Rallia!

Blogi, lauantaina 14.01.2012

Tänään alkaa rallin SM-sarja ja tällä kertaa upeasti täältä meiltä Hämeestä Riihimäen seudulta. 50. Riihimäki Ralli on palannut näin kauden avauskisaksi vaikka ei aivan sinne mihin joskus totuttiin eli loppiaiseen. Mutta hyvä näin ja upea sääkin meitä odottaa. Lunta on hyvin ja tiet hyvässä kunnossa. Edessä on huikea rallipäivä ja tiukka SM-kausi.

Tällä kertaa en siis itse ole mukana Riksu rallissa. Viime vuonnahan kiersimme ystäväni Ari Laivolan kanssa Riihimäki Rallin Peugeotin Super2000:lla. Silloin olimme kisan nopein pari ja täytyy sanoa, että huikea oli kilpailu silloinkin. Täysiverinen 2010-luvun ralliauto kun oli alla niin tiesi, että silloin mentiin ja hypättiin. Mutta alas kuin kissa.

Mutta emme ole nyt puolustamassa viime vuoden voittoamme. Ja täytyy myöntää, että Juha Salon ja kumppaneiden kyydissä olisikin ollut puolustamista. Mutta isoin syy on se, että Peugeot on jo matkalla kohti MM-sarjan avausta Monte Carlo -rallia. Janakkalan Ari Laivola avaa nyt rallikautensa suoraan MM-osakilpailulla ja vielä aikalailla erinomaisella lähtönumerollakin. Tsemppiä Arskalle Monteen.

Mutta me tänään jännitämme Rallin Suomenmestaruussarjan avausta Riihimäellä. Tänään en edes tartu perinteen mukaan SM-avauksessa mikrofoninkaan varteen vaan suuntaan nyt ihan rallipenkalle ihastelemaan talvesta ja rallista. Hanaa. Ei nostella.

Eilen Iltalehti julkaisi tuoreimman tilaston eduskunnan täysistunnoista. He olivat käyneet läpi eduskunnan istuntojen kaikki tämän vaalikauden pöytäkirjat ja katsoneet ketkä ovat paikalla olleet ja puhuneet. Oman aktiivisuuteni kyllä tiesin. Olen aina laittanut sen työn edelle mihin minut on valittu ja nytkin osallistunut valiokuntiin ja täysistuntoihin. En siis ole laittanut muita palaverejä ja tilaisuuksia eduskuntatyön edelle. En tietenkään.

Iltalehden juttu paljastaa, että olenkin hienosti listoilla. Kärjessä keväällä alkaneella eduskuntakaudella on Mika Niikko 138 puheella ja sitten Mauri Pekkarinen (137), Markus Mustajärvi (117), Vesa-Matti Saarakkala (98), Ari Jalonen (92) ja Ben Zyskowicz (92) ja sitten minä 90:llä puheella.

Ehkä tässä hieman vastinetta myös niille jotka ovat arvostelleet eduskuntaan työhön liikkumistani. Kun töissä käy ja työtä tekee täällä maakunnasta ja alueelta mistä ei julkinenliikenne palvele niin siitä vaan kertyy myös hieman kuluja mm. matkoista, puhelimen käytöstä ja sellaisesta, mutta kyllä se sitten myös näkyy tuloksissakin. Ja sen lupaan, että en jätä yhtään puhelua soittamatta jos sitä työ vaatii tai muuta vastaavaa. Mutta kun työpaikalla viihtyy ja tekee työnsä hyvin niin näin se vaan menee. Laitan jatkossakin eduskuntatyön aina työlistallani ja kalenterissani kaiken edellee. Siihenhän te olette minut valinneet. Tehdään sitten kaikkea muuta kun eduskunta siihen antaa tilaa ja mahdollisuutta. Olkoot se uudenvuoden lupaukseni tällekin vuodelle.

Iltalehden saman tilaston häntä päässä taasen on seitsemän kansanedustajaa. Seitsemän vähiten puhunutta on Leena Harkimo (6 puheenvuoroa vaalikauden aikana), Mikael Jungner (6), Aino-Kaisa Pekonen (6), Johanna Jurva (5), Silvia Modig (5), Laila Koskela (4) ja Teuvo Hakkarainen (3).

….

