Riihimäen Lukion väittelykisaan tuomariksi.

Blogi, perjantaina 13.01.2012

Tänään suuntana siis vanha rakas opinahjo Riihimäellä. RiLuun aina mukava palata ja tänään sitten pöytään tuomaroimaan lukiolaisten väittelykilpailua yhdessä Jussi Lähteen kanssa. Katsotaanpa mitä aamupäivä siis tänään tarjoaan. Jos otetaan vaikkapa eilinen presidentivaalitentti vertailuväittelyksi niin uskon, että tänään mennään kovempaa. Eilinen tentti oli lukiolaisten osuuksia lukuunottamatta yllättävän vaisu ja väsyttävä. Vain muutamassa kohdassa päästiin presidentinaiheisiin ja toisaalta vain muutama teema hieman nostatti tunteita.

Sen eilinen tentti kuitenkin minulle vahvisti, että Niinistön pariksi toiselle kierrokselle on erityisen vahvasti menossa Pekka Haavisto. Hän oli eilenkin tuosta joukosta ylivoimaisesti paras ja jätti selkeästi taakseen Timo Soinin ja Paavo Väyrysen. Soinin tuntuu jo jotenkin luovuttaneen. Jos hän edes koskaan tässäkään pelissä tosissaan oli. Toinen merkillepantava huomio oli se, että gallupien tueksi myös kuulema ja live-yleisönkin antama palaute vahvisti sen, että vasemmiston ykkkösehdokkaaksi on noussut Paavo Arhinmäki ja Paavo Lipponen on jäänyt selkeästi taakse. Mielenkiintoista nähdä hyökkäävä demarileiri vielä vasemmistoliittoa ja Arhinmäkeä vastaan. Nyt nimittäin tilanne on heillä äärimmäisen surkea.

Mutta katsotaan mitä päivä tuo tai oikeastaan tulevat päivät.

Nyt Riihimäen lukiolle ja sitten kampanjapäivää Hyvinkäälle vuorostaan.

..

Tänään aivan mahtavan mielenkiintoinen avaus päivään. Riihimäen lukiolle aamusta ja siellä aamupäivän väittelykisan tuomarointia. Kirjoitin muuten samasta lukiosta 94 ylioppilaaksi ja senkin takia oli kiva palata omaan opinahjoon. Erinomaisen tasokas väittelykisa ja homman juoteli osaavin ottein viime vuoden voittajat Sonja Vanhala ja Olli Heino. Uudet voittajat löysimme Jussi Lähteen ja Aino-Kaisa Pekosen kanssa jokaisesta parista helposti. Itseasiassa vain yhdessä parissa jouduimme äänestämään, kun minä olisin semifinaalista loppuotteluun päästänyt Jenni Lehtorannan ja Petri Lehmuksen. Aino-Kaisa ja Jussi kuitenkin valitsivat kisan voittajaksi Sanni Heikkurisen ja Roni Puiston jotka olivat toki myös erinomaisia. Mutta tuo siis ainoa ”erimielisyys” tuomariston kesken koko päivän aikana. Kaikissa muissa väittelyissä olimme yksimielisiä voittajasta ja niin myös finaalissa. Anna Toivonen ja Juuso Mälkönen veivät finaalissa voiton puolustamalla ajatusta, että ”presidentin ei pitäisi olla eläkeläinen”. Erinomainen finaali ja Sanni Heikkurinen ja Roni Puisto antoivat hyvän vastuksen.

Näin saimme selville Riihimäen Lukion 15. väittelyvoittajaparin. Mukava päivä ja kiva oli myös piipahtaa vielä lihakeitolla ja opettajanhuoneessakin väittelykisan voiton ratkettua. Mutta sitten oli jo kiire presidentivaalikampanjaa ja loppupäivä menikin siinä.

