Eduskunnassa vakava tietovuoto – Rikostutkinta harvinaista.

Blogi, keskiviikkona 03.09.2014

Tänään päivä meni erikoisissa tunnelmissa. Aamusta aloitimme puolustusvaliokunnan vakavalla keskustelulla yhdessä puolustusministeri Carl Haglundin kanssa. Haglund on ministerinä noudattanut poikkeuksellisen avointa tiedotus ja keskustelukulttuuria valiokuntamme kanssa ja nyt näyttää tälle virkamiesten jo aiemmin toppuuttelemallekin linjalle tulevan loppu. Iltalehti kertoi nimittäin tarkasti haltuunsa saamien papereiden ja muistioiden perusteilla vielä salaisiksi ja luottamuksellisiksi luokitelluista asioista. Haglund kertoi, että tietovuodosta on käynnistetty rikostutkinta ja toimintatapoja jouduttaneen muuttamaan. Tällä kaudella puolustusvaliokuntaa on muutenkin informoitu poikkeuksellisenkin tarkasti mm. ilmatilanloukkauksista ja kansainvälisistä kriiseistä ja monesta muustakin. On jo tullut lähes tavaksi, että puhelimet ja Ipadit kerätään kokouksiin pois ja tiukimmillaan verhoja on suljettu ja ikkunoita vastaapäätä olevien seinien valkokankaita pimennetty. Olemme siis saaneet todella yksityiskohtaista ja tarkkaa tietoa monista asioista. Toki eduskunnassakaan kaikkea ei ole voitu kertoa. Sellaista huonetta ei eduskunnasta ole löytynyt vaan osa on jouduttu jättämään pois. Mahdollisuus niidenkin käsittelyyn on annettu mutta se tapahtuisi puolustusministeriön tiloissa. Täytyy toivoakin, että eduskunnan remontin yhteydessä Eduskunta saisi edes puolustus- ja ulkoasiainvaliokunnille riittävän turvalliset kokoushuoneet kaikkien asioiden käsittelyä varten.

Mutta nyt siis tämä luottamus on vakavalla tavalla petetty. Yksi vastaava pienempi tietovuoto oli jo aiemmin ja nyt tämä niin vakava, että poliisi ryhtyy tutkimaan asiaan. Eduskunnan valiokuntatyö nimittäin perustuu aina vahvaan keskinäiseen luottamukseen valiokunnan jäsenten kesken vaikka asioista oltaisiinkin eri mieltä, mutta myös vahvaa luottamukseen hallinnonalan vastuuministeriä ja ministeriötä kohtaan. Ja tämä ei siis tarkoita sitä, että asioita ei kerrottaisi julkisesti ja käsiteltäisi mahdollisimman avoimesti, mutta yksinkertaisesti turvallisuudessa on paljon sellaistakin tietoa mikä väärissä käsissä voisi vaarantaa maamme turvallisuuden sisäisesti tai ulkoisestkin ja toisaalta monet asiat valmisteluvaiheessa muiden maiden kesken ovat neuvotteluineen niin monimutkaisia, että siinä vaiheessa pitää vain toimia yleisten käytänteiden mukaan. Monet asiat tulevat sitten julkisiksi kun ne tulevat valmiiksi, mutta kaikki eivät tällä turpo-saralla välttämättä koskaan. Se vain pitää hyväksyä ja siinä pitää luottaa meihinkin.

Epäselvää on vielä onko vuoto tapahtunut toki mahdollisesti myös ulkoasiainvaliokunnan kautta. Siellä meillä myös sama materiaali ollut käytössä. Tai sitten ministeriöistä tai muilta mahdollisilta tahoilta. Ei siis hutkita ennen kuin on tutkittu, mutta eduskunnankin historiassa tässä puhutaan hyvinkin vakavasti asiasta. Saa nähdä joudummeko kaikki kuulusteluihin vai miten asia etenee. Harmillista ja surullista.

