Sanna Marinin hallitus esitteli eilen lopulta jo kuukauden odotetun ravintola- ja kahvila-alan tukipaketin. Paketti oli välttämätöntä eduskuntaan tuoda sillä sitä edellytti niin perustuslakivaliokunta kuin koko eduskuntakin. Tämän takia ihmettelimme, että tukipaketin saaminen taloon kesti kuukauden. Tänä aikana muuten moni ravintola ja kahvila-ajautui jo vakavaan talousahdinkoon ja osa laittoi jo lapun luukulle. Myös konkurssiuhka on nyt todella monen ravintolan ja kahvilan yllä.
Kiitosta täytyy antaa siitä, että Marinin hallitus lopulta toi edes jonkinlaisen tukipaketin eduskuntaan. Tätä pakettia emme kuitenkaan voi tukea ja hyväksyä sillä se on täysin riittämätön ja myös kilpailua vääristävä ja malliltaan jäykkä, kankea ja hidas.
Perustuslakivaliokunta ja eduskunta edellytti Sanna Marinin hallitusta kompensoimaan ravintola- ja kahvila-alan menetykset kohtuullisesti. Nyt pitää kysyä, että onko Marinin hallituksen mielestä kohtuullista se, että ravintoloiden sulku tämän paketin jälkeen aiheuttaa kuitenkin jopa 30 000 – 40 000 työntekijän työttömyyden? Onko tämä kohtuullista? Ei ainakaan minusta sillä alan ongelmat eivät johdu alasta itsestään vaan nimenomaan Marinin hallituksen toimista korona-aikana. On mieluumminkin kohtuutonta ”kuitata” tällainen työttömyyden kasvu?
Marinin hallitus siis esittää ravintola- ja kahvila-alalle yhteensä noin 120 miljoonan euron tukea. Matkailu- ja ravintola-alan arvioiden mukaan ravintoloiden ja kahviloiden menetykset ovat suljetuksi määrätyltä kuukaudelta 150-200 miljoonaa euroa ja nythän hallitus on päättänyt, että alan sulku kestää kaksi kuukautta eli tosiasiallinen tarve on 300-400 miljoonaa euroa. Marinin hallituksen esitys on siis noin kolmannes tarvittavasta.
Ihmettelen myös sitä, että miksi Marinin hallitus on päätynyt vertaamaan myynnin laskua ravintola- ja kahvila-alalla juuri tammi-helmikuun myyntiin? Nämä kuukaudethan ovat monelle alan yritykselle lähtökohtaisesti vuoden heikoimmat ja yleisestikin ihan merkittävä ero myynneissä suhteessa muihin kuukausiin. Ja vastaavasti suljetuksi määrätty toukokuu on yksi vuoden parhaista kuukausista vappuineen ja äitienpäivineen. Kysyä pitää myös sitä, että miksi korvaus on määritetty vain yhdestä kuukaudesta kun kiinniolokuukausia on Marinin hallitus määrännyt kaksi? En ymmärrä.
Kun tiedot otetaan joka tapauksessa verottajalta niin mielestäni oikeudenmukaisempaa olisi katsoa esimerkiksi viime vuoden 12 kk laskettu keskiarvomyynti/kk tai esimerkiksi vaihtoehtoisesti viimeisten 6 kk keskiarvo syyskuu-helmikuu. Tai sitten katsoa vaihtoehtoisesti esimerkiksi edellisen vuoden 2019 huhtikuun ja toukokuun myynnit ja laskea tuki sieltä. Nämä kaikki olisivat paljon paremmin perusteltavissa kuin tuo hiljaiseen tammikuuhun ja helmikuuhun vertaaminen.
Pidän siis tärkeänä, että MaRa-ala pystytään auttamaan yli koronakriisin mahdollisimman vähin ongelmin. Kokoomus olisi valmis välittömästi avaamaan myös pienempiä kahviloita ja lounaspaikkoja ja purkamaan alan sulkua näin nopeammin ja hallitusti. Olemme myös tukeneet ravintola-alan tukemiseksi esitystä ravintoloiden ja matkailualan arvonlisäveron laskemisesta 10 prosenttiin väliaikaiseksi.
Voin jo tässä vaiheessa todeta, että emme siis tule tukemaan Marinin hallituksen ravintola- ja kahvila-alan tukipakettia vaan tulemme esittämään siihen korjaus- ja parannusesitykset, kunhan hallitus sen lopulta eduskunnan käsittelyyn saa. Tässä nimittäin puhutaan valtavasta määrästä suomalaisia työpaikkoja, jotka ainakin meille kokoomuksessa ovat pelastamisen arvioisia.
…
Aamun Ylen gallup ravistelee puoluekenttää
Yle julkaisi tänään aamulla varhain myös tuoreimman gallupinsa. SDP:n asema ykkösenä vahvistui edelleen. Se on varsin odotettua tällaisen kriisin aikana ja gallupit myös muista maista tukevat tätä trendiä eli kriisiaika vahvistaa vallassa olevia. Suomessa kuitenkin tilanne on demareiden hallituskumppaneille tukala. Keskustan kannatus ei ole runsaasta julkisuudessa olemisesta huolimatta lähtenyt nousuun vaan edelleen laskee. Katri Kulmunin johdolla keskustan kannatus laski edelleen ja enää keskustaa kannattaa 12,2 prosenttia suomalaisista äänestäjistä. Keskustan pelastus näyttää olevan se, että myös Vihreiden kannatus vajoaa hallitusvastuussa ja Maria Ohisalon johdolla ja sama muuten tapahtuu vasemmistoliitollekin Li Anderssonin johdolla. Ainoastaan SDP:n kannatus siis hallituspuoleista nousee.
