Rakkautta ensi silmäyksellä

Blogi, sunnuntaina 13.11.2011

Vanhan sanonnan paikkaansa pitävyyttä olen monesti miettynyt. Kyseenalaistanutkin. Mutta en enää. Isäksi tulo nimittäin todisti, että sanonta pitää paikkansa. Yksi hetki muutti elämän. Toi syliin lapsen, ihmisen, jota rakastin heti ensi silmäyksellä ilman kysymyksiä, ilman ehtoja. Se oli uskomaton tunne. On sitä edelleen. 

Isä-poika –suhde alkoi heti kehittyä ja voin sanoa kokeneeni elämäni parhaat hetken tuon pienen ihmisen kanssa. Se on erikoinen tilanne kun pientä lasta yksin ja hiljaa katsellessa herkistyy. Se on itseasiassa ihana tunne.Perhe on yhteiskuntamme yksi perusyksikkö. Se on sitä kaikissa nykypäivän erilaisissa muodoissaan. Erilaisten perheiden aseman vahvistaminen onkin yksi asia mitä pitää edelleen vaalia.

Itse pidin kertakaikkisen erinomaisena sitä esimerkin voimaa mitä valtiovarainministeri Jyrki Katainen isäksi tullessaan näytti. Viesti oli selvä; mikään työ ei ole niin tärkeä, kukaan ei ole niin korvaamaton, ettei aikaa isyyslomaan ja perheelle olisi. Tällaista esimerkkiä maamme tarvitsee.

Suomen pitää olla sellainen, että henkisesti, ilman huonoa omatuntoa ja myös lainsäädännöllisesti ihan jokaisella on mahdollisuus pitää isyysvapaata. Tilanne on hyvä vasta silloin, kun vapaaehtoisesti, perheet aidosti jakavat vanhempainvapaata perheen tarpeiden mukaan. Itse en kannata pakkoa, vaan asenneilmapiirin muutosta niin, että olisikin enemmän ihmeteltävää jos joku perhe ei näin tekisi.

Tarvitsemme myös toimia siihen, että jokaisella olisi mahdollisuus ainakin yhteiskunnan näkökulmasta vanhemmuuteen. Esteeksi ei saa muodostua perheen taloudellinen asema, ei työura, ei yrittäjyys eikä lapsesta työnantajalle koituva lasku. Siksi vanhemmuuden kustannukset tulee jakaa oikeudenmukaisesti. Tämä lisäisi ennen kaikkea työelämämme tasa-arvoa.

Huolestuneena olen seurannut myös joidenkin intoa murentaa nykyinen lapsilisä-mallimme. Se olisi täydellisen väärä viesti meille suomalaisille. Minusta suunnan pitää olla mieluumminkin kehittää ja parantaa kuin murentaa.

Niin ja me tarvitsemme myös jokaiselle oikeuden omaan lapseen. On lapsen oikeus, että hänellä on vanhemmat, äiti ja isä. Mutta on myös isän oikeus, että hänellä on lapsi. Minusta nyky-Suomeen sopii enää kovin huonosti malli, jossa äidillä on edelleen oikeus estää isyyden selvittäminen. Minusta isän pitää voida vaatia isyyden tunnistamista, myös silloin kun lapsi syntyy naiselle, joka on avioliitossa muun kuin lapsen biologisen isän kanssa. Minusta tämä on niin lapsen, isän kuin jopa äidinkin etu.

Tämän kaiken ja monen muunkin epäkohdan korjaaminen pitää toteuttaa jo vain siksi, että jokaisella olisi oikeus kokea rakkautta ensi silmäyksellä.

Tällaisen kirjoituksen kirjoitin viime keväänä Ilta-Sanomien Perhe-liitteeseen 13.4.2011. Ajattelin, että se sopii tähän mitä parhaiten avaukseksi.
Hyvää Isänpäivää kaikille Isille, papoille, vaareille ja muille!
Ollaan Isiä tänäänkin.

Tämä on paras. Upea veto pieneltä mieheltä. Valtteri sai mun silmäkulman kostumaan vaikka en nuortamiestä tunnekaan. Huikea jätkä ja motorsportmieskin pyyhkii kyynelsilmää.

ps. Oota Valtteri vielä pari vuotta ennen kuin vedät sen mökkitien.

 

….

Kertakaikkisen ihana päivä takana. Jos sanon vain, että perheen kanssa niin se kertoo kaiken. Parhautta. Ja upea lounas rakkaiden kanssa Marskin Majalla. Kätketään muu sydämiin.

 

 

 

Kommentit