Riihimäestä Suomen Eräpääkaupunki? – Suomalaiset suhtautuvat metsästykseen erittäin myönteisesti

Blogi, maanantaina 03.09.2018

Riihimäen seudun kansanedustajien kanssa vierailimme tänään maakuntapäivän kunniaksi Riihimäen Erätalolla. Suomen Metsästäjäliitto isännöi tänään meidän tapaamista ja saimme enemmän kuin hyvän katsauksen riistanhoidon ja metsästyksen ajankohtaisiin asioihin.

Metsästyksellä on pitkät perinteet maassamme ja niitä tulee vaalia jatkossakin. Samoista aiheista puhuin myös lauantaina Länsi-Vanajan Metsänriistan juhlassakin. Tärkeää tämän kaiken näkökulmasta on se, että metsästyksellä on vahva hyväksyntä meidän suomalaisten keskuudessa.

Riistakeskus selvitytti viime keväänä Taloustutkimuksen toimesta suomalaisten suhtautumista metsästykseen ja tulokset olivat entistä myönteisempiä. Myönteisesti metsästykseen suhtautuvien määrä on noussut 66 prosenttiin kun vastaavasti kielteisesti suhtautuvien määrä on laskenut 10 prosenttiin. Tutkimuksen mukaan suomalaiset kokevat, ettei metsästys vaaranna riistaeläinkantoja ja tämä mielipide on aiempaa yleisempi.

Kävinme Erätalolla läpi myös Metsästysmuseomme mahdollista laajentumista myös kalastuksen käsittäväksi ”erämuseoksi” tai minun suussani mieluummin Metsästys- ja Kalastusmuseo Eräksi. Hanke on mielenkiintoinen, mutta se vaatii toteutuakseen ratkaisun kiinteistöinvestoinnista, mutta myös kalastuspuolelta vuotuisesta käyttötalousrahoituksesta. Mutta hanketta selvitellään ja se osaltaan olisi sellainen kokonaisuus mikä varmasti kiinnostaisi entistä paremmin maanlaajuisesti mutta myös kansainvälisesti eräihmisiä.

Seutukunnallamme on jo nyt ennen tätäkin merkittävät toimijat metsästys- ja eränkaunnin ympärillä. Suomen Metsästäjäliiton lisäksi Erämessut, Metsästysmuseo, Sako jne. Voidaan hyvin puhua Eräkaupungista ja tehdä tästä alueesta myös maamme Eräpääkaupunki.

Kiitos vielä Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkolle tapaamisesta ja Metsästäjäliitolle järjestelyistä ja kaikille paikalla olleille erittäin hyvistä alustuksista ja tiedoista. Tällaisia lisää ja tänään jo sovimmekin, että loppusyksystä pidämme seuraavan Riihimäen seudun kansanedustajien tapaamisen Riihimäen asemanseudulla ja nyt uuteen käyttöön siirtyvillä veturitalleilla. Heino uutinen oli myös se, että asematunnelin rahoitusosuus saatii nyt muuttumaan niin, että kaupunki kustantaa siitä 30% ja maksimissaan 300 000€. Nyt vastuunjako on oikein kun kyse kuitenkin pääradasta. Saamme hyvän kulkuyhteyden esteettömäksi muuttuvalle maamme risteysasemalle myös kevyenliikenteen osalta.

Päivä jatkui sitten Riihimäen seutujohtoryhmän kokouksella Matkakeskuksessa. Seudun yhteisiä asioita esillä ja keskusteluissa. Tämä pöytä tärkeä ennen muuta keskustelun ja tiedonvaihdon näkökulmasta.

Kunnanvaltuusto syyskaudelle

Illalla vielä aloitimme syyskauden kotikuntani kunnanvaltuuston kanssa. Ennen kokousta julkistettiin entisen kunnanjohtajamme Karoliina Frankin valokuvan. Emme siis enää öljyväritaulua maalauttaneet vaan valtuustoryhmien puheenjohtajien päätöksellä päädyimme loppilaisen valokuvaajan Vilja Tammisen ottamaan valokuvamuotokuvaan.

Valtuuston kokouksen aloitimme hiljaisella hetkellä. Kaksi kuntamme työntekijää menehtyivät loppukesästä ja tänään kunnioitimme heidän työtään ja elämäänsä valtuuston kokouksen aluksi.

Kokouksessa tänään vain lyhyt lista. Lopen kunnan osavuosikatsaus käsittelyssä ja muutamia valtuustoaloitteita. Meidän ryhmästä jätettiin myös valtuustoaloite missä haluamme selvityksen perusturvatoimeltamme miten Lopen kunnan vastuulla olevat vammaispalvelulainmukaiset kuljetukset hoidetaan vai tuleeko ne nyt enää lainkaan hoidetuksi. Samalla haluamme selvityksen myös Kela-taksien toimivuudesta tai toimimattomuudesta Lopella. Näistä tullut paljon kysymyksiä ja syytä selvittää huolella. Alleviivataan nyt tässäkin vielä, että näistä kumpikaan ei liity millään tavalla eduskunnan tekemään taksilain uudistamiseen.

Isompana asiana valtuusto päätti äänestyksen jälkeen ryhtyä sotkuista ja nousseista kustannuksista huolimatta tekemään urheilukentän remonttia. Itse kannatin remontin aloittamista sillä sen lykkääntyminen olisi osaltaan tarkoittanut myös uuden palloiluhallin rakentamisen lykkääntymistä. Eikä liikuntaan ja urheiluun laitetut rahat koskaan mene hukkaan. Tulevat itseasiassa kertoimella takaisin.

Huomenna eduskunnassa alkaa syysistuntokausi. Sitä olenkin jo odottanut. Tekemisen ja päätöksien syksy edessä.

 

Kommentit