Ranskan kansalliskongressin puhemies Laurent Fabius´n aloitteesta syntynyt Nuortenparlamentti kokoontui jälleen eduskunnassa – 154 yläkoulusta ympäri Suomen tuli väkeä eduskuntaan

Blogi, perjantaina 23.03.2018

Eduskunnassa järjestettiin tänään jälleen Nuortenparlamentin istuntopäivä. Nuortenparlamenttiin osallistui 154 yläkoulua ympäri Suomen ja itse täysistuntoon osallistui  eduskunnan tavan ja salin mukaan 199 oppilasedustajaa. Lisäksi kullakin koululla oli mahdollisuus lähettää yksi toimittajaoppilas ja yksi kerhonohjaaja eduskuntaan täksi päiväksi ja aikamoinen kuhina ja vipinä talossa olikin.

Nuorten parlamentti -hanketta on toteutettu Suomessa vuodesta 1998 alkaen. Aloitteen yhteiseurooppalaiseen edustuksellisen demokratian käytännön tutustumishankkeeseen teki silloinen Ranskan kansalliskongressin puhemies Laurent Fabius. Hanke on muotoutunut jokavuotiseksi niin että Nuorten parlamentin istunto toteutetaan eduskunnassa aina parillisina vuosina. Nuorten parlamentti -kerhoille järjestetään parittomina vuosina eduskuntatapahtuma, jossa lainsäädäntötyötä valotetaan nuorille itse paikalla.

Istuntopäivän aikana nuoret tutustuivat eduskuntatyöhön ja päivä huipentui suulliseen kyselytuntiin, jossa nuoret esittivät kouluissa ja parlamenttikerhoissa valmisteltuja suullisia kysymyksiä valtioneuvoston jäsenille. Tämän jälkeen seurasi vielä puhemies Paula Risikon vastaanotto missä nuorilla oli vielä myös mahdollisuus tavata meitä kansanedustajia ja ministereitä. Paikalla oli totta kai puheenjohtajamme Petteri Orpo ja koko päivän kanssani myös Ben Zyskowicz. Hauska ja antoisa päivä meillekin.

Poliitikko nonstop-tilaisuudessa toimittajaoppilaat esittivät kysymyksiä kansanedustajille ja toimittajaoppilaat keräsivät päivän aikana aineistoa myöhemmin kirjoitettavia juttuja varten. Myös Nuorten Ääni -toimitus raportoi päivän tapahtumista mm. FB, Twitter, Instagram, Snapchat -kanavilla.

Nuorten parlamentti -toiminnan tavoitteena on siis tukea nuorten osallistumista ja osallisuutta, edistää nuorten kiinnostusta yhteiskunnalliseen toimintaan, erityisesti eduskuntaan ja kehittää toimintoja nuorten kuulemis- ja vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi.

Eduskunnasta sitten Riihimäelle ja hieman seutukunnan asioita eteenpäin ja nyt aurinkoinen illansuu täällä Hämeen sydänmailla Lopella.

Kommentit