Rallicrossin MM-sarja palasi Suomeen ja suomalaiskomentoon – Kouvolan upealla ”stadionilla” riitti tunnelmaa

Blogi, sunnuntaina 30.08.2020

Rallicrossin MM-sarja palasi tänä viikonloppuna Suomeen. Koronakausi avasi Suomen MM-osakilpailulle takaoven ja ns. rakkaudesta lajiin SET Promotion Oy Pinomäkien ja Sami Puumalaisen johdolla tarttui tilanteeseen ja haasteeseen. Pikaisella aikataululla syntyi Kouvolan Tykkimäen radalle lähes täydellinen MM-osakilpailuviikonloppu. Täydellisyyden pisteet tapahtumalta vei vain korona-ajan rajoitteet. Kaksipäiväinen tapahtuma jouduttiin nimittäin ajamaan ilman yleisöä ns. tyhjille katsomoille.

Pakonsanelema ratkaisu pitää stadiomaisen radan katsomot ja penkat tyhjillään oli erittäin raskas. Kouvola on vetänyt aina hyvin väkeä ja esimerkiksi vuonna 2014, kun edellisen kerran radalla taisteltiin MM-pisteistä kilpailua seurasi yli 10 000 katsojaa. Vuoden 2014 startteja ennen rata oli isännöinyt jo kolmena vuonna edelliskesänä EM-osakilpailuja eikä suosio jäänyt kuuden vuoden takaiseenkaan sillä viime ja edellisvuonna radalla järjestetty rallicross-festivaali keräsi SM-startteja seuraamaan kahtena päivänä noin 7000 moottoriurheilun ystävää. Voi siis varovastikin arvioiden todeta, että kilpailun järjestäjät menettivät ainakin 20 000 katsojan lipputulot ja ehkä enemmänkin.

Tänään sain itse kuitenkin seurata kilpailua paikan päällä. Rallicrossin parissahan tuli aikanaan tehtyä paljonkin työtä. Kun laji ns. uudelleen Suomeen lanseerattiin SRC:n kautta niin toimin monta kesää sarjan selostajana ja tulihan sitä tehtyä paljon muutakin rallicrossin parissa. Hienoja muistoja niin täältä Tykkimäestä kuin kaikilta muiltakin Suomen rallicross- ja jokkisradoilta. Itseasiassa olen usein kaipaillutkin sitä, että vielä pääsisi selostuskoppiin kiipeämään juurikin rallicrossin parissa. Laji on kyllä yksi motorsportin hienoimmista. Yhteislähtöjä, valtavasti hevosvoimia, mies miestä vastaan taisteluja ja sopivasti kontaktia. Siitähän rallicross on parhaimmillaan tehty.

Eilen lauantaina suomalaisittain kisan nimi oli MM-sarjassa debytoinut rallicrossin hallitseva Suomen mestari Juha Rytkönen. Rytkönen ajoi upean kisapäivän ja huipensi sen haastaen finaalissa jopa voittotaistossa MM-sarjaan pitkään hallinneen Ruotsin Johan Kristöferssonin. Kakkossija avauskisassa oli kympin suoritus. Eilen oli lähellä jopa kahden suomalaisen änkeäminen palkintopallille, sillä Niclas Grönholm tuli maaliin aivan kolmanneksi ajaneen Timmy Hansenin takakontissa. Kolmossija jäi kiinni parista sekunnin kymmenyksestä, jotka olisivat nostaneet Nicklaksen ohi viimeisellä kierroksella lisälenkin ajanneen Hansenin.

Kouvolalaiset kollegani Paula Werning ja Ville Kaunisto olivat totta kai kotiradallaan paikalla, kun Tykkimäessä jaettiin rallicrossin MM-pisteitä.

Upeita ja tiukkoja taisteluja tarjosi myös tämä toinen kilpailupäivä. Kouvolan rata keräsi kehuja kuskeilta ja kaikilta paikalla olijoilta.

Kiitos Jani Paasoselle kutsusta tulla seuraamaan kilpailua. Tällä kertaa Janille ei paikkaa päivän finaaleihin irronnut. Ensi kerralla sitten Baltiassa Riiassa eturiviin!

Eilen rata oli kuiva ja jopa kesäisen lämmin, mutta tänään sitten sateen kastelema ja liukas.

Päivä huipentui upeaa Niclas Grönholmin voittoon kotiradalla. Voitto oli Niken kolmas MM-tasolla ja samalla makea voitto lajin viime vuosien ykkösestä kaksinkertaisesta maailmanmestarista Johan Kristofferssonista. Itseasiassa Kristoffersson jätettiin tänään kokonaan ulos palkintokorokkeelta, kun ennen mestaria ruutulipulle ehtivät vielä hänen maamiehensä Mattias Ekström ja Grönholmin tiimikaveri Timus Timerzjanov.

Mutta kyllä myös MM-sarjan viikonlopun debytantti Juha Rytkönen oli tämän päivän toinen säväyttäjä. Rallicrossin hallitseva Suomenmestari ajoi väkevästi taistellen aina finaaliin asti. Semifinaalissa taistelu oli täydellistä Suomi-sisua ja periksiantamattomuutta. Lopulta ajo kuitenkin hylättiin kahden ratarikon myötä, mutta kyllä viikonlopun taistelija tuli kertaheitolla selväksi. Hienoa ajoa ja taistelua! Kiitos Juha ja toivottavasti kisasi MM-tasolla saavat jatkoa.

MM-pisteissä kärjessä jatkaa Kristoffersson 35 pisteen erolla ennen Niclasta.

Rallicrossin MM-sarja jatkuu syyskuun puolivälin jälkeen Latvian Riiassa ja kausi pitäisi saada pakettiin joulukuussa Saksan Nürburgringillä. Toivottavasti korona antaa kauden jatkua ja huipentua maailmanmestaruusjuhliin.

Kommentit