Huhtikuu nostaa meidän kannatuksen 18,2% ja nousemme Perussuomalaisten ohi kakkoseksi SDP:n taakse. Perussuomalaisten asema siis korona-aikana on ollut tukala. Pelkkä maahanmuuttopuhe ei tällaisena aikana riitä ja puolue onkin menettänyt valtavasti kannattajiaan kevään aikana. Selvä ykköspaikka on nyt sulanut jo kolmossijaan ja huhtikuun aikana kannatusta hukkuu -2,1%-yksikköä. Halla-aholla riittää nyt myös pohdittavaa.
Mielenkiintoinen gallup ja vaikka tällaisena poikkeusaikana hieman ehkä kannatta katsetta siirtää kauemmaksi tulevaisuuteen niin suuntia tämäkin antaa. Oma arvioini on, että syksyllä myös puoluekenttää ravistellaan rajumminkin, kun Marinin hallituksella alkaa todellinen vahtoehtojen vastuunkannon aika.
Tässä vielä Ylen gallupin puolueiden kannatusluvut ja muutokset edellisestä Ylen mittauksesta tähän:
SDP 22,1% (+2,5)
Kok 18,2% (+0,6)
PS 17,9% (-2,1)
Kesk 12,2% (-0,2)
Vihr 11,4% (-0,6)
Vas 7,7% (-0,2)
RKP 4,1% (0,0)
KD 3,7% (-0,2)
Liik 1,5% (+0,2)
…
Hiljaisii heeroksii!
Tämä sai kylmät väreet! Hiljaisii heeroksii! Kiitos teille kaikille hoitajille, lääkäreille, opettajille ja muille kasvattajille ja muille tekijöille! Iso arvostus! Sankarit!
…
Kello 21.08.
Eduskuntapäivä sai erikoisen muutoksen, kun yhtäkkiä pääministeri Sanna Marin kertoikin koko hallituksensa asettuvansa omaehtoiseen karanteeniin. Kyse siis todellakin rajusta varotoimesta sillä vain kaksi ministeriä oli tavannut jonkun jolla vain epäillään koronatartuntaa. Olisin ymmärtänyt näiden kahden ministerin omaehtoisen karanteenin siihen asti, kunnes heidän tapaaman henkilön koronatesti valmistuu. Mutta kyllä koko hallituksen kotiin lähteminen oli aikalailla raju reagointi kun se vielä piti sisällään ilmoituksen, että ministerit eivät parlamentin tehtäviin osallistu. Ja eihän näin kukaan muu voi työelämässä toimiakaan, mutta ehkä hallituksen kohdalla se voidaan jollain ymmärtää päätöksentekokyvyn varmistamiseksi. Mutta mielenkiintoista onkin nähdä ovat ministerit huomenna vielä kodeissaan niin kuin tänään kerrottiin vain ovatko presidentin esittelyssä jne? Siinä tilanteessa tämänpäiväinen poisjääminen mm. täysistunnosta joutuu outoon valoon. Mutta katsotaan.
Tämä tapaus muuten nostaa esille myös eduskunnan varautumisen. Nyt en jaksa siitä kirjoitella, mutta aamulla voisin hieman laajemmin huolta eduskunnan päätöksentekokyvyn varmistamisesta ja suojaamisesta avata täällä blogissakin. Huoli muuten suuri.
Eduskunnassa tänään siis torso päivä. Esitykset vedettiin pois, kun ministerit eivät niitä olleet esittelemässä ja myös kyselytunti jäi pitämättä. Ja taitaa huominenkin mennä aikalailla samalla tavalla. Päivän hyvä uutinen oli se, että keskusta alkoi katua hyväksymäänsä ravintolatukimallia ja nyt se joutuu uudelleen arviointiin. Toivottavasti hallitus ottaa ravintola-alan ja meidän esille nostamat huolet nyt tosissaan.
Niin, yhdessä asiassa pidin eduskunnassa kuitenkin tänäänkin puheenvuoron. Hallitus päätti jatkaa poikkeusoloja ja valmiuslakien voimassaoloa. Itse esitin alueellista harkintaa tähän kaiken kaikkiaan ja myös kahviloiden ja ravintoloiden avaamista alueellisesti ja otin esille myös 70-vuotiaiden tilanteen. Itse toivon, että heidän eristämistä nyt kohtuullistettaisiin ja sallittaisiin tapaamisia vaikkapa vain ulkona ja myös mahdollisuus osallistua arkeen turvallisesti. Minusta muu yhteiskunta voisi nyt väistää ja antaa tilaa ikäihmisille. Tämän pitäisi näkyä kirjastoissa, kaupoissa ja myös kirkoissa, kun ne nyt aukeavat. Annetaan myös yli 70-vuotiaille tilaa elää ja olla. Myös nostin esille huolen kiireettömän sairaanhoidon tilanteesta. Nyt pitää varmistua, ettei kaikki kiireetön jää hoitamatta ja pahene tätä kautta lopulta sitten jopa kiireelliseksi.