”Rengassäädökset ei tämän ajan talvista” – Timo Heinonen pidentäisi kesärenkaisen käyttöaikaa

Uutiset, lauantaina 05.04.2008

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) esittää talvien muuttuessa myös autojen rengassäädösten muuttamista. Heinosen mukaan kesärenkaiden sallittua käyttöaikaa tulisikin pidentää ja autoilijoiden omaa harkintaa lisätä. Vähälumisina talvina nastarenkaat kuluttavat kuivia ja lumettomia teitä kohtuuttomasti ja aiheuttavat pölyongelmia.

Nykyisin talvirenkaita on käytettävä joulukuusta helmikuun loppuun. Käytön saa sään vaatiessa aloittaa jo kuukautta aiemmin ja nastoilla voi ajaa aina pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin asti tai niin kauan kun sää niin vaatii.

– Mielestä autoilijan omanharkinnan aikaa tulisi ehdottomasti pidentää. Aivan eteläisin Suomi on valtaosan vuodesta lumeton ja nastarenkaiden käyttöön ei ole tällaisella sitovuudella perusteita, Timo Heinonen toteaa.

Heinosen mukaan leudot talvet ovat siirtäneet talvikelejä huomattavasti myöhempään ajankohtaan ja nastarenkaiden käyttöpakkoon joulukuun alusta ei ole enää mitään perusteita.

– Turhaa nastoilla ajoa tulisi välttää. Nastat kuluttavat sulaa asfalttipintaa ja urautuminen pahenee. Myös asfalttipölyn määrä on kasvanut. Esimerkiksi Ruotsissa ei ole vastaavaa talvirengaspakkoa vaan siellä autoilijoilla pitää vain olla keliin sopivat renkaat. Ehkä mekin osaisimme käyttää harkintaa.

– Samaan aikaan olisi järkevää miettiä kannustimia, että ihmiset valitsisivat nastarenkaiden sijaan entistä useammin kitkarenkaita. Kitkarenkaiden ostamisesta tuleekin tehdä entistä houkuttelevampaa. Samalla myös nastarenkaiden säädöksiä olisi uudistettava.

Kommentit