Se on kuitenkin selvää, että luottamuksemme on joku pettänyt ja sitä on vaikea korjata ja uudelleen rakentaa. Entinen opettajani Matti Kytömäki joskus opetti, että ”kuka kerran keksitään sitä aina epäillään”. Luottamus on vain sellainen juttu. 

Valiokunnissa siirryttäneen nyt malliin missä paperit jaetaan vain kokouksen ajaksi ja kerätään sen jälkeen pois. Myös kuittauksia luottamuksellisiin papereihin on jo aiemminkin vaadittu ja tämäkin mahdollisesti tulee yleistymään. Ja kaikki tämä vaikeuttaa vain hyvää eduskunnan työskentelyä. Mutta jos vuotaja on puolustusvaliokunnasta tai ulkoasiainvaliokunnasta niin toivotaan, että se saadaan pian selville ja henkilö vastuuseen ja toisaalta poiskin tällaisista pöydistä. 

Mahtui onneksi kokouksiin vakavan toimintatapakeskustelujen lisäksi myös laajat kuulemiset niin puolustusministeri Carl Haglundin kanssa kuin UAV:ssä myös pääministeri Alexander Stubbin kanssa. Aikalailla siis ulko- ja turvallisuuspolitiikan parissa meni tämäkin päivä siis ilman kunnon ruokatuntiakin. No olihan meillä aamulla toki vielä lyhyt ympäristövaliokunnankin kokous missä sovimme syksyn juoksutusta mm. Teijon kansallispuiston ja muiden lakiasioiden parissa. Sielläkin tulee työtä riittämään. Päivällä sitten vielä pari tapaamista tulevista asioista mm. metsäasioiden ja logistiikka-asioiden parissa ennen täysistuntoa. Nyt täysistuntoon ja syksyn ensimmäiset äänestykset.

….

Kello 21.52 ja kotona. Eduskunnassa tänään lyhyt täysistunto syyskauden avauksen takia. Mutta töitä muuten ihan kiitettävästi iltaankin asti. Illan mielenkiintoinen ja hyvä uutinen oli se, että kollegamme Lasse Männistö ei lähdekään Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi. SDP:n junailuosasto viritti pestistä sellaisen poliittisen pelin eduskunnassa, että ratkaisu oli minusta ainoa oikea. Itseasiassa jo tiistaina Ylellä totesin, että itse en olisi kesken kansanedustajakauden lähtenyt vajaan vuoden viransijaisuutta edes tavoittelemaan. Mutta nyt asialle minusta eduskunnan arvovallan mukainen päätös ja toivotaan, että SDP itsekin jättää sitten kesken kauden eduskunnasta lähdöt tulevaisuudessa pois. Vastaaviin apulaiskaupunginjohtajan tehtäviin ovat hekin kansanedustajiaan lähettäneet. Me emme niitä silloin politisoineet emmekä halunneet politisoida myöskään lyhyttä kahden vuoden Mari Kiviniemenkään pestiäkään. Se riitti eilen yksimielisesti eduskunnasta eroon. Mutta nyt tällainen peli ja junailu ja aikalailla tutulta suunnalta. Aika velikultia.

Minulta on kysytty mielipidettä myös toisen kollegani Pia Kauman puheisiin liittyen maahanmuuttajien saamiin sosiaalietuuksiin. Minusta Pian puheenvuoro ei ansaitse selittelyjä. Minusta se oli sellaista rasismilla flirtailua mitä ei pidä sietää eikä harrastaa. Niin kuin hyvin tiedämme on sosiaaliturvan pelisäännöt kaikille samat ja myös harkinnanvaraisessa tuessa on samat kriteerit. Toki itse kannatan sitä, että hyvää ja kunnossa olevaa tavaraa voidaan kierrättää niin kuin Espoo esimerkiksi fillareiden kanssa tekee. Ja itseasiassa aika monet perheet tekevät sitä itsekin Facebookin ja muiden myynti- ja vaihdapalstoilla. Kierrätys siis kunniaan. Mutta arvostus kaikille.

 

 

Kommentit