Minä arvostan MPK:n työtä – Kokonaisturvallisuustaitoja myös nuorille

Blogi, lauantaina 24.03.2018

Valtakunnallisena vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen yhteistyöjärjestönä toimii Maanpuolustuskoulutusyhdistys eli MPK. MPK on julkisoikeudellinen yhdistys ja sen jäsenjärjestöinä ovat kaikki keskeiset maanpuolustusjärjestömme. Näiden mm. sotilaallinen koulutus on toteutettu MPK:n kautta jo 1990-luvulta lähtien. Sotilaallisen koulutuksen lisäksi MPK tekee arvokasta koulutustyötä myös nuorten parissa. Aseellista sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta ei tietenkään anneta alaikäisille, vaan nuoret voivat osallistua vain esimerkiksi yleisimmin opintoihin liittyville MPK:n nuorten turvakurssille. Turvakursseilla nuorilla on mahdollisuus tutustua laajasti koko kokonaisturvallisuuskenttään. Näitä kursseja järjestetään yhteistyössä esim. lukioiden ja ammattikoulujen kanssa ja niillä harjoitellaan turvallisuustaitoja maastotaidoista esimerkiksi alkusammutukseen. Erittäin tarpeellisia ja hyödyllisiä taitoja siis ihan jokaiselle suomalaiselle.

Hetki sitten MPK:n koulutustoimintaa arvostelivat kovin sanoin SDP:n kansanedustajat Erkki Tuomioja ja Sirpa Paatero. He paheksuivat järjestön koulutustoimintaa ja kertoivat jättävänsä asiasta kirjallisen kysymyksen puolustusministeri Jussi Niinistölle. Kritiikki tuntuu erikoiselta  varsinkin kahdelta viime vaalikauden ministeriltä. MPK:n toiminta perustuu nimittäin lakiin vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta ja toimintaa on ollut aina 1990-luvulta lähtien. Hallituksessa olleessaan eivät demarit tätä toimintaa ongelmaiseksi kuitenkaan nähneet?

Itse arvostan MPK:n toimintaa todella paljon. Maanpuolustus kuuluu nimittäin minusta kaikille ja MPK:n tarjoamat kurssit ovat erittäin hyvä keino tutustua erilaisiin tapoihin puolustaa maataan vaikkapa myös kokonaisturvallisuustaitoja kartuttamalla.

MPK:n koko koulutustarjonnasta noin kaksi kolmasosaa on sotilaallista ja sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta. Tämä on suunnattu ensisijaisesti sijoitetulle ja sijoituskelpoiselle reservillemme. Tätä koulutusta ei siis anneta tietenkään alaikäisille. Vuosittain koulutusta järjestetään noin 50.000 koulutusvuorokautta ja sen tavoitteet määritellään yhteistyössä Puolustusministeriön ja Pääesikunnan kanssa.
Jäljelle jäävä noin kolmannes koulutuksesta on sitten kaikille kansalaisille avointa varautumis- ja turvallisuuskoulutusta minkä tavoitteena on lisätä yleistä valmiutta ja toimintakykyä yhteiskunnan erilaisissa häiriötilanteissa tukien aktiivisesti yhteiskunnan turvallisuusstrategian (YTS) toteuttamista. Tämä koulutus antaa mahdollisuuden myös naisten laajalle osallistumiselle vapaaehtoiseen maanpuolustustoimintaan.

MPK tarjoaa siis maanlaajuisesti monenlaisia kursseja. Kurssit jakautuvat siis neljään osa-alueeseen: 1) turvallisuuskoulutus, 2) varautumiskoulutus, 3) sotilaallinen koulutus ja 4) johtaja- ja kouluttajakoulutus. Näistä noin kolmasosa on Puolustusvoimien tilaamaa sotilaallista koulutusta, joka järjestetään Puolustusvoimien vapaaehtoisina harjoituksina. Toinen kolmannes koulutuksesta on sotilaallisia valmiuksia palvelevaa, MPK:n kursseina järjestettävää koulutusta. Viimeinen kolmannes on siviileille ja siviiliorganisaatioille suunnattua turvallisuus- ja varautumiskoulutusta. Näiden kurssien aiheina ovat lähinnä ensiapu, maastossa selviytyminen, pelastuspalvelu, siviilihallinnon kriisiajan tehtävät sekä Puolustusvoimien tukitoiminnot. Sotilaalliset kurssit on suunnattu 18 vuotta täyttäneille Suomen kansalaisille ja osalle sotilaallisista kursseista voi osallistua vain puolustusvoimien reserviläiset.

Osa kursseista on suunnattu kaikille kiinnostuneille eli myös siviileille ja niiden aiheina on mm. ensiapua, pelastuspalvelua, erilaisiin Puolustusvoimien tukitoimintoihin kouluttautumista. Osa kursseista on sotilaallisia kursseja, joihin osallistuminen edellyttää suoritettua varusmiespalvelusta.

Esimerkiksi viime kesänä MPK järjesti mm. Partiolaisten maanpuolustusleirin. Viikonlopun aikana tutustuttiin mm. itsepuolustukseen, etsintään, kyberturvallisuuteen, käytiin alkusammutus- sekä ensiapukoulutusta, koetiin sulkeisjärjestysharjoitus yms. Viikonloppu oli tarkoitettu tarpojille ja vanhemmille partiolaisille. Minusta aika hienoa toimitaan!

Alaikäiset voivat osallistua MPK:n koulutukseen vanhempiensa luvalla, mutta alleviivataan nyt vielä, että missään koulutuksessa, johon alaikäiset osallistuvat ei koskaan käytetä sotilasaseita. Sotilaallista koulutusta säätelee laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta. Näille kursseille ei oteta lainkaan alaikäisiä.

Demarien mielestä sekin on väärin, että reserviläiset voivat saada kertausharjoitusvuorokausia samasta koulutuksesta, johon osallistuu alaikäisiä. En ymmärrä tätäkään kritiikkiä. Kaikki kertausharjoitusvuorokausiin oikeuttava koulutus ei todella ole aina aseellista ja minusta sekin on enemmän kuin hyvä asia.

Tällaiselle koulutukselle on tarvetta ja onneksi myös kysyntää. Itse toivon, että myös siviilipalvelusta kehitettäisiin tällaiseen suuntaan eli sellaiseksi, että sekin palvelus palvelisi tavalla tai toisella kokonaisturvallisuutta tai kriisiajan tarpeita.

Mukavaa lauantaita. Kaunis talvipäivä tulossa. Keväästä ei vielä paljon merkkejä. Vähän jo kuitenkin.

….

Kello 18.23 ja kotona taas. Tänään ehdin katsomaan myös kaksi rakkaan kummitytön salibandyotteluakin ja huomenna sitten Sastamalaan puhumaan hieman urheilun tilasta ja tulevista ratkaisuista. Siellä sitten sporttikeskustelun jälkeen vielä Valepan peli. Sporttisunnuntai siis luvassa.

Kiitos viesteistä liittyen tähän aamuiseen MPK-kirjoitukseeni ja myös lakialoitteeseeni lapsen seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrittelemiseksi jatkossa automaattisesti lapsen raiskauksiksi. Lapsen ei tietenkään pidä voida missään tilanteessa antaa suostumusta mihinkään tällaiseen ja siksi seksi lapsen kanssa on aina automaattisesti tuomittava raiskauksena.

 

 

 

Kommentit