Rallicrossin SM-sarja jatkui Hyvinkään Vauhtipuistossa – moottoriratojen luvat huolettavat

Blogi, sunnuntaina 07.06.2015

Tänään pitkästä aikaa vapaapäivä ja mitä silloin muutakaan parempaa voisi tehdä kuin lähteä moottoriurheilun pariin penkalle. Aikanaan selostin työkseni aikamoisen määrän ratakisoja ja ralleja ja tein myös tv-ohjelmia niistä ja kun sitten rallicrossi marssitettiin uudelleen maahamme kunnolla niin sain kutsun sarjan pääselostajaksi. Useamman vuoden kiersinkin SRC-rallicross-sarjan kanssa ympäri Suomea Oulusta Hyvinkäälle jne. Nyt kansanedustaja-aikanani olen enää tehnyt selostuksia vain harrastusmielessä isoimpana jokavuotinen urakka Suomen MM-rallin selostajana Jyväskylässä ja sen lisäksi muutamia ralleja, rallisprinttejä ja muuta sellaista. Mutta sitäkin enemmän koitan ehtiä sitten nauttimaan upeasta lajistamme. Jos ei ajamaan tai kyytiin pääse niin toiseksi parasta se on sitten ihan vain penkalla nautiskellen ja sellainen päivä siis minulla tänään.

Ärsjyimpien autojen  eli Supercarin voiton tänään vei Aki Karttunen ennen kakkoseksi ajanutta Marcus Grönholmin Niclas poikaa. Kolmantena ruutulipulle yli 500 hevoisvoimaisten rallicross-autojen luokassa ajoi Janne Kanerva. Kakkospaikkakin piti Niclas Grönholmin SM-sarjan pistejohdossa 42 pisteellä, kun ennen tämän päivän kisaa Grönholm avasi Super Car -luokan pistetaiston voitolla Kouvolassa. Toisena Hyvinkään kisan jälkeen on Karttunen 36 pisteellä ja kolmantena Atro Määttä 30 pisteellä. SRC -luokan voittoon taisteli Jarno Kukkola ennen J-P Mattilaa ja kolmanneksi ajanutta Peter Heleniussta. Autocrossin kärki oli Jori Seppälä, Tomi Rakkolainen ja Vesa Puuskamäki ja Crosskarteissa Jami Kalliomäki, Sami-Matti Trogen ja Valtteri Koski. Rallicross-kausi jatkuu heinäkuussa Kauhajoella Sotkan legendaarisella moottoristadionilla. Sieltäkin muuten hienoja muistoja selostaja ja toimittajavuosilta.

11416159_10153392994966670_6416410384406939355_n

Rallicross SM Hyvinkään Vauhtipuistossa. Mitäs parempaa vapaapäivänä voisi keksiäkään… Hanaa!

10306485_10153392996356670_1132836713063461988_nTänään Hyvinkään Vauhtipuistossa hieman juttua jälleen myös ratojemme ympäristöluvista ja käytöstä. Kukonkoivu on uhattuna ja moni muukin hieno perinteinen moottoriratamme ja tuntuu siltä, että se mikä on toisaalla maassa mahdollista sopia ja järjestää ei taas toisaalla sovi millään. Virkamiesvalta tuntuu olevan kovin kiveen hakattu ja moukarin vahva tässä maassa. Ja siinä sivussa perinteet ja maalaisjärkikin unohtuu.

No Hyvinkäällä nyt tilanne kohtuullinen ja rata-alueen äänivalleja on jälleen korotettu niin kuin olen monet kerrat suositellut. Siis niin että tehdään aina joka vuosi hieman enemmän kuin vielä vaaditaankaan. Näin vastaamme parhaalla mahdollisella tavalla mahdollisuus valittajiin.

Hienona esimerkkinä vastuullisesta ympäristötyöstä AKK-Motorsport ry ja Suomen Moottoriliitto ry ovat myös päättäneet tiivistää yhteistyötään nyt myös ympäristöpuolella. Molemmat kattojärjestöt siis niin nelipyöräisten AKK kuin kaksipyöräisten Moottoriliitto lanseerasivar kesäkuun alussa vietettävän maailman ympäristöpäivän kunniaksi ympäristöpalkinnon, joka tullaan vuosittain jakamaan molempien järjestöjen palkintogaalassa.

AKK että Moottoriliitto tekevät kovasti työtä sen eteen, että ympäristöä kunnioitetaan kaikessa moottoriurheiluun liittyvässä toiminnassa. Viime aikoina osoituksena tästä ovat muun muassa uudet melumittaukset sekä entisestään tiukentuneet ympäristösäädökset niin kilpailuissa kuin moottoriurheiluradoillakin. Ympäristöpalkinnon tarkoituksena onkin kannustaa kerhoja, kuljettajia sekä muita alan toimijoita huomioimaan ympäristö moottoriurheilussa yhä enemmän. Kansainväliset kattojärjestöt FIA ja FIM jakavat jo vuosittaiset ympäristöpalkintonsa, joiden arvokasta työtä AKK ja SML haluavat nyt jatkaa kansallisella tasolla.

Ympäristöpalkinnon saajaksi valitaan ehdokas sekä auto- että pyöräpuolelta. Voittajat valitsee raati, johon kuuluvat ympäristöministeriön ylitarkastaja Markus Tarasti, Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Juha Korhonen, AKK:n olosuhdetyöryhmän puheenjohtaja Paavo Aaltonen sekä Suomen Moottoriliiton ympäristöryhmän puheenjohtaja Nita Korhonen.

Vuoden 2015 moottoriurheilun ympäristöpalkintoa voi hakea niin seura, maahantuoja, tiimi, kilpailunjärjestäjä kuin yksityishenkilökin teolle, joka on edesauttanut ympäristön huomioimista moottoriurheilussa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi viemärijärjestelmän uusiminen moottoriradalla, meluvallien rakentaminen, ympäristöteemalla järjestetty kilpailu jne.

Tämä on juuri sitä mitä nyt tarvitaan. Itseasiassa hieman tätä samaa asiaa vei eteenpäin myös pari vuotta sitten esityksestäni Hyvinkään Vauhtipuistoon syntynyt Mestareiden Puisto. Sinne puunsa istuttuvat motocrossin maailmanmestarit. Itseasiassa sinne voisi seuraavaksi puunsa istuttaa myös autopuolen mestarimme. Vienpä asiaa siis eteenpäin. Mutta jään myös mielenkiinnolla odottamaan ketkä nappaavat vuoden 2015 moottoriurheilun ympäristöpalkinnot.

Niin ja vielä iso kiitos Hyvinkään UA:lle tästä motorsportpäivästä Vauhtipuistossa. Teette upeaa ja arvokasta työtä ja erinomaisia kilpailuja.

 

 

 

Kommentit