Rattijuoppojen tuomioita syytä koventaa – Alkolukko kaikkiin uusiin autoihin?

Blogi, torstaina 16.10.2014

Tänään eduskunnassa lakivaliokunta järjesti avoimen kuulemisen kansalaisaloitteesta jolla ajetaan maahamme tiukempia tuomioita rattijuopoille. Itse olen aloitteen tekijöiden kanssa samaa mieltä. Itseasiassa tämän aloitteen alulle pani pienen tytön vanhemmat, jotka menettivät rakkaansa rattijuopon yliajamana. Lapsen menettäminen oli jo kohtuutonta ja anteeksiantamatonta, mutta loukkaavaa oli myös oikeuden perustelut joiden mukaan rattijuopon tuomiota lyhennettiin koska ”ajomatka oli lyhyt, teko tapahtui valoisaan aikaan ja ennen tytön päälleajamista rattijuoppo oli syyllistynyt saman lyhyen ajomat aikana vain yhteen liikennerikkomukseen”. En ymmärrä minäkään.

Itse olen siis valmis tiukentamaan rattijuoppojen tuomioita ja korvausvelvollisuutta. Olen valmis siihen, että ainakin tekonsa uusiva rattijuoppo menettäisi aina autonsa valtiolle ja olen valmis myös siihen, että uusiin autoihin tulisi ns. vakiovarusteeksti alkolukko. Olen myös jo aiemmin esittänyt, että uusille kuljettajille tulisi alkoholin suhteen ns. 0-raja. Tämä malli toimii Saksassa ja tuoreilla kuljettajilla jo pienikin alkoholimäärä näkyy ajossa. Olen myös valmis rajaamaan nuorten autoilijoiden kyydissäkin olevien alkoholin käyttöä. Rajoitus voisi koskea esimerkiksi ainakin yöaikaa. Kesäyöt näkyvät tuossa kuvankin tilastossa surullisena tapana ja usein näyttäminen ja yllyttäminen osana näissä valoisien kesäöiden kaahailuissa.

Mikään näistä ei tuo Matleenaa eikä muitakaan rattijuoppojen tappamia takaisin. Mutta jos näillä voisimme estää ettei uusia uhreja enää tulisi.

Mielenkiintoiset asiantuntijapuheenvuorot avoimessa kuulemisessa. Nyt lakivaliokunta jatkaa aloitteen käsittelyä ja toivon heiltä vastuuntuntoa ja rohkeutta tehdä tiukennuksia lakiin. Ja en voi hyväksyä sitä, että jälleen kerran valiokunta menisi jonkin lakiteknisen muotoseikan taakse ja hylkäisi lain vaan sitten sen pitää tehdä eduskunnan päättämä ponsi jolla ministeriö velvoitetaan valmistelemaan lakiteknisestikin kestävä esitys jossa aloitteentekijöiden ja kansan laaja tahtotila toteutuu. Vastuuta ei saa pakoilla muotovirheiden taakse enää kansalaisaloitteidenkaan kohdalla.

Nyt kello 11.19 ja aika hieman ottaa murkinaa rinnan alle ja sitten ulkoasiainvaliokuntaan. Aamusta jo takana Veikkauksen hallintoneuvoston kokous ja meillä homma näyttää hyvältä. Rahaa siis tulossa urheilulle, liikunnalle ja kulttuurille jatkossakin hyvin.

Kello 17.45 ja juuri istunnosta pois. Tänään puhuin mm. siitä, että rantarakentamista tulisi helpottaa ja poikkeusluvat antaa kuntien suoraan päätettäviksi. Samalla esitin myös helpotuksia vapaa-ajanasuntojen muuttamiseksi vakinaiseksi asunnoksi. Sen pitäisi aina olla mahdollista jos rakennus täyttää vakinaisenasunnon vaatimukset. Nyt tilanne se, että käytänteet hyvin erilaisia eri kunnissa ja eri ELY:jen alueilla. Eikä tässäkään tarvita ELY:ä mihinkään.

Ulkoasiainvaliokunnassa tänään jatkoimme Syyrian ja Irakin kriisin läpikäyntiä. Erittäin mielenkiintoinen kuuleminen ja huolestutavaa tietoa alueesta. Toivottavasti jollain tavalla sinnekin sopu ja rauha löytyy. ISIL:n kanssa se ei varmastikaan ole helppoa.

Mutta nyt kotia kohden. Hieman illalla kampanjapalaveria tulevasta ja muutamasta suuremmasta tapahtumastamme vielä. Maltakaahan vielä.

 

 

 

 

Kommentit