”Rakkaudesta Loppeen” – Loppilainen valloitti kyläkuvan ja jo maailmaakin

Kynästä, maanantaina 13.11.2023

”Rakkaudesta Loppeen”
Loppilainen valloitti kyläkuvan ja jo maailmaakin

Lopen Villapaidan idea syntyi tammikuussa 2021, kun islantilaisten villapaitojen rinnalle ryhdyttiin etsimään suomalaista villapaitaa. Suomalaisia perinteisiä paitamalleja löytyi muutamia, mutta lopulta idea jalostui siihen, että miksipä paita ei sitten voisi olla ihan oma loppilainen?

-Kaivelimme Heinosen Timon kanssa vanhoja kuvia ja yritimme niistä löytää jotain loppilaista. No paidathan olivat ainakin täällä maaseudulla tehty ns. käyttöön ja kulutukseen. Ne olivat perinteikkäitä yksiväriä paitoja lampaan luonnollisissa väreissä. Täällä ei paidoilla pröystäilty, kertoi Tiina Seppälä, joka oli alkuideaa Timo Heinosen kanssa jalostamassa.

Näin sai alkunsa tarina, mikä päättyi Loppilaiseksi villapaidaksi kansan suussa Loppilaiseksi.

Lopen kunta on perustettu vuonna 1632 ja Loppilainen onkin kunnianosoitus rakkaalle kotikunnalle ja kotiseudulle. Kun vajaan kymmenen vuoden päästä Loppi juhlii 400. juhlavuottaan, niin silloin toivottavasti Loppilaisia on käytössä jo ympäri pitäjää niin arjessa kuin juhlassakin. Tällä tiellä muuten olemme jo varsin hyvin.

Vanhoista kuvista ei siis Lopen omaa villapaitaa löytynyt, kun pelkkä poikiraitakin villapaidassa tuntui Lopella olleen jo aikamoista irrottelua. Hunsalasta sellainenkin paita löytyi. Ehkä siis täällä Hämeen sydänmailla paidat neulottiin aikanaan vain tarpeeseen, talven lämmikkeeksi ja aikaa kestämään.

-Ei niinkään koreilun tähden tai komeuden, vaan ihan käyttöön, sanoi Seppälä ja jatkoi, että paidat tehtiin käyttöön ja kulumaan loppuun saakka ja vanhan tarkkaan loppuun käytetyn paidan tilalle tehtiin sitten uusia samanmoinen.

 

Mistä syntyi Loppilainen?

Paitaa puikoille ideoimaan lähtenyt Timo Heinonen etsi mukaan parisenkymmentä loppilaista avoimella haulla facebookin LOPPI -kotiseuturyhmästä. Joukolla lähdettiin hanketta joukkorahoittamaan ja suunnittelijaksi lopulta valikoitui Veera Jussila.

-Lopen vanhakirkko Santa Pirjo, maankuulu Lopen peruna, perunankukka, viljava maa ja järvet. Harjut ja kummut lukuisat. Näistä mielikuvista sai alkunsa Lopen villapaita, Loppilainen isolla L:llä. Paidassa näkyykin mm. Pyhän Birgitan risti, vanhan kirkon saarnastuolin symboliikkaa, perunakapan kruunuleima ja perunankukkaa ja viljaa, kertoi Timo Heinonen.

Symboliikka siis Loppilaisessa on mitä loppilaisinta. Perunakapan leima kuvastamassa hämäläistä rehtiyttä ja perunankukat vain koristamassa, kuten perunapellollakin.

-”Kukka se on perunallakin” kuului vanha sanonta, kun ne tärkeimmät olivat kuitenkin siellä mullassa. Peruna, kun on kuitenkin se pääasia ja varsi tarpeellinen lisäosa vain perunan paikallistamiseksi, niin perunankukka sitten on taasen kaikista hyödyttömin osa. Toisaalta myös kaunein; sen tehtävä on puhtaasti olla koriste, pohti Tiina Seppälä ja muistutti, että perunankukka lisää sopivasti romanttisuutta muutoin niin arkiseen kasviin ja toimii tavallaan kuin lippuna salossa julistaen alapuolella olevan uuden Lopen perunan ihanuutta.

