Riihimäen vierailu keräsi hyvin väkeä – Asuntoministeri Jan Vapaavuori tutustui matalaenergiataloon ja lasiosaamiseen

Uutiset, perjantaina 15.01.2010

Asuntoministeri Jan Vapaavuori ja kansanedustaja Timo Heinonen viettivät Kokoomuksen tammikuun ministerikiertueen päivää Kanta-Hämeessä Riihimäellä. Vierailun ohjelmaan sisältyi tutustuminen yhteen maamme ensimmäisistä matalaenergiakerrostaloista sekä ikkunalaseihin erikoistuneeseen Lasiliiri Oy:n. Päivään mahtui myös Tammituuletus kaupungin keskustassa Cafe Feeniksissä.

– Tiedollinen anti oli erittäin suuri. Ohjelma oli rakennettu niin, että tästä hyödyttiin puolin ja toisin. Nyt näimme konkreettisesti esimerkiksi sen miten voidaan rakentaa matalaenergiakerrostalo ja itseasiassa noin 50 000 euroa vielä halvemmalla kuin perinteinen vastaava talo, kertoi Timo Heinonen vierailun annista.

Kopipaja Oy:n omistajana Jouko Sipilän rakennuttama ja ideoima ja hyvin pitkälle myös itse rakentama kerrostalo on esimerkki tulevaisuuden talonrakentamisesta. Talo lämmitys on hoidettu sisäilman poistoilman talteenotolla. Talo alittaa kaikki vielä hyvinkin epäviralliset matalaenergiatalon määritelmät. Määritellyn ja myös todellisuuden todentamisen vaikeudet onkin ollut yksi syy, että asuntoministeri Jan Vapaavuoren esittämässä porrastetussa kiinteistöveromallissa ei olla vielä edetty. Vapaavuori ei kuitenkaan ole luopunut suunnitelmastaan.

– Olemme sopineet, että malli toteutetaan. Nyt selvitämme miten se on teknisesti mahdollista eli miten talot saadaan luokiteltua pitävästi, kertoi Jan Vapaavuori tavoitteestaan missä passiivienergiatalot tulevaisuudessa voitaisiin vapauttaa jopa kokonaan kiinteistöverosta ainakin osaksi talon historiaa.

Nilan Suomen poistoilmalämpöpumpui varustettu kerrostalo on pärjännyt hyvin läpi paukkupakkastenkin. Tyhjässä vielä myymättä olleessa asunnossa kovimpana pakkasyönä lämpötila laski alle 20 asteen.

– On huomattava, että tässä asunnossa ei siis talteenotettavaa eli hyödynnettävää lämpöä synny kun täällä ei asuta. Eli tv, kodinkoneet, sauna ja asukkaat eivät ole luomassa tätä lämpöenergiaa mitä koneet hyödyntäisivät, kertoivat taloa esitelleet ja totesivat samalla, että asutuissa asunto-osakkeissa ei pakkasta ole huomattu.

Vierailun aikana esille nousivat myös nyt keväällä käyttöönotettava 15 prosentin valtion investointituki energiatehokkuutta parantaviin rakennustöihin sekä merkittävät korotukset korjausrakentamisen kotitalousvähennyksiin.

Vierailun aikana Vapaavuori ja Heinonen tutustuivat myös Lasiliiri Oy:n toimintaan ja uusii toimitiloihin Riihimäellä. Toimitusjohtaja Ari Liiri, talouspäällikkö Anu Talja ja hallituksen puheenjohtaja Juhani Liiri esittelivät perheyrityksen toimintaa ja kasvustrategiaa. Myös uudet ikkunapuolen innovaatiot ja mahdollisuudet olivat esillä.

– Yksi sellainen selkeä puute nykysäädöksistämme nousi esille. Meillä Suomessa monista muista maista poiketen ns. turvalasin voi korvata tavallisella hieman paksummalla lasilla. Tässä piilee kuitenkin todellinen vaarapaikka ja itse totesinkin, että ehkä ohjeistusta on muutettava tässä asiassa toivottavasti ennen kuin jonkun vakavan vahingon jälkeen, kertoi Heinonen.

Vierailuun osallistuivat myös kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen, Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kai Heimonen ja Kokoomuksen puheenjohtaja Riku Bitter sekä Taina Ojapalo. Oman tietoiskun ikkunarakentamisesta ja remenonteista ryhmälle antoi myös Fenestra Oy johtaja Martti Paloheimon ja kehityspäällikkö Mauri Konttilan johdolla.

Cafe Feeniks täyttyi Tammituuletuksessa

Vierailukohteiden välissä Jan Vapaavuori osallistui vielä Riihimäen Kokoomuksen Tammituuletukseen. Graniitin aukion Cafe Feeniksissä järjestetty keskustelu- ja kahvitilaisuus keräsi upeasti väkeä ja osa paikalle tulleista joutui tyytymään seisomapaikkoihin. Herkulliset kermamunkit ja kahvi tekivät kauppansa ja keskusteluissa esillä oli niin asuntorakentaminen, korjausrakentaminen kuin myös valtiontalous ja myös Helsingin kaupungin investoinnitkin. Myös Riihimäen seudun yhteistyö nousi keskusteluissa esille.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä ja vakuuttunutkin, että ei meidän seutu ole siinä poikkeava muista maamme alueista, että täällä pärjättäisiin yksin ja voitaisiin tuottaa peruspalvelut itse. Kyllä me tarvitsemme syvenevää yhteistyötä ja perusturvien yhdistämisesitys on nyt tässä erinomainen päänavaus, totesi Timo Heinonen, joka tunnetaan myös kuntaliitoksen selvittämisen kannattajana.

– Kyllä ei se ole mikään salaisuus. Minulle Loppi on aina Loppi, vaikka palveluita haittaavat kuntarajat joskus välistä hukkuisikin. Kunnan tärkein tehtävä on peruspalveluiden tuottaminen laadukkaasta ja järkevään hintaan kuntalaisille ja tosiasia on se, että yksin emme siihen näissä kunnissa pysty, linjasi Heinonen päivän jälkeen.

Riihimäen seudun ministerivierailut saavat jatkoa jo tulevana lauantaina kun Riihimäen Kokoomuksen 90-vuotisjuhlaan saapuu puhujaksi puolustusministeri Jyri Häkämies.

Kommentit