Ranskan sotalaivojen myynti veisi pohjan kaikelta EU:n työltä.

Blogi, tiistaina 02.09.2014

Tänään eduskunnassa aloitimme istunnon kolmen tunnin ajankohtaiskeskustelulla Ukrainan tilanteesta. Erinomaista oli se, että pääministeri Alexander Stubbin ja Tasavallan Presidentin Sauli Niinistön johdolla tehty Suomen politiikka sai vahvan ja käytännössä lähes yksimielisen tuen eduskunnassa. Ja onkin tärkeää, että pienellä maalla on vain yksi ja yhtenäinen ulkopolitiikka. Presidentti Niinistön lisäksi myös ulkoministeri Erkki Tuomiojan toiminta kriisissä sai laajasti kiitosta. Käytännössä vain vasemmiston tunteikkaat puheet isäntämaatukipöytäkirjasta oli keskustelun ainoa särö. Itseasiassa sekin kuullosti aikalailla erikoiselta sillä ministeriaikanaan vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kuului ns. Utvaan ja oli mukana asiaa valmistelemassa ja myös yksimielisesti hyväksymässä tämänkin sisällä pitänyttä ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa. Ja myös vasemmiston puheet olivat kovin paljon väärin tulkintoja ja ylitulkintoja sisällä pitäviä ja olikin hyvä, että Tuomioja niiltä yksiselitteisesti veti maton alta. 

Omassa puheenvuorossani korostin sitä, että ratkaisu Ukrainan sotaan löytyy vain neuvottelutietä. Sitä tuleekin jatkaa ja sen alkua yhdessä etsiä. Mutta laajemmin nostin esille Ranskan suunnitelmat myydä Venäjälle kaksi uutta sotalaivaa. Itseasiassa ensimmäinen niistä menisi Venäjän laivastolle jo tämän vuoden puolella ja paikka olisi vielä irvokkaasti Krimillä sijaitseva Mustanmeren laivastotukikohta. EU:sta siis myytäisiin laiva Krimille jonka Venäjä valtasi itsenäiseltä Ukrainalta vain kuukausia sitten.

Vaadinkin pääministeri Stubbilta ja ulkoministeri Tuomiojalta toimia sen eteen, että Ranskan sotalaivakauppa estettäisiin. Jos kauppa toteutuu niin pohja on kaikelta pakopolitiikalta ja muulta arvostelulta pois. Ja voi hyvin sanoa, että sen jälkeen myös EU:kin kädet ovat pian veressä Ukraina sodassa.

Olihan jo kesällä aikalailla erikoista, että EU:ssa koulutettiin venäläisiä sotilaita. Heinäkuussa venäläiset laivaston sotilaat olivat Saint-Nazairen satamassa opettelemassa Mistral-luokan Vladivostok sotalaivan käyttöä. Laivalla joita siis on sovittu ostettavan kaksi voisi kuljettaa yhteensä 35 erilaista kuljetus- ja hyökkäyshelikopteria ja lisäksi myös panssarivaunuja ja satoja sotilaita.

Voipakettia tai maitoa ei Venäjälle voi viedä, mutta voiko EU sallia nyt sotalaivojen viennin. Kauppa toteutuessaan olisi häpeä koko EU:lle ja anteeksiantamatonta Ukrainan kanssa kohtaan. Toivottavasti tämä kaksinaismoralismin huippu saa enemmän näkyvyyttä ja myös julkistakin painetta. Tätä kauppaa ei EU:n maine kestä. Toivotaan, että sotaa käyvälle maalle ei laivoja tässä tilanteessa siis myydä.

Ukrainan kriisi siis todella vakavassa tilanteessa. Neuvottelu-ura pitää löytää, mutta tällä hetkellä se näyttää Putin kanssa vaikealta. Toivottavasti pian kuitenkin vaikka kriisi saattaa venyä pitkäksikin ja pahimmillaan jättää vuosien tai vuosikymmenten haavat Euroopan ja Venäjän välille. Sillä olisi suuret vaikutukset moneen eikä vähiten Suomeen.

….

Tänään Eduskunnassa myös tapasin hämäläisiä linja-autoalan yrittäjiä. Heillä iso huoli haja-asutusalueiden bussivuorojen tulevaisuudesta. Liikenneministeri Merja Kyllösen aikana tilanne ajettiin sellaiseen malliin, että monet maaseudun vuorot ovat loppumassa. Nyt on tarkoitus etsiä vielä jotain ratkaisua jolla pahasti ojaan menevä uudistus saataisiin estettyä ja pysäytettyä ja etsittyä esimerkiksi parin vuoden jatkoajalla malli jolla myös maaseudun bussivuorot voitaisiin turvata. 

Ja mahtuihan päivään myös parituntinen ryhmäkokous talousarvion parissa ja myös yhden uuden kokoomusnuoriin mielivän loppilaisenkin tapaaminen. Hienoa, että tällaisia yhteydenottoja tulee ja tästä nuoresta naisesta varmasti vielä kuulemme. 

Niin ja saimmehan tänään upeaa tietoa myös siitä, että kampajammekin on purrut. Uusi Suomi kertoi, että Suomi-kansanliike näkyy ruokakaupassa. Suomalaisen Työn Liiton tuore tutkimus paljasti, että yli 17 prosenttia suomalaisista arvioi lisänneensä kotimaisten tuotteiden suosimista Venäjän tilanteen vuoksi. Suomalaisen Työn Liitosta todettiin uutisessa, että ”Venäjän pakotteet tulivat voimaan elokuun alussa ja niiden vaikutukset ovat herättäneet suomalaiset kuluttajat pohtimaan omien kulutusvalintojensa vaikutuksia. Asian ympärille on syntynyt jo kansanliike, joka näkyy erityisesti ruokakaupassa.” Mukana Jaana Pelkosen ja Heikki Auton kanssa perustamassani Syödään ja juodaan suomalaista –  tuetaan kotimaista ruoantuotantoa vaikeassakin tilanteessa -kampanjassamme on mukana nyt lähes 71 000 suomalaista ja homma ei siis ole jäänyt epäijöistä huolimatta siis vain klikkaamiseksi ja tykkäämiseksi vaan ostopäätöksiäkin on kaupoissa tehty. Yes.

Huomenna arki jatkuu ja Ukraina-kriisinkin käsittely. Ulkoasiainvaliokunnassa kuultavana mm. puolustusministeri Carl Haglund ja puolustusvaliokunnassakin varmasti keskustelussa ainakin jatkuvat ilmatilanloukkaukset. 

 

 

 

 


 

 

Kommentit