Toinen iltapäivälehti Ilta-Sanomat julkaisi tänään aamulla viikonlopun tuplalehdessä tuoreimman presidenttigallupin. Ilta-Sanomat kertoo odotetun ja kovan uutisen. Sauli Niinistön kannatus on jälleen 50 prosentin kieppeillä. Nyt mittauksessa kannatusluvuksi saatiin 49 prosenttia. Se on sellainen kannatusluku jota emme ole edes itse osanneet enää tässä kisan vaiheessa odottaa, mutta se osaltaan kertoo siitä, että työ on tehty tässäkin mielessä hyvin. Presidenttiehdokkaamme Sauli Niinistö on kiertänyt ympäri Suomea kovalla vauhdilla ja osallistunut avoimesti ja hyvin lukuisiin presidentivaalitentteihin. Kannatus siis näyttää kantavan.

Lehden gallupissa kakkospaikasta kisaa käyvät Paavo Väyrynen ja Pekka Haavisto. Myös tämä kaksikko on hyvin odotettu ja tulemmekin näkemään varmasti kovan ottelun miesten kesken vielä ensi viikolla. Väyrynen tulee varmasti hyökkäämään kovaa Haaviston kimppuun. Toivottavasti kuitenkin kisa säilyy siistinä ja nättinä. Olisi toivottavaa, että muutkin noudattaisivat ohjetta, että tuodaan oman ehdokkaan hyviä asioita ja osaamista esille ja jätetään mustamaalaaminen ja lokaaminen pois. Kun oma ehdokas on hyvä niin silloin varmasti pärjää.

Mutta sitten lopuksi vielä Ilta-Sanomien gallupin jymyuutinen. Odotettu ja ennustettu toki sekin. Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki on ottanut selkeästi nimiinsä vasemmisto kärkiehdokkaan paikan. Paavo Lipposen kannatus on romahtanut entisestään, jos yleensäkään noista luvuista voi mihinkään suuntaan romahtaa ja harmata. Ilta-Sanomien gallupissa vasemmistoliiton ”Paavo Arhinmäki (7%) on noussut nopeasti ja yllättäen pohjilta SDP:n Paavo Lipposen (5%) ohi viidennelle sijalle”. Näyttää siis siltä, että Lipposen viimeisetkin kannattajat ovat luovuttaneet ja todenneet, että nyt ainoa mahdollisuus on yhdessä nostaa Arhinmäkeä kisaamaan ensimmäisen kierroksen kakkospaikasta. Jos tämä viesti nyt väkeä saavuttaa niin Arhinmäki voikin hyvin nousta vielä 13% ja 12% kannatuksissa olevien Väyrysen ja Haaviston kiusaksi. Ja ehkä Soinillakin voi olla vielä sanansa sanottava kakkospaikan kisassa, jos vasemmiston kannatus valuisi vielä edelleen sinnepäin.

Ilta-Sanomat muistuttaa oman gallupinsa yhteydessä, että kuusi vuotta sitten presidentinvaalissa tällä tavalla laskettujen lukujen osumatarkkuus oli hyvä. Mielenkiintoista.

Mutta jymyjuttukin voi vielä tässä ensimmäisessä kierroksella hautua. ”Nyt tuli borg!” tai jotain sellaista. Tai voi tulla. Voi joku vielä huudahtaa. Nimittäin äänestyspaikkojen ulkopuolella tehty Kymen lehtien Exit poll -tutkimus siis tutkimus jossa on jo äänestäneiltä kysytty ketä äänestitte niin Sauli Niinistöä kertoi äänestäneensä 52,7 prosenttia, Pekka Haavistoa 14,4 prosenttia ja Timo Soinia 12,7 prosenttia. Väyrynen jääkin äänestäneiden keskuudessa vain 8,2 prosentin kannatukseen. Etelä-Karjalan alueella Sauli Niinistön osuus on Etelä-Saimaan mukaan peräti 60,4 prosenttia. Ja kun muistamme sen, että kuusi vuotta sitten tehty vastaava Kymenlaakson ovensuukysely vastasi varsin hyvin toteutunutta vaalitulosta niin tässähän voi todellakin tullat ”borgit”.

Tulemme näkemään siis huikean loppukirin. Toivottavasti siistin sellaisen.

….

Ei nostetta vaalikentillä eikä vaalikampanjassa. Mutta ei nostella myöskään rallissa. Nyt 50. Riihimäki Rallin lumipenkalle kisaa seuraamaan. Hanaa!

