Kesäkiertueen tunnelmissa Hollolassa ja Hämeenkoskella – Huoli työpaikoista ja työttömyyden noususta kasvaa

Blogi, lauantaina 29.08.2020

Tänään Kesäkiertueeni vei Hollolaan torille ja Hämeenkoskelle. Kristiina Hämäläinen laittoi kutsua, että ehtisinkö Uutispuurolle Hollolaan ja kun Hollolaan kutsu käy niin sinne aina mennään. Aikanaan oli yksi ensimmäisistä Päijät-Hämeen kunnista Padasjoen ja Kärkölän rinnalla minne minua uutena kansanedustajana alettiin ahkerasti kutsua. Monet hienot markkinat ja kesätorit ja myös joulutorit on tullut siellä käytyä ja tänään sitten elokuun lopun Uutispuuroilla.

Väkeä oli aamusta jo mukavasti liikkeellä ja juttukavereitakin riitti. Keskusteluissa oli tänään jotenkin ennennäkemättömän synkkä tunnelma. Näyttää siltä, että koronan toinen aalto on saamassa otetta ihmisistä myös jollain tavalla henkisesti. Alakuloa ja epävarmuutta huomisesta. Ja tuntui monelle olevan jotenkin enteellistä ja aika pysähdyttävää sekin, että nyt Suomen viimeinen paperitehdas laittoi lapun luukulle. UPM:lle oli liikaa vasemmistohallituksen ja keskustan rajut polttoaineveron korotukset ja myös uskoisin, että yleisesti se ilmapiiri mihin asentoon nyt nykyhallitus on asennetta teollisuutta ja työllistämistä kohtaan kääntänyt. Veroja kiristetään vähän joka suunnasta ja jollain tavalla epävarmuus valtaa alaa. Se on muuten usein hyvinkin kohtalokasta, jos sellainen epävarmuus valtaa alaa ja henkistäkin alaa. Ei uskota enää siihen, että tässä maassa kannattaa yrittää ja työllistää, eikä siihen, että tähän maahan kannattaa investoida. Muutos on muuten aikamoinen, kun vertaa esimerkiksi edellisen ja sitä edellisen hallituksen kausilla tehtyihin päätöksiin satamateollisuudessa ja myös sellutehtaaseen Äänekoskelle. Myös muita isoja investointeja valmisteltiin, kun luottamus tulevaan oli vahvaa. Nyt jää nähtäväksi tuleeko uusia investointipäätöksiä enää vai saako UPM:n paperitehtaan, Finnarin ja muiden irtisanomiset jatkoa. Toivottavasti eivät.

Nyt pitäisi tämän tilanteen herättää viimeistään Ay-liike tähän päivään ja myös Marinin hallitus. Nyt pitäisi tehdä kaikki, että usko ja luottamus huomiseen palaisi. Ja myös sen eteen, ettei alakulo ja epäluottamus leviäisi myös koteihin ja yksityiseen kulutukseen. Luottamuksen vahvistamista huomiseen tarvittaisiin nyt.

Hollollassa kiitosta sain myös viime vaalikaudella tekemästämme jättirahoituksesta Hollolan-Lahden eteläiselle kehätielle. Tietä suunniteltiin pitkään ja itse olin yksi sen vahvoja puolustajia ja eteenpäin viejiä. Muistan kuinka myös Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti isosti miten Kanta-Hämeen puolella asuvana näkyvästi liputin kehätien puolesta ja väänsin sen rahoitusta eteenpäin. No, tiehän on myös Kanta-Hämeelle tärkeä sillä se vahvistaa Suomen itä-länsi-suuntaista yhteyttä Turusta-Lopen-Riihimäen, Kärkölän kautta Hollolan ja Lahden eteläpuolelta itään. Toivottavasti tämä myös nyt nostaa kantatie 54:n lopulta valtatietasoiseksi tieksi. Se seuraava tavoite tässä.

Keskusteluissa myös verot, puolustusvoimien isot hankinnat ja myös ammattikoulujen vaikea ja edelleen vaikeneva tilanne. Mukavat tuokio Hollolassa ja puurokin teki kauppansa.

Hollolasta torilta sitten matka jatkui Hämeenkoskelle Hämeenkoski päivään Koskikeskuksellw ja siellä jonkin verran samoja teemoja esillä, mutta myös muitakin. Hämeenkoskella puhutti myös mm. suomalaisen ruuantuotannon tilanne ja myös maaseudun teiden koko ajan huononeva kunto. Lupasin muutamia tiehankkeita viedä eteenpäin ja myös huolta herätti sote-uudistuksenkin koukerot. Tuntui siltä, että Päijät-Hämeessä on aika laajaa epäluuloa ja luottamuspulaa Lahden ja maaseutukuntien välillä? Täytyy toivoa, että luottamusta ja yhdessä tekemistä löytyisi tässäkin.

Nyt jo iltapäivä ja Hämeenkoskelta Hausjärven ja Riihimäen kautta Lopelle. Tänään myös Kaloppiralli ohjelmassa. Tällä kertaa kuitenkin Karkkilan UA:n isännöimänä ja siis Karkkilan ja Vihdin suunnalla. Huomenna sitten takaisin Päijät-Hämeeseen ja siitä ohikin eli Kymiringin kautta Kouvolaan rallicrossin MM-osakilpailun vieraaksi. Motorsportia siis.

Kello 22.08 ja pitkä päivä takana. Nyt jo kauniin pimeää ja Suomen luonnonpäivä huipentuu moniin tuliin järvellämme. Kaunista.

Kommentit