Tällä kertaa kampanja vei ympäri Hyvinkää-Riihimäen talousaluetta. Riihimäeltä sitten Hyvinkään Niinistö Cafeeseen ja illalla vielä pariksi tunniksi Lopen Niinistö Cafeeseen. Tuhti päivä tuli siitäkin ja täytyy sanoa, että ensimmäinen visiitti näissä vaaleissa Hyvinkäälle oli erityisen kiva. Tiukkaa ja hyvää keskustelua kahvilalla ja paljon myös tuttuja ja kesäloppilaisiakin juttukavereina. Ajoittain laittoivat minut oikein tiukoillekin. No hauskaa oli ja kiva oli myös huomata miten moni piti minua myös omana kansanedustajaan vaikka olenkin vaalipiirirajan toiselta puolelta. No samaa talousaluettahan me olemme ja työssäkäyntialuettakin ja mielelläni minä myös hyvinkääläistenkin kansanedustaja olen. Ja muidenkin joille kelpaan.

Talousalueesta saan hyvän aasin sillan sitten Suomen Kuvalehden kohujuttuun Kuntauudistuksesta.

Sen nyt siitä haluan todeta, että Suomen Kuvalehden julkaisema kartta on heidän omansa ja työryhmä valmistelee vielä omaa pohjaesitystään. Helmikuussa saamme työryhmän pohjaesityksen tai esitykset. Sen jälkeen se lähtee laajalle kuulemiskierrokselle. Jokainen kunta pääsee kertomaan oman mielipiteensä. Ja sen jälkeen on sitten aika tehdä ratkaisuja suuntaan tai toiseen.

Pakkoliitoksiin ei pidä mennä. Ei pidä pakolla liittää yhtään kuntaa johonkin toiseen vanhaan kaupunkiin tai kuntaan. Se on selkeä linjaus hallitusohjelmassa. Minusta on hyvä ja tärkeä jatkaa samalla linjalla mikä aloitettiin jo keskustan johdolla kahdessa edellisessä hallityksessa. Lähtökohdan tulee olla vahva peruskunta niin kuin keskustankin johdolla linjattiin. Kunnan pitää pystyä tuottaa peruspalvelut itse ja niin että pääyösvalta on kuntalaisten valitsemilla valtuustoilla eikä kuntayhtymissä ja vastaavissa.

Itse siis odotan nyt virallista asiantuntijatyöryhmän pohjaesitystä ja ennen muuta sen peusteluja. En ota kantaa siis irtonaiseen yhden lehden karttaharjoitukseen. Tärkeämpää on nähdä kokonaisuus perusteluineen ja siinä kuntaraja on vain pieni osa. Eli katsotaan mitä sieltä tulee. Tärkeintä nyt turvata lähipalvelut ja lähidemokratia.

Ja olen siis aivan varma, että yksikään puolue ei varmasti seiso pelkän kuntakartan takana. Eikä sellaista uudistusta saa eikä pidä tehdä. Eikä myöskään pakolla liittää toisia kuntia toisiin. Pitää luoda jotain aivan uutta. Ja ei kyse ole kuntarajoista vaan palveluista, lähipalveluista ja lähidemokratiasta. Uskoisin että tämän tavoitteen takana seisoo kaikki eduskuntapuolueet hallituksesta ja oppositiostakin.

Itse haluan varmistaa että jatkossakin rahat riittää suomalaiset hyvinvointiyhteiskunna pelastamiseen. Pitää toimia niin että rahaa riittää päivähoitoon, kouluu, terveydenhoitoon ja vanhustehoivaan. Nyt pitää lähestyä tätä asiaa palveluiden eikä byrokratian ja hallinnon näkökulmasta. Tästä on kyse.

Mutta jätetään eri lehtien karttaharjoitukset omaan arvoonsa. Onhan niitä esittänyt jo aiemmin yle ja moni muukin. Mutta lopullinen pohjaesitys valmistuu ulkopuoliselta asiantuntijaryhmältä vasta helmikuulla ja sekin siis vasta työryhmän pohjaesitys ja keskustelun avaus. Näin suuri ja tulevaisuutemme kannalta yksi tärkeimmistä uudistuksista pitää tehdä huolella ja ennen muuta meitä kuntalaisia kuulemalla. Niin se juna tullee etenemäänkin.

 

 

 

Kommentit