Rinne antoi ymmärtää SDP:nkin tukevan tulevia harjoituksia Yhdysvaltain kanssa – Hieman kuin itseään tukisi

Blogi, torstaina 25.02.2016

Eilen kotikutoinen kohu Puolustusvoimien tulevista harjoituksista näytti onneksi saavan yhden pisteen kun SDP:n Antti Rinne kertoi sosialidemokraattien tukevan harjoituksia eikä enää vaativan niiden uudelleen käsittelyä eduskunnassa. Rinne astui julkisuuteen puoluejohtajien Tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa käymän keskustelun jälkeen. Tilaisuudessa presidentti oli käynyt läpi tulevien harjoitusten luonteen ja vaikutukset ja kertonut myös uudistavansa harjoitusten käsittelyä TP-Utvassa eli presidentin ja maamme hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kesken. Nykyinen toimintamalli on siis vuodelta 2008 kun presidenttinä toimi Tarja Halonen.

A-Studiossa eilen Eero Heinäluoman ja toimittaja Susanne Päivärinnan kanssa

A-Studiossa eilen Eero Heinäluoman ja toimittaja Susanne Päivärinnan kanssa. Kuvakaappaus tv-lähetyksestä Yleltä.

Aiemmin täällä jo kirjoitin siitä miten harjoitustoiminta on kehittynyt 1990-luvun alusta tähän päivään. Harjoittelussa ei ole ollut käytännössä mitään eroa siihen onko demarit olleet hallituksessa tai ei eikä myöskään vasemmistoliitoon ollessa hallituksessa. Niin kuin eilen A-Studiossakin totesin niin ensimmäisen kerran nyt jälleen Suomeen tulevat Yhdysvaltain F-15-ilmaherruushävittäjät olivat Suomessa jo Tarja Halosen ollessa ulkoministerinä ja Martti Ahtisaaren ollessa presidenttinä. Ja iso päätös tehtiin viime vaalikaudella Erkki Tuomiojan ollessa ulkoministerinä ja SDP:n TP-Utvan päätöspöydässä. Silloin päätettiin, että Suomi haluaa syventää yhteistyötä Naton kanssa ja omasta halusta Suomi hyväksyttiin Naton EOP:iin eli kumppanuuden korkeimpaan kategoriaan. Tämän myötä harjoitusohjelmaa on syvennetty ja haettu juuri tällaisia harjoituksia kuin nyt maahamme on tulossa. Voi siis hyvin sanoa, että Antti Rinteen tuki nykytoiminnalle on tuki heidän linjalle viime hallituksessa. Ja muistutetaan vielä, että tuo Nato-kumppanuuden korkeimman kategorian päätös tehtiin viime hallituksessa sen jälkeen kun Ukrainan kriisi oli jo alkanut. Venäjän toimet eivät siis ainakaan hillinneet silloin hallituksen tekemiä linjauksia vaikka eilen vielä A-Studiossa Eero Heinäluoma antoi näin ymmärtää. Ehkä puheissa ja julkilausumissa näin annettiin ymmärtää, mutta samaan aikaan päätöksiä tehtiin entistä syvemmästä Nato-kumppanuudesta.

Hyvä siis, että Tasavallan Presidentti hieman käytti arvovaltaansa tässäkin. Ulkopolitiikan käyttäminen sisäpolitiikkaan näytti jo nimittäin haittaavan maamme asemaa luotettavana kumppanina. Millaisen viestin se olisi maailmalle antanut, jos nyt olisi peruttu Venäjän painostuksesta tai toimien takia pitkän linjan yhteistyö Naton ja länsimaiden kanssa. Sitä varmasti Venäjä toimillaan tavoittelee ja saikin osan SDP:n ja Vasemmistoliiton kansanedustajista tätä vaatimaan. Onneksi siis Antti Rinne vihelsi pelin poikki eilen ja kertoi tuesta harjoituksille.

Ja ainoa viesti mikä näistäkin harjoituksista ulkomaille lähtee on se, että Suomi pitää huolen omasta uskottavasta maanpuolustuksesta kaikissa tilanteissa ja valitsemme kumppanimme itse.

Ja tärkeintä pienelle maalle on myös se, että olisimme tällaisissa asioissa samaa mieltä olemme sitten hallituksessa tai oppositiossa. Ulkopolitiikassa olemme juuri niin vanhoja kuin heikoin lenkkimme on.

Kiitokset vielä kymmenistä viesteistä liittyen eiliseen osallistumiseeni Ylen A-Studioon. Eero Heinäluoman kanssa siellä tiivis keskustelu Susanne Päivärinnan johdolla. Minulle itsellekin jäi keskustelusta hyvä tunnelma. Ei Heinäluomakaan vaatinut harjoitusten tai USA:n niihin osallistumisen perumista tai estämistä. Hyvä niin.

Nyt uuteen päivään. Tänään mennään jälleen kellon ympäri ja nyt aamulla jo pari tuntia tehty töitä työpöydän ääressä ja tästä vauhti kiihtyy.

Kello 21.53 ja juuri kotiin. Pitkä päivä takana ja aikalailla samojen aiheiden ympärillä. Keskustelu maamme ulkopolitiikasta jatkui edelleen, mutta nyt jo siinä kulmassa, että kaikki muut tukevat perinteistä linjaamme paitsi vasemmistoliitto. Näin laaja konsensus on hyväksi ja kyselytunnilla SDP:n Antti Rinne jo hieman tasoitteli muutamien demaripoliitikkojen aiheuttamia ryppyjä ja oli kovinkin myötäsukainen ja yhteistyö ja yhteisymmärrys tuntui olevan tämän päivän sana ja henki.

