Ravintoloiden sunnuntaiden kiinniolo harmittaa turisteja ja muitakin – Voisiko tämänkin asian sopia yhdessä työntekijän ja työnantajan kanssa?

Blogi, sunnuntaina 28.07.2019

Heinäkuu ja helteet. Mediassa on jälleen kerran noussut esiin se, että meillä Suomessa monet ravintolat, kaupat, kioskit ja muut ovat kiinni sunnuntaisin. Ravintoloiden eri yksinkertaisesti kannata pitää oviaan auki muiden tapaan tuplapalkan ja näin ollen erittäin korkeiden palkkauskustannusten johdosta.

Ilta-Sanomissa ravintola-alan työntekijöiden puolelta esitetäänkin, että sunnuntain lisät juvitettäisiin korottaen viikon kaikkien työtuntien palkkaa vastaavalla summalla. Eli palkka ei pienenisi, mutta olisi samanarvoista tehdä töitä tiistaina tai lauantaina, tai sitten keskiviikkona tai sunnuntaina. Mielenkiintoinen ja varmasti tervetullut avaus, kun se varsinkin tulee työntekijöiltä itseltään.

Sunnuntailisiä ei siis saisi tai tulisi pelkästään leikata pois vaan korottaa normaalia tuntipalkkaa läpi viikon vastaavasti. Lehdessä kerrotaan miten nyt sunnuntaille saadut tunnit ovat niin tärkeitä käteen tulevan palkan osalta, että niistä jopa ”taistellaan”. Kyse ei siis ole siitä, että sunnuntaina olisi pakko tehdä työtä vaan sitä nimenomaan halutaan tehdä.

Minusta tämän voisi ottaa hetikin käyttöön paikallista sopimista noudattaen. Eli esimerkiksi ravintola tai kauppa voisi yhdessä työntekijän kanssa sopia millaisella tuntipalkalla työtä tehdään arkena ja lauantaina ja myös sunnuntaina. Nythän tilanne on se, että työehtosopimuksen mukaan palkka voi olla esimerkiksi 12 euroa maanantaista lauantaihin ja sitten näin ollen 24 euroa sunnuntaina. Tämä on siis sopimusten mukainen tilanne. Mutta sopimukset eivät salli sitä, että työntekijä yhdessä työnantajan kanssa sopisi, että tuntipalkka maanantaista lauantaihin olisi esimerkiksi 13€ ja vaikka sitten sunnuntaina 16€. Tai että kaikista päivän tunneista maksettaisiin sama esimerkiksi 14€. Nämä euromäärät eivät siis ole työehtosopimuksista vaan ovat esimerkinomaisia. Tiedätte mitä siis tarkoitan. Ilta- ja yölisät toki päälle. Tänä päivänä hotelli- ja ravintola-alan keskipalkka lisineen on noin 2300€.

Voisiko tämä parantaa ravintola-alan kannattavuutta ja myös työtilannetta? Ja varmistaa osaltaan sen, että ravintolat olisivat auki myös sunnuntaisin?

Tavoitteena ei siis olisi palkan pienentäminen eikä palkkakulujen pienentäminen vaan kohdistaminen yhdessä sopien toisin. Asiaa ei pidä lainsäädäntöteitse ratkaista, mutta työehtosopimuksella tämä olisi haluttaessa korjattavissa. MaRa esimerkiksi on esittänyt, että sunnuntain lisä puolitettaisiin ja korotettaisiin vastaavasti ravintolatyöntekijöiden peruspalkkoja vastaavalla summalla. PAM ei tätä ole myöskään suoraan tyrmännyt.

Ja ettei synny vääriä kuvia niin totta kai pitää jatkossakin jokaisella olla oikeus lepopäiviin ihan niin kuin nytkin ja myös viikonlopun vapaisiin perheiden kanssa ja muutenkin. Eli ei sunnuntailisä ole todellakaan ainoa syy miksi ravintolat ovat kiinni, mutta erityisesti ruuan kokkien toimesta käsityönä tekeville ravintoloille se on iso syy. Kannattaa siis etsiä järkeviä ratkaisuja missä niin työntekijät, työnantajat, suomalainen yhteiskunta kuin myös asiakkaat voittaisivat.

Helsingin ruokaravintoloista nykyisin kiinni sunnuntaisin on lähes joka toinen. Eihän siinä ole mitään järkeä.

Kello 23.31 ja kotijärven rannassa. Teimme vierailun tänään ystävien kanssa Punelialle ja Pikku-Punelialle. Mukava ilta ja kauniita maisemia ja hieman jo nousemaan myrskyäkin.

Pyhäpäivään mahtui tänään myös Riihimäen Kesäravit. Oma ravurimme tänään myös kaviouralla ja hyvää helteisen päivän ravitunnelmaa muutenkin. Tänään Helsingin Kaisaniemessä, vuodesta 1844 käytössä olleessa säähavaintoasemassa tehtiin muuten myös kaikkien aikojen lämpöennätys 33,2 astetta. Edellinen ennätys 74 vuoden takaa vuodelta 1945 oli 31,6 astetta.

Koko kesän lämpöennätys myös rikkoutui, kun Porvoon Emäsalossa mitattiin vielä muutama kymmenys enemmän eli 33,6 astetta. Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys on 37,2 astetta kuitenkin säilyi. Tuo kuumin lukema mitattiin 29.7.2010 Liperissä.

Huh, hellettä siis. Huomenna pitäisi hieman helpottaa.

Niin ja me myös jännitämme miten Itävallassa Uppopallon MM-kisoissa menee. Tänään makea voitto Kanadasta ja huomenna naiset Ruotsi-mamman kaatoon klo 10.00. Pelejä pääsette katsomaan täältä: https://m.youtube.com/channel/UCir64tlXKGOU1uAJDTBoDIg

 

Kommentit