Jatkosodan päättymisestä 70 vuotta.

Blogi, torstaina 04.09.2014

Siniristiliput tervehtivät tänään upeasti sinivalkoista taivasta vasten. Tällaisessa maailmanpolitiikan myllerryksessä sitä ajattelee entistä useammin itsenäisyyden merkitystä. Ymmärrän hyvin Viron ja muiden Baltian maiden huolen Venäjän voimapolitiikasta. Ukrainasta ei ole itseasiassa kuin saman verran matkaa Helsinkiin kuin Helsingistä oman maamme pohjoisimpiin osiin. Sota on siis lähempänä kuin uskommekaan. Toivottavasti kuitenkin vain näin kartalla kuin ajallisesti.

Tasan seitsemänkymmentä vuotta sitten 4. syyskuuta Neuvostoliitto lopetti vastaavan itsealoittamansa sodan meitä vastaan. Talvisota ja jatkosota veivät valtavan määrän nuoria miehiä ja naisia ja jättivät paljon lapsia ilman vanhempia ja perheitä. Toisen maailmansodan hinta oli maallemme kova. Oma isoisäni oli mukana kummankin sodan alusta loppuun asti. Poissa eturintamasta vain hetken vakavan kranaattihaavoittumisen jälkeen. Tuon kranaatin sirpaletta vaari kantoi päässään kuolemaansa asti. Isoäidit olivat lottina ja toinen isoisäni palveli maata poliisina. Me emme läheisiä menettäneet sodassa, mutta moni menetti. Kiitos ja kunnia heille. Ja myös kaikille sotaan osallistuneille niin rintamalla kuin kotirintamallakin. Ja kiitollisuutta tulee osoittaa myös heille ja teille kaikille jotka tämän maan sen jälkeen uudelleen rakensitte.

Nyt eduskuntaa kohden. Tavan mukaan käyn päivällä tänään Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaallakin. Mutta sitä ennen kokouksiin. Ulkoasiainvaliokunnassa tänäänkin esillä Venäjän toimet Ukrainassa. Seitsemänkymmentä vuotta ei siis ole muuttanut maata mihinkään.

Pitkä päivä. Kello nyt 22.05 ja juuri kotiin. Illalla vielä hyvää keskustelua mm. ammattikoulujen tulevaisuudesta. Itse käytin muutamankin puheenvuoron ja toivoin, että riittävä opinto-ohjaajamäärä turvataan lailla kaikille toisenasteen opiskelijoille ja että ammattikouluihin tulisi saman verran liikuntaa kuin lukiolaisillakin on. Toki nostin esille varuskuntien toimivan liikuntakerhomallinkin josta voisi olla apua myös kaikille oppilaitoksille. Siitä enemmän puheessani joka löytyy eduskunnan sivuilta linkin Eduskuntatyö alta. Kurkatkaa jos kiinnostaa.

Valiokunnista tänään vain ulkoasiainvaliokunta koolla ja paikalla tänään ministeri Pekka Haavisto. Huomenna sitten taas täysi kattaus ja tiukka syksy näin täydessä vauhdissa. Tänäänkin tosin lisäksi myös työvaliokuntaa ja eduskuntaryhmän kokousta ja paljon muutakin. Aikamoisia päiviä, mutta ei valiteta – vapaaehtoisestihan tänne olen halunnut ja tätä työtä rakastan. Nyt pakko kuitenkin mennä nukkumaan sillä aamulla kello jo ennen kukonlaulua kutsuu jatkamaan.

 

Kommentit