Alkoholi laki syytä avata ja korjata – Jo nyt on selvää, että laki on epäonnistunut.

Blogi, keskiviikkona 15.10.2014

Jätin eilen maamme hallitukselle esityksen uuden alkoholilain korjaamiseksi. Jo nyt on selvää, että lainvalmistelussa on epäonnistuttu ja laintulkinnasta on tulossa vaikeaa ja minun lisäksi  jopa myös monen muunkin kansanedustajan alkuperäisen tahdon vastaista. Myös valvovat viranomaiset ovat todenneet, että uuden lain valvonta tulee olemaan vähintäänkin vaikeaa jos ei jopa mahdotonta.

Nämä arjen esimerkit rekkojen uudelleen maalaamisesta, mainostölkin poistamisesta ja jopa Kukko-nimisen makkaran kieltämisestä ovat todistaneet sen, että laki on epäonnistunut. Myönnän ainakin itse, että en tällaista ole itse ainakaan halunnut kannattaa ja jos tulkinta on nyt tällaista niin lakia tulee korjata.

Myönnän holhouksen ja sääntelyn menevän tässäkin nyt pahasti maalaisjärjen yli. Julkisuudessa on esitetty jo esimerkkejä siitä, että sosiaalisessa mediassakin ryhdytään valvomaan yksittäisten ihmisten tekemiä tilapäivityksiä erilaisille sivuille.

Näyttää siltä, että uusi ensi vuoden alussa vasta kokonaan voimaan tuleva alkoholilaki on pahasti yliampuva, mutta myös loukkaa sananvapautta, mielipiteenvapautta kuin myös yksilön- ja yrittämisenkin vapautta. Jätin nyt asiasta kirjallisen kysymyksen asian valmistelleelle peruspalveluministeri Susanna Huoviselle (sd.) ja toivon, että hän ryhtyy välittömästi korjaustoimenpiteisiin.

Kansanedustajan kirjalliseen kysymykseen ministerin tulee antaa vastaus kolmen viikon sisällä. Jos vastaus on kieltävä eli lakia ei haluta korjata maalaisjärjenmukaiseksi niin olen valmis vaikka sitten lakialoitteenkin tekemiseen. Siis siinä tapauksessa, että ministeri ei asiassa ryhdy toimiin.  Uskon, että saamme yli 100 kansanedustajaa tukemaan sitä, että alkoholilainsäädäntöönkin saadaan palautettua maalaisjärki ja kohtuus.

Kello nyt 6.30 ja aika kohta lähteä eduskuntaa kohden. Aika pimeää ulkona, mutta pakko mennä. Jaksaa. Jaksaa.

….

Kello 20.38 ja hyvin jaksoi. Nyt kämpillä ja hetki aikaa sentään täällä. Päivä oli mielenkiintoinen. Valiokunnissa saamme pikku hiljaa eri hallinnonalojen budjettilausunnot valmiiksi. Tänään väänsimme kuntoon niin ympäristövaliokunnan, puolustusvaliokunnan kuin myös ulkoasiainvaliokunnankin talousarviolausuntoja. Näyttää siltä, että valmista saadaan tällä viikolla ja katsotaan sitten miten yksituumaisesti eteenpäin päästää. Toivotaan, että vastuullisuutta löytyy nyt vaalivuoden budjettiakin tehtäessä vaikka jo viime viikon lisätalousarvioaloitteet antoivat esimakua, että velkarahaa haluttaisiin ainakin oppositiopuolueissa ottaa ihan siihen malliin kuin mitään taantumaa tai lamaa ei maassa olisikaan. Mielenkiintoista laskea yhteen lopulta kuinka paljon talousarvioaloitteissaan keskusta ja perussuomalaiset esittävät lisämenoja kun aloitteet tulevat julkisiksi. Miljardeista puhutaan aivan varmasti molempien kohdalla ja kaikki siis velkarahaa.

Maatalousministeri Petteri Orpo linjasi tänään, että 65 vuotta täyttäneet saavat jatkossakin kalastaa ilmaiseksi. Ratkaisu tarkoittaa sitä, että muiden kalastusmaksut nousevat. Mutta hyvä, että iso kalastuslakiuudistus nyt Orpon johdolla etenee ja pitkään valmisteltu laki saadaan eduskuntaan. Maatalousministeri Orpolla on vauhtia riittänyt muutenkin. Tässä olemme melkein päivittäin soitelleet eri asioista ja milloin mies on Euroopassa ja milloin missäkin. Mutta työ on tuottanut tulosta. Orpon johdolla EU:ssa neuvoteltiin tärkeä maidontuottajien lisätukipaketti. Euroopan unionin tukipaketti on tarkoitettu Suomelle ja Baltian maille ja tämä tuki kohdennetaan siis Venäjän vastapakotteista kärsiville maidontuottajille.

Neuvottelutulos on maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpolta hyvä näyttö. Sen lisäksi, että maksamme vielä kansallista tukea 20 miljoonaa euroa pakotteista kärsiville maatalouden sektoreille, saamme helpotusta myös EU:lta. Tämän parempaa kukaan tuskin osasi odottaa. Tärkeintä tässä on nyt auttaa suomalaiset maanviljelijät pahimman yli. He joutuvat syyttä Venäjän pakotteiden takia kohtuuttomaan puristukseen ja on oikein, että heille osoitetaan lisää taloudellista tukea.

Mutta pitää muistaa, että maidontuottajat eivät ole ainoa kärsijä. Venäjä asetti perunan tuontikieltoon jo viime vuonna ja sianlihan alkuvuodesta. Ministeriössä kartoitetaankin nyt vielä keinoja tukea myös muita elintarvikesektoreita kuin vain maidontuottajia. Perunan osalta tilanne on haastava, mutta toivottavasti sentään sianlihalle saataisiin osoitettua rahallista tukea. Näiden aiheiden parissa myös siis työ jatkuu ja toivottavasti saadaan hyviä uutisia lisää tässä lähiaikoina.

Päivään mahtui toki tuon alkoholilainsäädännön korjausaloitteen valmistelua kuin vähän sporttiasiaa ja totta kai täysistuntokin. Mutta nyt onneksi jo täällä. Huomenna jatketaan aikaisin eli luovutan nyt.

 

 

 

Kommentit