-Siksi – rakkaudesta Lopen perunaan – on Loppilaisen kuvioissa myös perunankukkia tuomassa vähän sitä romantiikkaa ja kauneuttakin.

 

Loppilainen karjalainen kertoo suvun juurista

Loppilainen kuuluu virallisesti aina tehdä 100% kotimaisesta lampaanvillasta. Alun perin paidalle valittiin kaksi eri väriyhdistelmääkin. Toisessa ruosteista järvimalmin punaa, perunan ja viljavien maiden rukiin keltaista ja Santa Pirjon koruttoman hirsiseinän harmautta. Toisessa taasen tummaa harmaata kuvaamassa loppilaista jäyhää – kaiken kestävää luonnetta. Mutta heti alkuun oli selvää, että paidan voi tehdä myös muissa väreissä. Jo nyt kylillä on nähtykin hienoja uusia väriyhdistelmiä. Monet niistä ovat syntyneet lempiväreistä, mutta osan takana on myös symboliikkaa ja historiaakin.

-Itse ajattelin, että haluan paidan Karjalan väreissä. Sukumme juuret ovat siellä ja sydämestä osa aina menetetyillä suvun sydänmailla. Näin sai idean paita missä on mustaa, punaista ja hopeanharmaata. Siitä syntyi Seija Sokan puikoilla sitten aito Loppilainen karjalainen, kertoi Jarmo Laukkanen oman villapaitansa tarinaa.

Loppilaisia on nähty myös partiopiirin väreissä ja monissa muissa. Ja onhan ohjeita mennyt myös ympäri maailman ja mielenkiinnolla odotammekin koska maailmalta tulee versioita missä näkyy paidassa loppilaiset juuret ja väreissä sitten uusi kotiseutu.

 

Santa Pirjossa Loppilainen nähtiin ensi kertaa

Keväällä 2022 huhtikuun 29. päivänä ensimmäinen Loppilainen oli valmis. Puuharyhmä paidan takana järjesti silloin Pyhän Birgitan kirkossa eli Santa Pirjossa paidan julkistamistilaisuuden. Suunnittelija Veera Jussila Käsityökekkereiltä kertoi luomistyöstään ja väkeä oli rakas vanhakirkko täynnä.

-Aluksi kokonaisuus piti sisällään villapaidan, lapaset, myssyn ja villasukat. Myöhemmin se on kasvanut pitkällä Loppilaisella villamekolla ja myös villatakilla, kertoi Tiina Seppälä.

Loppilaisesta syntyi myös oma pieni ohjevihkonen. Vihkon sivumäärä on reilun vuoden aikana kasvanut paljon ja nyt mukana on kaikkien ohjeiden lisäksi myös valtava määrä hienoja mm. Kari Paukolan ja Elli Heimosen ottamia kuvia. Ohjevihkosia on myyty jo yli 500 ja kysyntää riittää edelleen.

-Täytyy myöntää, että kyllähän tämän jutun suosio on meidät kaikki yllättänyt. Tästä on kasvanut sellainen kaikkien loppilaisten ja kesäloppilaisten yhteinen ja yhdistävä juttu. Kaikki ovat halunneet itselleen oman Loppilaisen ja paitoja on tehty eri väreissä ja jopa eri puolille maapalloakin, kertoi Heinonen.

Loppilaisen ohjevihkosia voi hankkia omakustannehintaa Kartanoputiikki Punaisen Tuvan Ruustinnan Lankapuodista, Kampin Tilan Lankapuodista, Suskan Saviheinä puodista, Hunsalasta Pelto-Seppälän tilapuodista ja Mulli & Mallas -tilaravintolasta, Lopen Apteekista ja Launosten Paajasen huoltoasemalta.

Julkaistu alun perin Lopen Joulussa 2023

Kommentit