokaista puiston retkeilypalveluihin ja luontokeskuksiin sijoitettua euroa kohti, muistuttaa Pauli Kiuru.

Kansallispuistojen kävijämäärät ovat kasvaneet merkittävästi viime vuosina. Vuonna 2018 yksin kansallispuistoissa kävi lähes 3,2 miljoonaa ihmistä. Nykyisin Suomessa on 40 kansallispuistoa. Kaiken kaikkiaan Metsähallituksen Luontopalvelujen kohteissa kävi viime vuonna lähes seitsemän miljoonaa ihmistä.

Lisäys 19.57: Ministeriö on kertonut, että rahaa olisi lisätty kuitenkin vuodelle 2020 toiselle momentille.

….

Oikaisu 19.8.2019: Tässä tiedotteessaamme oli virhe. Kansallispuistojen perusmäärärahoihin on tulossa lisäys. Ylläolevassa kertomamme leikkaus kohdistui siis vain luontokohteiden korvamerkittyihin rahoihin, jotka siis kohdennettu nyt mm. Esteettömien luontokohteiden tekemiseen ja autiotuville. Nämä on leikattu, mutta perusrahoitus kasvaa. Pahoittelut virheellisestä tiedosta. TH

 

Kommentit