Minullakin oli kyselytunnille varattuna kysymys, mutta tällä kertaa ei puhemiehenä toiminut Mauri Pekkarinen antanut kokoomukselle lainkaan puheenvuoroa. Toki keskustalle antoi ja vielä niin että kysymys meni keskustan kansanedustalta keskustan ministerille. Tuli hieman sellainen ”pyytämättä ja yllättäen” tunnelma tästä kysymyksestä. Ja valitettavasti tällaiset lapaan syötöt ja maalit eivät nosta järjestelmämme arvostusta vaan syövät sitä. Kyselytunnin tarkoitus kuitenkin olla yllätyksellinen ja ajankohtainen keskustelu kansanedustajien ja ministereiden kesken. Eikä tilattojen ”muka kysymysten” ja ”muka vastausten” näytelmä. Näitä nyt ollut keskustalla aika paljon. Valitettavasti.

Keskustelu alkoholipolitiikasta käy myös kierroksilla. Kokoomus ja Perussuomalaiset kannattavat alkoholilainsäädännön höllentämistä. Meillä mm. valmiutta tuoda vahvat oluet, siiderit ja lonkerot ruokakauppaan ja myös vapauttaa olueiden ja näiden myynti kaupan normaaleja aukioloaikoja mukaileviksi. Ei ole mitään syytä siihen, että aamulla kahdeksalta kaupassa käyvä ei voisi ostaa saunaolutta vaan hän joutuu tulemaan kauppaan yhdeksän jälkeen uudestaan. Myös ravintoloiden sääntelyä olemme valmiita höllentämään yhden luvan malliin ja jatkoajoistakin voisi hyvin luopua. Perussuomalaisten kanssa meillä siis valmius nyt vapauttaa holhoavaa ja tavoitteidenkin kannalta toimimatonta alkoholilainsäädäntöä. Keskusta jostain syystä hannaa vastaan ja en sitten tiedä on takana edelleen puolueen aiemmin julkistamat halut jopa tiukentaa lainsäädäntöä mm. keskiolutta laimentamalla. Toivottavasti ei näin. Ratkaisuja pitäisi saada pian.

Myös yhteiskuntasopimusneuvotteluissa eletään ratkaisun hetkiä. Tavoite on kova ja sen eteen tehdään nyt töitä.

Isona tavoitteena mm. lisätä suomalaista työtä paikallisella sopimisella.

Työmarkkinajärjestöt käyvät nyt keskusteluja erityisesti keinoista maamme kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi ja paikallisen sopimisen edistämiseksi. Me kokoomuksessa olemme alusta asti antaneet täyden tuen yhteiskuntasopimukselle emmekä ole olleet innostuneita näistä puheissa pakkolain leiman saaneista lakiesityksistä. Nyt onneksi neuvottelut ovat edenneet ja tukemme on täysi kunnianhimoiselle ratkaisulle.

Ratkaisua ei nyt haluta vain ratkaisun takia vaan siksi, että saisimme maahan lisää työpaikkoja. Tästä hallituksella on isoin vastuu.  Tavoitettamme 110 000 uuden työllisestä ei ole mahdollista saavuttaa, jos työllistämisen kustannuksia ei pystytä yhdessä alentamaan. Ja vielä tätäkin tärkeämpää on saada sellaisia uudistuksia paikalliseen sopimiseen, että työpaikkojen erilaiset olosuhteet pystyttäisiin paremmin ottamaan huomioon. Kaikki kansainväliset suositukset ovat tässä yhdensuuntaiset.

Joustavammin toimivia työmarkkinoita Suomelle suosittavat niin OECD, IMF kuin EU:n komissio. Maailman talousfoorumin 140 maan vertailussa Suomi oli palkanmuodostuksen joustavuuden mittarilla tarkasteltuna sijalla 140 eli jäykin. Kun kaikki tietävät, mitä pitää tehdä, ei puutu enää kuin se, että tehdään.

Paikallisen tason joustoja työmarkkinoilla on lisättävä, ja tämä on merkittävin yksittäinen parannuskohde. Keskeinen tavoite on, että järjestäytymättömät työnantajat saavat jatkossa soveltaa samoja paikallisen sopimisen mahdollisuuksia kuin järjestäytyneet. Voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta tällä hetkellä se ei ole mahdollista niillä aloilla, joilla on yleissitovat työehtosopimukset. Eli kyse on erilaisten työpaikkojen saattamisesta keskenään samanlaisten oikeuksien piiriin. Järjestäytymättömillä yrityksillä velvollisuudet ovat jo samat kuin järjestäytyneillä. Haluamme siis laajentaa sopimista emmekä suinkaan estää sitä niin kuin osa julkisuudessa on antanut ymmärtää.

Maamme työllisyystavoitteista on pidettävä kiinni. Ilman niihin pääsemistä ei hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen nimittäin onnistu, koska rahoitukselta putoaa pohja pois. Ainoa kestävä ratkaisu on työllisyyden kääntäminen nousuun. Tätä me kokoomuksessa ajoimme ennen vaaleja, tätä ajoimme hallitusneuvotteluissa ja tätä ajamme myös nyt hallituksessa ja eduskunnassa. Suomen pelastaa vain suomalainen työ, ja sitä saadaan lisää paikallisen sopimisen kautta. Toivotaan, että sopimus yhteiskuntasopimuksesta syntyy.

Nyt kotona ja hetki vielä töitä. Huomenna valtiovarainvaliokunnassa jatkuu lisätalousarvion käsittely ja sitten täysistunto ja illalla kulttuurikummini Cheekin jäähallikiertueen päätöskeikalle Hartwall Areenalle. Hieno ilta luvassa työviikon jälkeen.

 

Kommentit