Kello 21.23 ja päivä pulkassa. Hieno päivä olikin. Aamusta aikaisin liikkeelle ja Riihimäelle. Vaikka ralli alkoikin vasta puoliltapäivin niin halusin jo mennä aamusta mukaan. Rallitunnelma ja rallikaverit vaan vetävät puoleensa. Olikin mukava pienen hetken tauon jälkeen nähdä jälleen kaikki tutut kuskit ja aika upeasti oli Riksussa mukana myös kisaa seuraavassa legendojakin. Timo Salonen, Harri Rovanperä ja Sebastian Lindholm jne.

Seutukuntamme ralli tarjosikin aivan mahtavan avauksen SM-kaudelle. Avauskisa näytti, että kaudesta tulee korkeatasoinen ja tiukka. Seitsemättä mestaruuttaan jahtaamaan lähtenyt Juha Salo ajoi vahvasti mutta taipui lopulta nuorelle Super2000-luokan autolla ajeneelle Esa-Pekka Lapille. EP oli odotetusti vahva ja näyttää siltä, että hieman vahvempi kalusto on nyt pieni niskalenkki nuoruuden innon rinnalla kun vastassa on sarjan pisin ja kovin kokemus. Parin viikonpäästä kisat jatkuvat jo Rovaniemellä ja mielenkiintoista nähdä mitä Karkkilan tallissa sitä ennen tehdään. Uskoisin, että Juha Salo tekee pitkää päivää myös Mitsunsakin kimpussa. Sieltäkin pitää löytää vähän lisää potkua ja vääntöä ja varmasti herätellä mieskin.

Kolmanneksi nelivetoisissa ajoi myös nuori ja superlahjakas Mikko Pajunen yhdessä kokeneen kartturinsa Kaj Lindströmin kanssa. Kauden mittaan varmasti mukava vielä tätä päivää paremmin voittotaistossakin. Ja uskoisin, että Jukka Korhonenkin tulee vielä parantamaan vauhtiaan ja varmasti myös Joni Nikko ja Jussi Tiippanakin. SM-sarjan kaudesta tulee mielenkiintoinen. Mestariveikkaukseni menee vielä Karkkilaan, mutta se vaatii töitä.

Ja hyvää lupaili myös kaksivetoistenkin avaus. Tutut miehet kärkirähinässä mukana eli voittoon ajanut Jussi Vainionpää, Ville Hautamäki ja kaksivetoisiin palannut Joonas Lindroos. Ja uskoisin, että korkeimmalla korokkeella tämän kauden ralleissa nähdään myös Andreas Ambergikin. Ja tekee muuten Juho Annalakin vahvaa ajoa. Viiden kuuden kauppa taitaa olla kaksivetoistenkin mestaruustaisto. Laajalla rintamalla siis.

Niin ja olihan Pahvi-Saulikin SM-rallissa mukana. Täytyisi ihan tehdä matkapäiväkirja missä kaikkia Pahvi-Sauli on ehtinyt käydä. Kiinastakin ”mies” on bongattu ja monesta muustakin paikasta ympäri maailmaa. Tänään siis Riksu Rallissa ja tottakai työväen presidentillä oli huoltoalueella työkalut käsissään. Aika hauska veto taas joltain Sauli Niinistö tukijalta. Hienoa ja kiitos.

Mutta kaiken kaikkiaan Riihimäen UA tarjosi meille upean rallipäivän. Tällä kertaa en joutunut mikin varteen ja pääsin nauttimaan SM-rallista pitkästä aikaa penkalla. Ja se fiilis saa aina rallimiehen sydämen sykkimään. Kiitokset viellä RIIUA:lle ja muille järjestelyissä mukana olleille ja ennen muuta kaikille talkoolaisille, yksityisteiden tiehoitokunnille ja näiden teiden varsien asukkaille. Kiitos pitkästä pinnasta. Toivottavasti kaikki me rallifanit osasimme olla fiksusti.

Rallin jälkeen kävimme vielä katsomassa entisen kunnanjohtajamme Voitto Saranevan muotokuvan mallin kappaleen Saranevilla kotona. Janakkalalainen Pentti Pullinen oli tehnyt upeaa jälkeä tällä kertaa pastilliväreillä. Varsinainen muotokuva paljastettiin pari vuotta sitten kunnantalomme parhaalle paikalle valtuustosaliin.

 

 

 

Niin ja nyt kun muistan niin kerronpa yhden uutisen. Eli…

Ministeri Iiro Viinanen vierailee Lopen Niinistö Cafessa torstaina 19.1.2012 klo 18-19. Tervetuloa mukaan!

…..

 

Kommentit