Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan kokouspäivä – Sotiemme veteraanien keski-ikä jo 94 vuotta ja viimeinen iltahuuto kutsuu monia

Blogi, keskiviikkona 13.02.2019

Eilen illalla sain olla mukana isossa puolustuspolitiikan seminaarissa puhumassa yhdessä Matti Vanhasen ja Eero Heinäluoman kanssa. Tuotakaan seminaaria ei olisi tarvinnut järjestää jos meillä ei aikanaan olisi ollut miehiä ja naisia jotka laittoivat oman elämänsä ja nuoruutensa sivuun ja lähtivät puolustamaan Isämaata. Kiitollisia saamme olla tänäänkin heistä jokaiselle.

Tänään edustamassa kokoomusta Kuntaliiton kuntatalouden vaalipaneelissa.

Tänään sainkin avata aamuni yhdessä tärkeimmässä luottamustehtävässäni eli Rintamaveteraabiasiain neuvottelukunnan kokouksessa Sosiaali- ja terveysministeriössä. Tuore tieto kertoo, että 18.1.2019 veteraaneja oli keskuudessamme enää 10 326. Heistä sotainvalideja 1104 ja kaikkien heidän keski-ikä 94 vuotta. Viimeinen iltahuuto heistä kutsuu vuosittain jo aina viidennestä. Vuoden 2021 lopussa veteraanien lukumääräksi arvioidaan noin 4260 ja invalidien määräksi 624.

Onneksi meillä tänään veteraaniemme ja lottiemme yhteiskunnallinen arvostus on korkealla tasolla ja meidän veteraanihuolto on kansainvälisestikin korkeatasoista. Tärkeä oli myös nyt tekemämme päätös siitä, että tämän vuoden aikana jokainen sotiemme veteraani tulee saamaan jatkossa samat palvelut ja hoivan mihin aiemmin ovat olleet oikeutettuja vain sotainvalidit. Veteraanien kotona asumista tukevat palvelut muuttuvat lakisääteisiksi 1.1.2019. Sotainvalidien laitoshoidon rajan saimme laskettua nyt myös 1.1.2019 lähtien 10 prosenttiin. Myös sotainvalidien puolisoiden kuntoutukseen olemme lisänneet resursseja.

Valmiina keskustelemaan kuntataloudesta eduskuntapuolueiden Kuntaliiton tentissä.

Esko Aho puhui myös seminaarissa.

Ja aamu alkoi veteraanien asioiden parissa Sosiaali- ja terveysministeriössä.

Asetimme myös tavoitteen, että luopuisimme kokonaan näistä ns. invaliditeettirajoista ja prosenteista ja

Kuntatalouden suuri vaalikeskustelu

Päivällä jatkui myös minun valtakunnallisten isompien vaalipaneelien sarja. Tänään aiheena kuntatalous ja verotus. Kuntaliiton paneelissa mielenkiintoista keskustelua ja itse toin esille huolen ennen muuta siitä, että pienten kaupunkien ja kuntien hartiat eivät tule kestämään ikääntyvän väestön kasvavan hoidon ja hoivan tarpeita. Soteen täytyy löytää tavalla tai toisella ratkaisu ja on surullista jos nyt jo kolmannen kerran perustuslaki estää parempien ja tasa-arvoisempien palveluiden varmistamisen tässä maassa. Pahaa pelkään, että nykyisen perustuslain tulkinnan ja asiantuntijoiden kanssa tähän maahan ei sote-uudistus saa tämä eikä seuraavakaan hallitus. Perustuslaissa on myös sellaisia puolia joita ei nyt näytetä arvostettavan ja arvotettavan juuri lainkaan. Jos perustuslain tulkintaa ei haluta päivittää niin sote-palveluiden epätasa-arvo tulee nykymallin betonoituessa vain pahenemaan. He joilla on rahaa menevät yksityiselle jonottamatta ja ne joilla siihen ei ole varaa joutuvat yhä paheneviin jonoihin.

Kuntataloutta tulee haastamaan myös kasvavat investointitarpeet ja myös kasvava korjausvelka niin rakennuksissa, teissä kuin maanalla viemäreissä ja muissakin verkostoissa. Ja iso huoli minulla on myös väestökato yhä isommassa osassa maata ja myös hyvin lähelläkin kaupunkeja. Kaupungistuminen on hurjaa eikä sitä voi mahtikäskyllä eikä pidäkään estää, mutta pitäisi löytää keinoja miten kaupunkiseudut ja kasvukäytävien varret myös saataisiin uudelleen vetovoimaisiksi.

Kannattaa esimerkiksi katsoa mitä tällä hetkellä tapahtuu jopa pääradan varren kuntien asuntojen hinnoille käy. Monet talot ovat sellaisissa neliöhinnoissa jo nyt, että ne eivät saa edes yhtiölainoja isoihin remontteihin. Talo voi olla tätä kautta tuhon tiellä. Jos asunnon neliöhinta painuu alle 1500€/ neliö niin tämä ongelma alkaa ja tosiasia se on kun neliöhinta on 1000€/m2. Silloin remonttirahaa ei enää saa.

Kuntataloudesta ja sen kestävyydestä soisin enemmänkin keskustelua näin vaalien alla ja muutenkin. Huomenna taas isompaa vaalipaneelia ulko- ja turvallisuuspolitiikan parissa ja paikkana Tamminiemi. En lupaa olla sielläkään rähmällään itään päin.

Muutaman kuvan sain vielä eilisestä MTV3:n Talven SuomiAreenasta. Siellä väittelyssä parinani itse maestro Mauri Pekkarinen.

Kommentit